Elektroprivreda HZ HB na ime naknade za hidroakumulacije uplatila 17,5 milijuna KM

5

Elektroprivreda HZ HB u 2014. godini općinama na čijim se područjima nalaze hidroakumulacijski objekti uplatila je ukupno 17,55 milijuna maraka.

Na ime naknada za hidroakumulacije općini Prozor-Rama uplaćeno je 6,41 milijun, zatim Jajcu 4,31 milijun, Mostaru 3,31 milijun, općini Grude 1,01 milijun, Širokom Brijegu 774 tisuća, Čapljini 759 tisuća, Neumu 496 tisuća te općini Ravno 472 tisuće maraka, priopćeno je iz Elektroprivrede HZ HB.

Iz tog javnog poduzeća podsjećaju da su općine, na temelju zaključka Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, dužne minimalno polovicu dobivenih sredstava investirati u infrastrukturne projekte područja koja su oštećena hidroakumulacijom.

U priopćenju se, također, navodi kako je Elektroprivreda HZ HB ispunila plan proizvodnje za 2014. godinu.

Elektrane iz proizvodnoga sustava poduzeća proizvele su ukupno 1755,81 GWh, a bilo je planirano 1680 GWh.

Takvom pozitivnom rezultatu pridonijele su povoljne hidrološke prilike i održavanje visoke pogonske spremnosti hidroelektrana JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar. Pri tome treba istaknuti kako gotovo cijele godine zbog revitalizacije nije radio agregat broj 2 na Hidroelektrani Rama, što daje dodatnu važnost ostvarenom uspjehu, posebice zbog činjenice da HE Rama kada je u pogonu s dva svoja agregata proizvede oko 50 posto ukupne količine električne energije na godišnjoj razini, navodi se u priopćenju.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Alan B’Stard

  Što li Rama radi od ovolikih novaca? a ni Mostar ne zaostaje 🙂

  • srka

   Lijepo Boga mi…a uplata na racun glavnog grada BiH?
   by Srka®

   • Agromentum

    A tebi je Sarajevo izgleda područje s hidroakumulacijiskim objektima, valjda misliš da je takav jedan ona česma na baščaršiji. 🙂

   • B.Polje

    Elektroprivreda HZ HB uplatila je općinama na čijim se područjima nalaze hidroakumulacijski objekti, znači uplatila je samo općinama na čijem terenu se nalaze centrale ili hidroakumulacije

   • Alan B’Stard

    Njima nek uplati elektroprivreda bih 🙂