Pratite nas

BiH

“Eksperimenti četveroljetke i štafetno novinarstvo”

Objavljeno

na

Zamislite, ali ne prejako, jer bi nam se moglo i ostvariti, da ministarstvo prometa donese odluku da će se od ponoći 1. travnja cestovni promet na dvosmjernim cestama na području Republike Hrvatske umjesto desnom odvijati lijevom stranom, kao u Britaniji. Iako je takva promjena rizična i podrazumijeva golemi trošak promjene prometne signalizacije, uvjeravaju nas kako će se dugoročno ipak isplatiti. Nakon što su ulupane desetine milijuna kuna u prometnu signalizaciju i informativnu kampanju, unatoč upozorenjima prometnih stručnjaka kako će takva revolucija izazvati brojne probleme, promjena je izvršena. Ali stvari su krenule po zlu.

Već prvih mjesec dana broj prometnih nesreća je upeterostručen, promet usporen, vozači ogorčeni. Prometnim stručnjacima koji su počeli u javnost iznositi podatke o katastrofalnim posljedicama promjene smjera, vladajući prijete otkazima. Nakon još mjesec dana agonije ministarstvo popušta i donosi odluku da se sve vraća na staro, tj. da se opet vozi desnom stranom. I nikom ništa. Ministar ne samo da ne daje ostavku nego se nije ni ispričao građanima. Nakon niza socijalnih eksperimenata kojima nas je ova vlada u zadnje vrijeme podvrgnula ni takvo što ne bi pretjerano iznenadilo. Ovaj zamišljeni primjer, iako djeluje karikaturalno, strukturno se ni po čemu ne razlikuje od zadnjih pokusa sa zdravstvenim sustavom.

Krajnje neodgovorno, bez temeljitih analiza, odmjeravanja izvjesnih negativnih posljedica i očekivanih poboljšanja, a pogotovu dijaloga s izravno zainteresiranima, donose se odluke o radikalnim promjenama. Zdravstveni sustav, ionako zapušten, fragilan, s mnoštvom problema, koji se prije svega odnose na manjak liječnika i novca, doveden je pred kolaps nerazboritom i ishitrenom odlukom o uvođenju smjenskog rada u bolnicama. Kao što su liječnici unaprijed upozoravali, nastao je kaos.

Liste čekanja su produžene, a opseg i kvaliteta pružene zdravstvene zaštite smanjena. Čelnicima liječničkog sindikata koji su se usudili javno govoriti o katastrofi koja prijeti zdravstvenom sustavu, partijski komesari postavljeni na čelo bolnica prijete otkazom zbog iznošenja istinitih činjenica o posljedicama uvođenja smjenskograda. Dva mjeseca nakon donošenja genijalne odluke, ministarstvo je opovrgava i vraća sve na staro, tj. na sistem dežurstava. I nikom ništa. Ni ostavke ni isprike. Što reći o ranijoj vizionarskoj odluci o smanjenju doprinosa za zdravstvo? Na početku mandata ove vlade, odluka o smanjenju zdravstvenog doprinosa s 15 na 13 predstavljanje kao veliki razvojni potez, koji će sniziti cijenu rada i time silno pomoći poduzetnicima.

Zbog te odluke nastala je ogromna rupetina od dvije i pol milijarde kuna na godišnjoj razini u, ionako neodrživom, proračunu za zdravstvo. Poduzetnici od toga nisu imali velike vajde jer ih se nastavilo gušiti mnoštvom drugih stvari. Nakon dvije godine, tijekom kojih je zdravstveni sustav ostao bez pet milijardi kuna, a gospodarstvo zbog toga nije prodisalo, sve se vraća na staro, tj. odlučeno je da se do-prinos za zdravstvo podiže na 15. Ministar Linić priznaje da to vraćanje stvara pravnu nesigurnost i “ruši investicijsku klimu”, ali se nije ispričao zbog ranije promašene odluke, a kamoli daje pomislio na ostavku. Takvim postupcima vladajući su stvorili ne povoljniju, već investicijsku klimu koja bi se mogla usporediti sa sibirskom iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

Najavljivali su svojedobno porez na imovinu pa ipak odustali od njega, kao i od poreza na autorske honorare ne razmišljajući o tome kakvu poruku o vjerodostojnosti i stabilnosti, u krajnjoj liniji i ozbiljnosti zemlje i njenog pravnog poretka, šalju potencijalnim investitorima. Najnoviji genijalni plan predviđa spajanje bolnica. Ne bi čudilo da nakon novog de

bakla za nekoliko mjeseci ne odluče razdvajati ono što sada spajaju. Cilj je manje “praznog hoda”, tj. manje kreveta u bolnicama, ai manje dana ležanja po pacijentu. S druge strane, strategija visokog školstva predviđa manje upisnih mjesta na sveučilištu. Očito, iako smo pri europskom dnu po broju visokoobrazovanih, i to namje previše.

Spajanje bolnica može biti model i za šira buduća spajanja s ciljem uštede. Francuski filozof La Mettrie govorio je o “čovjeku stroju”. U svrhu uštede ministarstvo bi moglo proglasiti lametrizam službenom filozofijom, kao nekada marksizam-lenjinizam, i spojiti filozofski i strojarski fakultet. Uštedjelo bi se i spajanjem medicine i politologije. Ionako sve više liječnika završava u politici pa neka se barem malo teorijski educiraju i na tom području. Budući da nas tretiraju kao životinje, mogu spojiti i vete-rinu s medicinsko-politološkim fakultetom. Logično je i spajanje teologije i ekonomije, jer u ekonomiji nam, s ovakvom vlašću, ionako samo dragi Bog može pomoći. Politiku spajanja radi uštede Vlada bi mogla potaknuti i vlastitim primjerom i spojiti se s kazalištem Komedija. Spajanje neugodnog s beskorisnim, lošeg i goreg, prelijevanje iz šupljeg u prazno, krpljenje zakrpe izgleda daje jedino što nam je preostalo od ove Vlade.

Sve bi bilo i podnošljivo da se istovremeno ne provodi i ideološko eksperimentiranje. Famozni zdravstveni odgoj najbolji je primjer.

Da se uveo “zdravstveni odgoj” koji hiperseksualizira djecu u najranijoj dobi i obrađuje seksualnost samo u izoliranoj, tehničkoj dimenziji, te da smo, nakon recimo desetak godina po stopi maloljetničkih trudnoća dosegli prosvijećene Britance, bi li kao i u slučaju eksperimenata sa zdravstvom jednostavno rekli – sorry, ništa, vraćamo se na staro? Ovo je narod pokusnih kunića koji je preživio i najveći društveno-ekonomski eksperiment u povijesti. Prvo su nacionalizirali tvornice, uz sve štete i gubitke koje je taj proces promjene vlasništva donio, da bi ih nakon četiri i pol desetljeća privatizirali. Isti koji su do devedesete gudili o udruženom radu, danas nam popuju o slobodnom tržištu i fleksibilnosti rada. Pokus je možda neodgovarajuća riječ za ono što se radi, jer se pokus odnosi na izazivanje reakcije u kontroliranim uvjetima, dakle, onaj tko radi eksperiment vlada situacijom, planira, mjeri. Ovo što nam se događa više izgleda kao izazivanje nekontroliranih proces poigravanje koje, povrh svega, slijedi totalitarni obrazac, mlatara bez konzultiranja struke i ljudi na koje se radikalne promjene odnose.

Sve se može revolucionirati i radikalno mijenjati, osim službenih istina naslijeđenih iz prošlog sustava. Manijakalna potreba za kontrolom i cenzu-rom u vrijeme u kojem je ona postala besmislena dovedena je do karikaturalnih razmjera. Taj kontraproduktivan višak “budnosti” pokazuje pokušaj cenzure četvrtog nastavka dokumentarne serije “Zločini komunizma u Hrvatskoj”. Nakon objave vijesti da će se prikazati samo tri četvrtine serijala stigao je odgovor HRT-a da će “4. epizoda biti emitirana naknadno”, jer je stav uredništva da ta tema zahtijeva širu javnu raspravu u kojoj će HRT organizirati i okrugli stol, a u sklopu kojeg će biti prikazana ta epizoda.

Dakle, dežurni cenzori duha moraju nam pravilno protumačiti ono što ćemo vidjeti. Da nisu ovakve štetočine, čovjek bi se još sažalio nad njihovim don kihotovskim pokušajem. Tim činom napravili su najbolju reklamu famoznoj četvrtoj epizodi i osigurali joj golemu gledanost, bilo da je prikažu uz prigušivač partijskog “okruglog stola”, bilo da osvane samo na YouTubeu. Ako je neodgovarajuće kvalitete, zašto su platili i prikazali prve tri? što bi bilo da je nepoćudna bila npr. druga, bi li prikazali prvu, pa nakon nje treću i četvrtu epizodu serijala? Kako stvari stoje, bit će materijala za buduću petu, farsičnu epizodu o zločinima postkomunizma, pod naslovom “Eksperimenti četveroljetke i štafetno novinarstvo”.

Nino Raspudić/Večernji List

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati