Pratite nas

Šešelj izlazi na pravoslavni praznik Vidovdan!?

Objavljeno

na

“Uvjet da bi to dobio je jamstvo od države. Premda ostavlja gorak okus u ustima činjenica da se radi o njemu, to nije ništa čudno i takva su pravila suda koji dopušta takvo nešto. To su propusti i pravila, tako je bilo i u našim slučajevima. Mi to drugačije prihvaćamo, ali naprosto ima pravo tražiti i po svemu sudeći će mu se udovoljiti”, kratko je objasnio pravnik.

424293_naslovna-strana_iffMediji u Srbiji raspisali su se o tome da bi Vojislav Šešelj iz Den Haaga mogao doputovati već u subotu 28. lipnja na veliki pravoslavni praznik Vidovdan.

Njegovo privremeno puštanje na slobodu pravnik i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević objasnio je u razgovoru za naš portal. Kako je kazao prema statutu suda on ima pravo tražiti privremeno puštanje. “Uvjet da bi to dobio je jamstvo od države. Premda ostavlja gorak okus u ustima činjenica da se radi o njemu, to nije ništa čudno i takva su pravila suda koji dopušta takvo nešto. To su propusti i pravila, tako je bilo i u našim slučajevima. Mi to drugačije prihvaćamo, ali naprosto ima pravo tražiti i po svemu sudeći će mu se udovoljiti”, kratko je objasnio pravnik.

Premda je Šešeljeva sloboda privremena predsjednik HSP-a Danijel Srb na nju ne gleda blagonaklono. Po njemu, ovo je još jedan dokaz da je Haaški sud politički. “Hrvatska diplomacija morala je reagirati šaljući diplomatsku notu u kojoj bi se sudu iskazalo nezadovoljstvo ovim činom. To je događaj koji i u medijima ne smije proći nezapaženo, treba se maksimalno naglašavati, a ono što mi se sada čini posebno bitnim, uz to što je Šešeljevo puštanje poražavajuće prema njegovim žrtvama, pitanje je što je s njegovom politikom i etničkim čišćenjem koje se zanemaruje”, kaže pravaš. Osim toga, napominje kako očito nekim državama koje podupiru Srbiju na putu za EU ovakav scenarija odgovara jer njime se šalje politička poruka, kojom se Srbiji ide na ruku. “Čini mi se da velika Srbija nije adekvatno osuđena i da se opet budi. Milošević se smrću izvukao, a Šešeljevu osudu još čekamo”, tvrdi Srb. No, naš sugovornik uvjeren je kako ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na ovu novonastalu situaciju neće reagirati jer ona je ionako u dobrim odnosima sa Šešeljevim snagama, s kojima beskompromisno surađuje.

Oštro je na Šešeljevu prijevremenu slobodu reagirao i predsjednik Zavjeta za Hrvatsku Marko Lukić koji kaže da je to sramota. “Puštaju ratnog zločinca na prijevremenu slobodu, a Hrvati iz BiH nevini tamo sjede. To je ponižavanje žrtava jer Šešelj je pridonio provođenju velikosrpske politike. On je zajedno s Miloševićem jedan od konstruktora. To je ista kuhinja”, uvjeren je Lukić. Naš sugovornik stava je da ova situacija ide u prilog Vučićevom ohrabrenju i europeizaciji. Bio je to kompromis za ulazak Srbije u Europu. “Vučić je očito isposlovao ovo sa Šešeljem, on u tome ima uloga. Ne možemo reći da je Haaški sud politički jer oslobodio je i naše generale, ali to je sud koji ima političke rezove”, misli Lukić. Kod Šešeljevih žrtava zbog ovoga mogao bi se pojaviti revolt i osjećaj poniženja jer to je blamaža međunarodne zajednice koja doprinosi nepravdi. “U političkom smislu doći će do Vučićeva ohrabrenja i do dodatnog oživljavanja velikosrpske ideje”, zaključuje Lukić.

Prijevremeno puštanje Šešelja na slobodu iznenadilo je i predsjednika HČSP-a Josipa Miljka koji drži da to nisu dobri znakovi. “Ova situacija ne sluti na dobro i pitam se što će biti sa daljnjim procesom. Haaški sud ušao je u slijepu ulicu u kojoj se rješavaju slučajeva koji su po njima sada nevažni. Politika slaže druge karte pa im je pao interes za osudu zločina Srbije, time će se njihova krivnja umanjiti”, misli naš sugovornik. To je pak po Miljkovom mišljenju najgore za žrtve i članove njihovih obitelji koje takvo što ne mogu zaboraviti jer kao i obično postaju marionete u velikim politikama.

Inače, srpsko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je u srijedu da je Haški sud od Srbije zatražio jamstvo za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja. Zahtjev suda stigao je u srijedu, ali nitko od državnih dužnosnika nije se očitovao o tome dopisu. Haški sud razmišlja o privremenom puštanju Šešelja na slobodu zbog mogućeg otezanja u procesu povezanog s imenovanjem novoga suca i vremena potrebnog da se on upozna sa slučajem. Traži se također i da vlada u Beogradu jamči sigurnost optuženog tijekom boravka na privremenoj slobodi, te da mu oduzme putovnicu i osigura policijsku pratnju u slučaju odlaska lječniku. Haški suci, kako navode beogradski mediji, očekuju da s Beogradom budu u stalnoj vezi ukoliko Šešelja privremeno oslobode, te da ih se o situaciji na terenu izvješćuje svakih 14 dana ili odmah ukoliko Šešelj na bilo koji način prekrši uvjete privremenog puštanja na slobodu. Od srbijanske vlade se još očekuje da odredi svoje predstavnika koji će Šešelja dopratiti iz Den Haaga i vratiti u pritvor kada tome bude vrijeme.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke obavijestio je ranije Haški su da, ukoliko ga odluče privremeno pustiti na slobodu, ne prihvaća nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritorij Srbije. Šešelj je optužen za ratne zločine, ubojstva, progone na rasnoj, vjerskoj i poličkoj osnovi, te napad na civile na teritoriju Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a dragovoljno se predao ICTY-u u veljači 2003. u čijem je pritvoru sve do danas.

Iva Međugorac/dnevno

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Putin iznenadio: “Mogu otkriti malu tajnu razgovora s hrvatskom predsjednicom…”

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je na susretu sa sudionicima svjetskog susreta studentske mladeži u Sočiju rekao da je Rusija spremna sudjelovati u plinofikaciji hrvatskih regija, čime bi se poboljšala kvaliteta zraka.

Kako izvještavaju ruski portali, Putin je odgovarajući na neformalnom susretu na pitanje jednoga hrvatskog studenta o sadržaju razgovora s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, odgovorio kako može otkriti “malu tajnu razgovora”, o kojoj nije službeno izvještavano.

“Kada smo načeli temu o lošoj ekološkoj situaciji u pojedinim hrvatskim regijama, rekao sam predsjednici da Rusija može plinoficirati kompletne hrvatske regije, naravno ako je Hrvatska za to zainteresirana”, rekao je Putin.

Ruski je čelnik, izvještavaju portali, dodao da radi pročišćavanja zraka Rusija može kreditirati program plinofikacije ili isporučiti dodatne količine plina.

Kako je objasnio, to bi oslobodilo neke regije Hrvatske od prekomjerne potrošnje ugljena, što šteti ekologiji.

Ruski utjecaj na kvalitetu zraka u Hrvatskoj uglavnom se veže uz emisije štetnih plinova iz rafinerije nafte u Brodu u Bosni i Hercegovini, u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta, zbog čega trpe stanovnici Slavonskog Broda i okolice.

Vlada je u listopadu prihvatila protokol kojim se predviđa priključenje te rafinerije na plinsko-transportni sustav Republike Hrvatske, čijom bi realizacjiom kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu i okolici trebala biti znatno bolja, a zdravstveni rizici smanjeni.

Plin za pogon rafinerije dopremio bi se iz Hrvatske, prenamjenom sadašnjeg produktovoda Slobodnica-Brod u izravni plinovod.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ivan Hrstić: Todorić vjerojatno nikad neće u zatvor

Objavljeno

na

Objavio

Od prvog nastavka bloga jasno je – Ivica Todorić ne namjerava na sudu dokazivati niti jednu od svojih tvrdnji.

Cilj mu je pošto-poto braniti se sa slobode, čak i ako ga čeka desetljetni sudski maraton, izgraditi oko sebe kulisu ugroženog čovjeka, izloženog političkoj zavjeri, progonu i linču.

Priča uopće nije morala biti uvjerljiva za domaću publiku (i naravno da nije bila), jer još kad smo zaključili da mali Ivica blogira iz druge vremenske zone mogli smo naslutiti da je cijela ta konstrukcija treba poslužiti ne samo za rušenje eventualne presude, već i za moguću bitku protiv izručenja, piše Ivan Hrstić / Večernji list

Muški članovi obitelji Todorić u Londonu tako su formirali svoju K-vladu u egzilu. Premda je sin Ante najavio da će biti na raspolaganju hrvatskom pravosuđu, jasno je da su tamo otišli upravo kako – ne bi bili na raspolaganju.

Jesu li samo htjeli kupiti još malo vremena i izbjeći očekivano spektakularno uhićenje u cik zore u velebnom dvorcu iznad Zagreba, saznat ćemo do kraja tjedna. Podatak da su Todorići unajmili ergelu punokrvnih hrvatskih odvjetnika, te navod da su nadodali i londonskog eksperta za odugovlačenje izručenja govori da Ivici baš i nije trebalo vjerovati da mu je na računu ostalo svega 20 tisuća kuna te da je ipak nešto sklonio za crne dane.

Dakle, malo je vjerojatno da će siroti Ivica morati moljakati azil u veleposlanstvu Ekvadora i prehranjivati se pisanjem bloga u urotničkom društvu Juliana Assangea. A i pitanje je koliko bi razumijevanje za njegov status prizemljenog Kralja Sunca imao predsjednik te države, kojemu je “krsno” ime Lenin. “Sretna” okolnost za Todorića jest da nitko ni ne može odlučno poreći da nikakve zavjere nije bilo. Dapače, prije će biti da zavjere jest bilo, nego da je nije bilo! Rušili su ga sa svih strana.

Potkopavali ga poslovni konkurenti i saveznici, opsjedali dužnici i vjerovnici, izdavali dojučerašnji prijatelji, nož u leđa zabijali konfidenti koje je osobno birao u upravu, komplote iznutra pleli Hrvati i Rusi, oko vruće kaše kružili Slovenci i Srbi, zavjere kovali Vlada i oporba, pa i oporba unutar same vladajuće koalicije.

Materijala i za špijunski triler s potpisom le Carrea, a kamoli ne za odvjetničku ajkulu iz Cityja! A kad se tome nadoda zaplet kako je Ivica doživio sudbinu svojeg oca Ante, kojega je komunistička vlast nakon Hrvatskog proljeća strpala u zatvor i pokopala njegov uspješni Agrokombinat (ah, Déjà vu, taj kobni Agro-kombinat-komerc-kor…), jasno je da će, ako (ikad) uhite najvećeg hrvatskog blogera, Hrvatska vjerojatno samo još jednom potonuti na indeksu medijskih sloboda.

U nastavku bloga Todorić će napisati da ga, kao i njegovog oca, progone neprijatelji Hrvatske zbog njegovog dosljednog hrvatstva, oni koji žele Domovinu predati u ruke strancima i spriječiti otkrivanje istine. Sam Todorić nudi dva kontradiktorna scenarija.

Prvo otvara paljbu iz svih oružja na svojeg direktora financija, Ivana Crnjca, kao čovjeka s pedigreom CAIB-a, tvrtke koju proziva da je još 2016. krenula u akciju njegovog rušenja. No, nakon što je Crnjac šalje poruku da neće biti nikakav svjedok pokajnik, Todorić sad više ne spominje njega kao “domaćeg izdajnika”, već Damira Kuštraka, jedinog od njegovih ljudi kojega je zadržao vladin povjerenik.

Ako se odluči na bitku protiv izručenja, nametnut će se pitanje – a zašto mu je DORH omogućio takav bijeg? Pružili su mu prostora kao nikom do sad. Zašto su izvidi morali trajati 6 mjeseci? Ako se Todorić ipak odluči vratiti, kako će opravdati uobičajene razloge za pritvor, od utjecaja na svjedoke pa do ponavljanja (ne)djela?

Ta je li itko ikad dobio ovakvu raskošnu priliku za utjecaj na svjedoke?!? Osnovana sumnja trebala je i morala biti temelj za mnogo ranije djelovanje. Uhićeni su svi iz uprave – osim zakonski odgovornih članova obitelji Todorić! Zašto nisu uhićeni i bivši članovi uprave iz razdoblja obuhvaćenog istragom?

Odvjetnici – kao i oporba – vjerojatno neće propustiti pitati: a zašto onda nije uhićen i aktualni ministar financija? Izbjegne li istražni zatvor, Todorić vjerojatno neće ni dana proboraviti iza rešetaka. Što veći razmjeri poslovnog kraha, to će uz ovakav odvjetnički tim tužiteljima biti teže dokazati izvlačenje novca.

Ako na koncu bude i osuđen, nakon nekoliko ponovljenih suđenja izvući će se na starosnu dob i loše zdravlje.Pritvor je u mnogim slučajevima tužiteljima jedina zadovoljština. Ako već one u čiju krivicu smo uvjereni ne možemo poslati na zasluženu kaznu, znamo se tješiti se da su neko vrijeme ipak proveli iza rešetaka.

No, mogućnost da se na takav način ne presudom već diskrecijskom prosudbom raznoraznih kadija kažnjavaju i nevini ljudi – zacijelo nije nešto što bi nam trebalo osiguravati miran san.

Ivan Hrstić / Večernji list

Ante Todorić stigao u Hrvatsku

 

facebook komentari

Nastavi čitati