Elektroprivreda HZHB najavila isključenje struje Aluminiju

  0

  Elektroprivreda HZHB najavila je isključenje struje Aluminijskom kombinatu u Mostaru, zbog nagomilanih dugova. Radnici Aluminija pozivaju nadležne na dogovor i poručuju: isključenje struje znači propast Aluminijskog kombinata.

  Uprava Elektroprivrede HZHB odlučila je da obustavi isporuku električne energije Aluminijskom kombinatu u Mostaru, ako ova firma za sedam dana ne dostavi prijedlog otplate postojećeg duga od skoro 99 milijuna maraka i plan izmirivanja tekućih računa. ”Ukoliko u navedenom roku, do 24. travnja, Uprava Aluminija ne dostavi prijedlog rješenja o otplati dugovanja, EP HZHB će biti primorana najprije postupno smanjiti isporuku električne energije Aluminiju d.d. Mostar, a onda i konačnu obustavu”, pojašnjava Mario Fofić, glasnogovornik Elektroprivrede HZHB.

  Iz uprave Aluminijskog kombinata FTV nije mogla dobiti komentar. Odgovoreno nam je da je direktor Željko Kordić na putu. No, sindikat poručuje: Ugasi li se struja, ugasio se i mostarski Aluminij. Ugrožen je rad svih firmi čije je poslovanje vezano za rad kombinata, a 850 radnika ide na ulicu. “To bi bila katastrofa za ovu tvornicu. To je definitivno ključ u bravu za sve”, poručuje predsjednik Sindikata Aluminija Dinko Marić.

  Oči radnika i Sindikata već su mjesecima uprte u Vladu Federacije BiH, kao 44-postotnog vlasnika, od koje traže da ispoštuje dogovora o subvencioniranju cijene električne energije. Ali, u Vladi su u više navrata poručivali kako od toga nema ništa, a jedan od modela rješavanja pitanja Aluminija je dokapitalizacija. “Nadam se da će Uprava, Nadzorni odbor i Vlada FBiH sjesti da pokušaju spasiti Aluminij jer je on previše važan za BiH”, smatra Milenko Marić, član Predsjedništva Sindikata Aluminija.

  Službene procjene kažu da je Aluminij u gubicima oko 250 milijuna maraka, dok se špekulira da je stvarna cifra još veća. Odgovornost prethodnih uprava za dovođenje Aluminija na rub propasti ispitivala je i financijska policija, te se, FTV neslužbeno saznaje, spremaju istrage protiv 14 osoba.

  FTV

  facebook komentari