Pratite nas

Pregled

EKSKLUZIVNO u Bujici: BOŽE VUKUŠIĆ o svjedočenju u Münchenu

Objavljeno

na

Nakon što je u petak završio svjedočenje pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu, u procesu koji se vodi protiv udbaša Perkovića i Mustača, Bože Vukušić je večeras gostovao u Bujici!

Vukušić je u emisiji Bujica objasnio kako je ovo zapravo nastavak suđenja Krunoslavu Pratesu, jer je u Pratesovoj presudi opisana uloga Perkovića i Mustača u ubojstvu Đurekovića. Bože pak nije htio objašnjavati u kojem smjeru ide suđenje u Munchenu niti bi htio prejudicirati ishod suđenja, jer će vjerojatno biti opet pozvan kao svjedok u tom postupku.

Ipak, Vukušić je ustvrdio kako ne postoji jednak interes hrvatskih medija naspram njemačkih ili austrijskih jer su oni nepristrani, dok su naši mediji većinom ljevičarski te da su naslijeđeni iz stranih komunističkih struktura. Sve što je Bože do sada svjedočio, Nobilo je komentirao kako se to tek treba potvrditi kao točno. ”To je djelomično točno, ja ne mogu biti svjedok iz prve ruke jer nisam sudjelovao u naručivanju niti u izvršenju ubojstva Đurekovića, ali sam to istraživao. Ja sudu u Munchenu predao nekoliko stotina stranica dokumenata, predao sam tri video kazete, 12 audiokazeta koje su u postupku presnimavanja i prevođenja i na temelju kojih sam govorio. One će same po sebi potvrditi ili opovrgavati moje svjedočenje. Stoga, Nobilo ipak nije u pravu jer preko dvije trećine mojeg svjedočenja ovisit će o vrijednosti mojih dokumenata”, objasnio je Vukušić.

Vukušić se prije suđenja pripremao mjesec dana, pročitao je tisuće stranica dokumenata i preslušao i pregledao sve audio i videokazete jer se u tim dokumentima nalazi opisano kako se dogodila likvidacija te što joj je prethodilo.

Vukušić je također napomenuo kako je ključni dokaz duplikat ključa pomoću kojeg se moglo ući u tiskaru. Tako su ubojice neprimjetno ušle, ubile Đurekovića te neprimjetno izašle. Ali, zanimljiva činjenica jest ta da Beograd ima dokumente koji kompromitiraju Perkovića, za što je Vukušić rekao da se tamo nalaze apsolutno svi dokumenti o Đurekoviću i Beograd ga je mogao ucjenjivati time, međutim nema saznanja da li su to zaista i radili.

Voditelj Velimir Bujanec je napomenuo kako je odvjetnik Zvonimir Hodak upozorio novinarku Bujice da se obrana Perkovića može poslužiti raznim trikovima, poput podvaljivanja krivotvorenih dokumentata. ‘

‘To je bilo moguće u Haagu, ali to nije moguće u Munchenu. Ali ako je to Nobilo i pokušao, ona će imati druge probleme. Jer onaj na koga je namjerno bačena krivnja, taj će se i braniti i reći da je to sve napravio Perković. I u slučaju takve obrane mogu se pojaviti samo novi dokazi protiv Perkovića”, istaknuo je Vukušić.

U emisiju se telefonski javio i slovenski istraživač Udbe Roman Leljak koji je spomenuo Udbine pravilnike i uputstva rada koje je pronašao u slovenskom arhivu. ”Sadržaj tih pravilnika govori o tome kako su se izvršavala ubojstva, to su posebni pravilnici za širenje dezinformacija i informacija, uputstva o operativnim istragama gdje se govori da se istraga završava političkom likvidacijom”, rekao je Leljak.

Roman_Leljak__612665S1Leljak je također u arhivu pronašao tajno saslušanje koje je bilo u Sloveniji,  od nekoliko stotina stranica još jednog ubijenog emigranta, Stjepana Crnogorca. Ti dokumenti koje je pronašao Leljak govore kako je zasigurno Crnogorca ubila Slovenska Udba. ”Sretan sam što sam prije dva dana čuo da se Austrija odlučila izdati uhidbeni nalog za Crnogorčeve ubojice”, istaknuo je Leljak. Svoje javljanje je završio konstatacijom da je Udba jedno veliko zlo koje se nije dogodilo samo Hrvatima i Slovencima, nego i drugim zemljama diljem Europe te da je to politička organizacija i to zlo mora što prije nestati.

Najmlađa žrtva imala je devet godina

Prema Vukušićevim saznanjima u inozemstvu je ubijeno 70-ak emigranata, desetak ih je preživjelo. ”Udba je ubila 15-ak srpskih emigranata, desetak albanskih, 1 makedonskog emigranta. Broj ubijenih se kreće do stotinjak ljudi. Ja se bavim ovim zbog prošlosti da se sazna istina, ali bavim se ovim i zbog budućnosti. No, žalosno je da je najmlađa žrtva imala devet godina, a to je kćer Stipe i Tatjane Ševo”, rekao je Vukušić.

Bože je spomenuo još jedan događaj kada je dobio prijetnje da će ga likvidirati. ”2006. godine u travnju nakon svjedočenja u slučaju Prates u Njemačkoj, dobio sam informaciju da je predsjednik Mesić pozvao tadašnjeg premijera Sanadera i Šeksa te tražio da me izbace iz državne službe, odnosno Sabora, a da je ostalo njegov posao. Onaj tko je meni to prenio shvatio je to kao mogućnost moje likvidacije. Meni je poslana poruka da se meni radi o glavi, ali kako je preneseno ispalo je da je meni Mesić prijetio smrću iako mi to nije radio osobno”, objasnio je Vukušić. Tu cijelu situaciju objašnjava činjenicom da je Mesić bio eskponent udbaške strukture i s pozicije predsjednika odmah i pokrovitelj i zaštitnik Udbe, ali ona je to i tražila od njega. ”To je zbog Udbe, nije on to meni radio iz nekog osobnog interesa”, zaključio je Vukušić.

[ad id=”40551″]

>>Vukušić: Što je utvrdila Komisija o Perkoviću i likvidaciji Đurekovića

>>Vukušić: Jan Gabriš rekao mi je da ne postoji Đurekovićev dosje. Godinama kasnije saznao sam da ipak postoji

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati