Pratite nas

Kolumne

Elitist koji glumi populista

Objavljeno

na

Aktualni predsjednik države pripadnik je jednog relativno uskog, u mnogočemu arhaičnog ideološkog kruga koji previše ne mari za mišljenje i raspoloženje naroda, on svira neku svoju solo kompoziciju pod dirigentskom palicom velikih sponzora, koji se u danima predizborne kampanje pokušava svim silama demagoški ubaciti u rijeku koja teče ili u masu koja donosi glasove. Poslije će on sa svim svojim izjavama i obećanjima obrisati nos.

elitistPrigodom raspisivanja referenduma o ustavnoj definiciji braka, predsjednik Ivo Josipović se žestoko i javno protivio da se ta ustanova definira kao zajednica muškarca i žene. Čak je pozivao narod da ne izglasuje tako predloženu odredbu i, kao što je poznato, ostao je u uvjerljivoj manjini. Također je, nasuprot općem stavu kako optužene šefove jugoslavenskih tajnih službi valja izručiti Njemačkoj u skladu s Europskim uhidbenim nalogom, nastojao progurati zakonske promjene kojima bi se ta obveza eskivirala. Radi snažnog pritiska EU-a u tome, kao ni Vlada, nije uspio. Na opće se čuđenje svojevremeno pojavio na obilježavanju tzv. Dana ustanka u Srbu, u Sarajevu je optužio Hrvatsku za agresiju na BiH, u Knessetu je govorio o samo njemu vidljivoj “ustaškoj zmiji”, pozivao naciju da na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi navija za Srbiju, Miloradu Dodiku je u Banja Luci prezentirao svoje umijeće sviranja na glasoviru, itd. Njegova “nova pravednost” je bila tek trik za naivne. Aktualni predsjednik je pripadnik jednog relativno uskog, u mnogočemu arhaičnog ideološkog kruga, kojega čine baštinici jugoslavenske političke klase, koji previše ne mari za mišljenje i raspoloženje naroda, on svira neku svoju solo kompoziciju pod dirigentskom palicom velikih sponzora, on je zapravo elitist koji u danima predizborne kampanje glumi populista, pokušavajući se svim silama demagoški ubaciti u rijeku koja teče ili u masu koja donosi glasove. Poslije će on sa svim svojim izjavama i obećanjima obrisati nos – i nama i sebi – i maramicu baciti u smeće.

U nedostatku bilo kakve suvisle i hrabre političke strategije uhvatio se Ivo Josipović “novog ustava” i “druge republike” kao pijan plota, nudeći neke svoje dijelom nezrele, dijelom nedorađene, dijelom posve besmislene ili suvišne ideje. Predlaže on tako preferencijalno glasovanje uzimajući tako autorsko pravo udruzi “U ume obitelji”. Predlaže, u svom stilu zakašnjele pameti, nešto što je narod potpisujući inicijativu za raspisivanje referenduma o izbornom zakonodavstvu već usvojio, nastojeći se predstaviti kao čovjek blizak puku. Ali neke druge ideje – kao na primjer dopisno glasovanje ili veći broj zastupnika iz dijaspore – neće spomenuti jer bi to za njega bilo previše i izvan njegova ideološkog klišeja. Nasuprot tome, isposlovao je Vladinu odluku o sasvim ograničenom broju mjesta gdje dijaspora i Hrvati u susjednoj državi, na koje ne može računati, može dati svoj glas. Drugi njegov prijedlog iz istog paketa odnosi se na smanjenje broja županija, o čemu inače već odavno pjevaju i ptice na grani, čije bi i ime izbacio, jer je valjda suviše hrvatsko, i stvaranje, neprecizno, pet do osam regija s nejasnim nadležnostima i ulogama. A onaj treći prijedlog je sasvim i prozirno demagoški. On bi da s deset tisuća potpisa birači mogu staviti bilo koju temu na sjednicu Sabora. On, dakle, ne predlaže smanjenje broja potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, čije su odluke, naravno, konačne, nego tek određeni broj potpisa da bi Sabor o nekoj temi mogao raspravljati, a onda odlučiti kako inače odlučuje.

Ideje ustavnih reformi pate od trostruke slabosti. Prvo, ono već primijećeno, predsjednik krajnje tendenciozno nastupa tek sada u predvečerje izbora, a da ni riječi o ovim, kao i o drugim još važnijim temama, nije zucnuo četiri i pol godine. Drugo, za većinu njegovih prijedloga uopće nije potreba izmjena Ustava, koji, po prirodi stvari, definira samo opća načela, nego Izbornog zakona, odnosno Zakona o lokalnoj samoupravi. I treće, prijedlozi imaju malo i nimalo veze s tobože glavnim motivom, tj. s rješavanjem teške gospodarske krize, što se niti ne pokušava argumentirati i dovesti u neku logičnu svezu. A da, predsjednik je spomenuo samo to kako bi stvaranjem, primjerice, jedinstvene slavonske regije bilo olakšano rješavanje pitanja natapanja, kao da ne zna da je to pitanje u nadležnosti države, a ne županija. No, njemu do svega toga i nije stalo, on samo sije iluzije i nudi kakav takav program kojega zapravo nema. Uglavnom, još jedno veliko ništa, najobičnije bacanje prašine u oči.

Zanimljivo je da je Ured Predsjednika očito za potrebe izborne kampanje naručio istraživanje o stavovima građana glede ustavnih promjena i dobio, dakako, očekivane odgovore. Jer građani su, a što bi drugo, za više demokracije, za više vlastitog utjecaja, za manje birokracije i tome slično. A on je taj koji će slijediti i provesti volju građana. Agencija koja je provela istraživanje i koja je plaćena državnim novcem zove se Ipsos puls. Treba li se onda čuditi rezultatima anketa koje provodi ta ista agencija, i koje onda kao gotove činjenice donose skoro svi mediji, kako je Josipović u utrci za predsjednika u biti nedostižan. Gotovo da nema smisla izlaziti na izbore.

Zadivljujuće je kako se Ivo Josipović ušaltao u navijačku pobunu protiv funkcionera Nogometnog saveza. Odmah se priključio Torcidi u njezinu gnjevnom jurišu na vladare nogometne kuće, naravno računajući na prilično veliki broj Hajdukovih (pa i Dinamovih) pristaša uvjerenih kako im se čini kolosalna nepravda i kako bi oni bili najbolji na svijetu samo da nema tih opskurnih tipova. Zloguki proroci čak spekuliraju kako su navijački neredi od San Sira do Maksimira, koji su se nadovezali na otvoreni rat priopćenjima protiv Šukera, sklonijeg protukandidatima, djelo predsjednikovih obavještajnih službi. Ne preže ovaj čovjek u grčevitoj borbi za novi mandat ne samo od podjela na lijeve i desne, nego ni od podjela na sjever i jug.

Prošle godine za obilježavanja vukovarske tragedije Ivo od Pantovčaka, skupa s ostalim nositeljima vlasti, bijaše isključen iz kolone sjećanja, što je za njega bilo dosta traumatično. Ove je godine prirodno bila jedna kolona, pa je on imao potrebu u tome vidjeti svoju satisfakciju i pobjedu nad onima drugima. Jer on je ta središnja kolona, on je put i život.

S puta po SAD-u, gdje ga je američki kolega zaobišao, prije nekoliko mjeseci predsjednik se vratio gotov trijumfalno. Pregovarao je s američkim naftnim kompanijama koje su, govorio je, pokazale namjeru uložiti u istraživanje i iskorištavanje plina i nafte u jadranskom podmorju. A onda mu je Mirela Holy uvjetovala svoju potporu odustajanjem od te ideje. I Josipović je naglo odustao, jer važni su glasovi, a ne nafta, a “gospođa konoplja” mu nije uskratila potporu, jer joj se sviđaju predsjednikovi “zeleni stavovi”. I doista su zeleni. Par površnih fraza koje obično ništa ne govore. Umiljato podilazi umirovljenicima, “antifašistima”, poduzetnicima, poljoprivrednicima, djeci, invalidima, braniteljima, homoseksulacima, zelenima, sveučilištarcima, športašima, navijačima… I kao što je Kolinda Grabar privremeno zamrznula svoju funkciju u NATO paktu, tako je i Josipović privremeno zamrznuo svoja putovanja u Beograd. Narod bi rekao, tko ga ne zna skupo bi ga platio.

Josip Jović/Dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Josip Jović: Nekad je bio Goli otok

Objavljeno

na

Objavio

Jedna ljudska sudbina bolje objašnjava prilike i klimu nekog vremena od suhoparnih, brojkama nabijenim povijesnih analiza.

Jedna od takvih sudbina zapisana je u upravo na Pravnom fakultetu u Splitu, pred prepunom velikom dvoranom, promoviranoj knjizi Jakoslava Davida Rojnice “Ja sam 6387”, u kojoj on u trećem licu piše o svom suđenju i zatvaranju na zloglasnom Golom otoku.

Ne, nije, ako ste pomislili, Rojnica informbiroovac. On je rođen 1956., iste godine kad je progon “staljinista” Staljinovim metodama bio završen, a Tito otoplio odnose sa SSSR-om. No, osuđenici su tamo i dalje pristizali sve do 1988. godine. Neki zbog kriminala, a neki zbog delikta mišljenja, piše Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Rojnica je optužen i osuđen (zajedno s Mirkom Rajčićem, Markom Juranovićem i Fabijanom Dumančićem) na tri godine zatvora zbog navodnog podrivanja sistema, rušenja Jugoslavije i odvajanja Hrvatske, a jedini dokazi za tu urotničku djelatnost bilo je posjedovanje lista “Nova Hrvatska” i još neke nezgodne literature.

Imao je samo dvadeset dvije godine, u istrazi je proveo šest mjeseci, podvrgavali su ga elektrošokovima, doveli ga na rub smrti kad mu je postalo svejedno hoće li živjeti ili umrijeti. Trajno mu je uništen dio života, one možda najbolje godine. Prekinuo je studij prava, koji nikada neće nastaviti.

U zatvoru se našao u društvu okorjelih kriminalaca, koji ga nisu maltretirali kao što oni znaju raditi, i to samo zato što je bio pismen pa im je pisao molbe i žalbe.

Kaže kako su mu molitva, vjera u Boga, majčini i sestrini posjeti bili jedina pomoć, utjeha i nada. Danas je pun opraštanja i razumijevanja, miran i bez imalo osvetničkoga u sebi. Pod inicijalima je čak sakrio i imena onih koji su ga teretili da bi spasili sebe.

“Ja sam 6387”, kao i brojne druge knjige, zapisi, sjećanja itd., snažan je odgovor učestaloj tezi kako smo živjeli u socijalizmu s ljudskim likom i u pravednoj državi, kako je čak nekada bilo bolje, kako su priče o progonima samo propagandne nacionalističke bajke.

Nekad je, međutim, bio Goli otok. Na promociji je povjesničar Josip Jurčević temeljem vlastitih istraživanja iznio podatak kako je od 1945. do 1950. bilo trideset tisuća političkih procesa te kako je sto tisuća ljudi osuđeno iz političkih razloga. Sve je bilo po zakonu, samo što su zakoni bili u službi režima, u službi ideologije i jedine partije.

Posljednji politički zatvorenik na Golom otoku, spomenuo je Rojnica, došao je tamo 1983. i ostao sve do 1988. godine, a njegov krimen bila je parola “Živjela Hrvatska”, koju je napisao na nekom zidu. Takva kazna, ako je vjerovati nekim najavama novog kaznenog zakona, čeka onoga tko napiše ili uzvikne “Za dom spremni”!

Moderni tzv. antifašisti priznat će eufemistički kako je Goli otok bio “greška”, ali im Bleiburg nije bio niti greška. Jer, valjda, na otoku su stradali njihovi.

Foto Vojko Bašić / HANZA MEDIA, Reuters

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Hitrec: Mutikaša J. Pavičić vrijeđa sve i svakoga, a Stepinca naziva politički insuficijentnim jadnikom

Objavljeno

na

Objavio

Magle, dugotrajne magle sve do podne. Lako se u njima izgubiti, ne samo guskama. I priča o Agrokoru zamagljuje se s mnogih strana, premda su Kulmerovi dvori na uzvišenom položaju gdje sunce dopire puno ranije nego u prigorskim nizinama. Ondje su s prvim tracima zore, praktički još po mraku, ušli policajci i novinari koje je DORH prve obavijestio, po već ustaljenom običaju da se velike predstave uhićenja odvijaju pred okom kamere i očima televizijskih gledatelja. Kulmerovce nisu pronašli, ali su negdje blizu u Šestinama zgrabili oberšefa svih Todorićevih novčanih vragolija, koji ima dragocjene podatke i s njima u džepu može se lahko nagoditi, jer sloboda nema cijenu.

Odluka je očito donesena u suradnji duboke i plitke države, jer obje imaju prste u pekmezu i sada bi vrlo rado da proces bude vođen tako da se ne otkriju ključni igrači koji su godinama žmirili ili pogodovali maestralnom carstvu usred Republike, velikom gospodarskom feudalcu koji je imao u džepu hrvatske političare i utjecajne javne djelatnike, pri čemu je zapošljavanje njihove djece samo manji, izvanjski i poznati način humanoga korumpiranja elite, gdje svjetonazori i ine pripadnosti nisu imale bitnu ulogu.

Todorić uvijek može reći, i istina je, da je zapošljavao i obične, tzv. male ljude, njih stotinu tisuća ako se računaju i obitelji, i da je unatoč bijednim plaćama koje im je davao, taj posao bio za ljude spas u krizi koja je drmala Hrvatsku, i ne samo Hrvatsku. No, krčag ide na vodu dok se ne razbije, pa je na kraju veliki latifundist ugrozio ionako krhko hrvatsko gospodarstvo, pretvorio se u blogera, a državne institucije koje su trebale nadzirati odmetnutu paradržavu vrište jedna na drugu i prave se blesavima.

Ivica Todorić

A kako velikim magnatima služe revizorske kuće, valjda je i vrapcima poznato. U jednom zagrebačkom kazalištu upravo se priprema, dok ovo pišem, predstava Gogoljeva „Revizora“ koja, ne samo po naslovu nego i atmosferi iz ruske provincije Gogoljeva doba sjajno odgovara današnjem hrvatskom trenutku, to jest trenutku europske provincije Hrvatske koja je izložena unutarnjim rastakanjima i vanjskim smicalicama na koje ne zna odgovore ili se panično dovija s vjerom u naš talent za improvizaciju.

Uhićenja agrokorovaca vjerojatno su dar koji državni odvjetnik Cvitan nosi u Rusiju, u sastavu ili nezavisno od sastava delegacije predsjednice RH koja ima vrlo tešku zadaću da šarmira Putina i rusku vrhušku, u okolnostima koje nadilaze gospodarsku i financijsku temu, to jest već su odavno poprimile golu i nimalo bezopasnu političku dimenziju. Štošta je tu na stolu i ispod stola od trenutka kada se veleposlanik Azimov navukao svečanu vojnu odoru i progovorio o Agrokoru, dok hrvatski veleposlanik u Moskvi nije rekao ni riječi, a nije ni mogao jer ga nije bilo. Dvije godine nismo imali veleposlanika u Rusiji, što je gotovo nevjerojatno, a mnogo, mnogo više godina odnose s Rusijom temeljito smo zanemarivali – baš u vrijeme kada je definitivno opet postala supersilom.

Kako izgleda sada taj koloplet nesretnoga zaborava i što je sve u loncu? Je li Todorićevo zaduživanje kod ruske Putin2državne banke samo neoprezan potez ili je povučen uz savjetnike koji su imali zlu namjeru – znajući stanje u Agrokoru – učiniti Hrvatsku barem (za početak) malo zavisnom od Rusije i otvoriti ruskom medvjedu prostor u koji još nije ušao, za razliku od „regiona“ gdje se dobro plasirao i praktički ima pod nadzorom lijep dio teritorija. Izjava da je hrvatska država dužna ruskoj državi, jer je navodno Hrvatska nacionalizirala Agrokor, bjelodano govori o razini na koju je podignuta afera i svakako je ruski as iz rukava kojemu će biti teško doskočiti, premda je riječ o smicalici. Usporedno, u Poljsku je otišao hrvatski kontingent pod vodstvom SAD, noseći sa sobom bitnicu višecijevnih lansera raketa, a ni hrvatska potpora (podržavam) mirnoj reintegraciji okupiranih područja u Ukrajini ili barem potpora sporazumu iz Minska (nije šija nego vrat) svakako nije laka točka u posjetu predsjednice Rusiji – posjetu koji je Putin tako demonstrativno osobno najavio, u čemu pozorni analitičar prepoznaje nervozno kuckanje prstima po stolu i želju za cjenkanjem. Kako god bilo, dobro je da su s Rusijom opet uspostavljeni diplomatski odnosi, makar u složenom trenutku, kao što je dobro da se opet uspostavljaju kulturne veze koje ne bi trebale ostati na razini gostovanja zbora Crvene armije u Zagrebu, to jest trebale bi biti posve drukčije. U Rusiju (staru) treba poslati Ivicu Buljana, šefa drame u zgb. HNK koji je u trenutku skidanja Titove ploče divljao pod sovjetskim i jugoslavenskim zastavama.

Tito – konačni pad

Kad smo već kod Tita: u subotu je u zagrebačkom Studentskom centru pred krcatom dvoranom prikazan pedesetminutni dokumentarni film o konačnom padu i Tita i njegove ploče, koja je na užas i sramotu samostalne hrvatske države nježno održavana dvadeset i šest godina, nakon što je u komunističkoj Jugoslaviji stajala ondje od 1946. Premda i sam imam prste u nastajanju toga filma, ili baš zato, moram posve subjektivno i objektivno reći da je Sedlarov film odličan, sveobuhvatan i odgovoran prema povijesti: naime, trebalo je poradi potomaka zabilježiti kamerom tko je sve sudjelovao u prekidu dugogodišnje farse, pa je snimljena i sjednica povjerenstva za imenovanje trgova i ulica pod predsjedanjem Zlatka Hasanbegovića, i sjednica Gradske skupštine koja je donijela odluku, podsjetilo se na one koji su još u devedesetima nastojali maknuti tu blasfemiju, kao i na jedanaest godina duge napore Kruga za trg (Maja Runje, Zdravka Bušić, Ante Beljo…), u kameru su govorili Čičak, Budiša, Banac itd., utkane su snimke protuprosvjeda crvenih u režiji Pusića i sličnih, ali je dan i povijesni prikaz Titovih monstruoznih zločina koji su ga uvrstili na visoko mjesto masovnih zločinaca u dvadesetolm stoljeću (i šire).

Koliko znam, film će biti prikazan na Bujici, a trebao bi biti, da nije kako jest, i na svim televizijama, ali i u srednjim školama. Doista, tek skidanjem ploče maršala završena je jedna epoha. Što ne znači da ostatci ostataka titoljubaca nisu ostali i izviruju ispod kamena, u što sam se i sam uvjerio nakon projekcije filma kada su mi prišla tri inicijativna mlada čovjeka, vrlo srdita, i govorili u smislu „da su tada , u Titovo doba, radile tvornice“ i slično. Bilo mi ih je žao, tko zna gdje su i kako indoktrinirani, a barem su u filmu mogli vidjeti one druge tvornice, tvornice smrti u kojima je zaglavilo pola milijuna ljudi, uglavnom Hrvata… Nego, tri su bila, kako rekoh. Eto se opet formiraju trojke po starim komunističkom receptu.

Povijesna istina

Ima podosta rezona u onome što je napisala skupina intelektualaca, to jest da je cenzura mišljenja o (nedavnoj) povijesti štetna i neprihvatljiva. No, crveni kolumnisti odmah su pokušali okrenuti na svoju stranu, vrlo lukavo plasirajući da se slažu s potpisnicima, pa se odmah bacili na Deklaraciju o domovinskom ratu koja je valjda samo jedno „mišljenje“ o bliskoj povijesti, što nije drugo do pokušaj negiranja istine o agresoru (agresorima) na Hrvatsku. I to u dnevne svrhe, budući da su Vučić i Pupovac svaki iz svojega rova, odnosno zajedničkog, udarili po prijedlogu Zakona o braniteljima koji se uvodno poziva upravo na spomenutu Deklaraciju, naravno. Tako crveni „analitičari“ – osim toga u strahu da i njihovi voljeni simboli budu zabranjeni kao i ostali totalitarni-naoko pristajući uz spomenuti tekst intelektualaca – mute vodu i odvode ju u svoju septičku jamu. Zato treba biti posve jasan: postoji povijesna istina i ona se zasniva na dokumentima koji se ne mogu drukčije tumačiti. Nedavna povijest posve sigurno nema više istina, a ako u dalekoj povijesti zbog nedostatka dokumenata može ponegdje biti spora – o ovoj bliskoj nema sumnje. Nije tu riječ o „propisivanju istine“, nego je (kao u pitanju Deklaracije o domovinskom ratu) riječ o zapisivanju istine kako klatež ne bi protokom vremena krivotvorila povijest, što i danas čini i što joj je zadaća.

Jurica Pavcic

Elem, jedan od tih mutikaša je svakako Jurica Pavičić koji (iz rečenih razloga) poziva da se poništi Deklaracija jer je valjda „stranačko“ ili kakvo drugo mišljenje. Možda braniteljsko. Zatim vrijeđajući sve i svakoga, kao što je običaj, prelazi na Stepinca i proziva medije da previše podržavaju kanonizaciju čovjeka koji je osuđen na komunističkom prijekom sudu iste 1946. godine kada je na zagrebački trg prikucana ploča s imenom maršala. U ime prosvjeda protiv „propisivanja istine“ poziva na pobunu protiv „ izvještavanja na javnoj TV u kojem se beatifikacija (?) tog politički insuficijentnog jadnika pretvara u glavnu temu državničkog posjeta Vatikanu.“ Tako se i nadalje u novinama koje izlaze u Hrvatskoj, bez obzira na promjenu vlasnika, velik prostor daje onima koji, cementirani u boljševičkom bolesnom paklu pljuju po svim vrijednostima i njihovim nositeljima. Podsjećam da je isti „autor“ ne tako davno nazvao književnika Slobodana Novaka kretenom. Veliki je pisac u međuvremenu umro, a u HAZU su prije nekoliko dana na (ponešto zakašnjeloj) komemoraciji govorili ugledni ljudi o neupitnim vrlinama Novakova književnog opusa.

Hrvoje Hitrec/HKV

facebook komentari

Nastavi čitati