Emmanuel Macron: Europa je “izgubila svoj put”

12

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak da je Europska unija “izgubila svoj put”, pozivajući “novu generaciju čelnika” da ožive blok.

”Izgradnja Europe je oslabljena širenjem birokracije i rastućim skepticizmom koji proizilazi iz toga”, izjavio je Macron u obraćanju oba doma parlamenta.

”Posljednih deset godina bile su okrutne za Europu. Savladavali smo krize ali smo izgubili put”, kazao je.

Macron (39), stavio je eiropski oporavak u središte svoje predizborne predsjedničke kampanje, u oštroj suprotnosti svojoj antiimigracijskoj, antieuropskoj rivalki Marine Le Pen.

”Ja čvrsto vjerujem u Europu. Ja, međutim, ne smatram skepticizam neopravdanim”, izjavio je danas Macron.

Francuski predsjednik je kazao da bi se “tiranija agendi, vremenskih rokova i tehničkih obrata i preokreta” trebala ukinuti.

Kazao je da je prošlogodišnje britansko glasovanje o napuštanju EU “simptom neuspjeha s kojim moramo imati hrabrosti da se suočimo”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zbližila se s Macronom u pokušaju da oživi tradicionalni francusko-njemački “motor” EU nakon britanske odluke o Brexitu.

Macron je izjavio da će Francuska i Njemačka pokrenuti “demokratske konvencije” širom Europe do kraja 2017.

”Te konvencije će uzeti formu nacionalnih debata o EU i imat će za cilj ponovno utemeljenje Europe”, kazao je.

facebook komentari

 • Istina

  Marcon i Merkel pripadaju istoj bandi. Inače bih volio da je pobijedila Marine Le Pen, ali s obzirom na okolnosti nije imala šanse.

  • Maks

   To su samo medijske sugestije Merkel je najbliza Sarkozyiju i slicnoj desnici, momentalno je u koaliciji s Macronu slicnim ljevicarima. Izmjenama izbornih zakona koje su kod nas pokusali provesti preko Zeljke Markic, ono “hdzspd,” u Francuskoj je strusena i Tradicionalna ljevica i tradicionalna desnica , vlast i drzavu preuzeli Rotschildovi bankari. Merkel i Njemacka ostaju prijatelji sa svakom francuskom vladom, nece im se valjda mjesati u izbore i raskinuti odnose. Isti bankari preuzeli su Portugal, Spanjolsku, Grcku, Italiju u Sloveniji vladaju skupa sa udbom. I ove “price kako Merkel nece sa Trumpom su cista podmetanja , oni ostaju najbolji i prvi prijatelji tu je Merkel dobro potisnula Britaniju.

   • Istina

    Rotschildovi bankari drže i mnoge druge države osim onih koje si naveo. Više se govori da Trump neće s Merkel, nego li obratno. Oni vladaju i u Hrvatskoj preko Udbe, KOS-a, orjunaša, starih komunističkih kadrova, njihovih potomaka i Sorošovaca. Merkel Velikoj Britaniji ne može ni pera odbiti. Iako po njemačkom Ustavu brak je zajednica muškarca i žene, Njemačka je donijela zakon kojim se dozvoljava homoseksualni brak i posvajanje djece istim brakovima.

    • Maks

     Njemackom su ONI odavno zavladali, jos u 60im godinama, drzava je bila zauzeta i podjeljena na americki, britanski , francuski i ruski teritorijum, prvo je rus sve silovao da narodu ubije ponos a nisu ni zapadni bili bolji, kupovali su ih, porcijom kruha, kutijom cigareta, to je duga prica. Adenauer je bio dalekovidan politicar – unio je brak zene i muskarca u njemacki ustav poslije 49e, ti stari politicari razmisljali su po 50 godina unaprijed , ovi mladi 5- 6 godina, nisu im do koljena. U Njemackoj postoji parlamentarna vecina za lgbt brak bar 40 godina, nisu uspjeli prije 16 godina jedino radi ustava, vladali su socijalisti i zeleni koji to namecu cijeloj EU pa i nama. Ovo glasanje prije par dana jos nije zakon ide se na ustavnu tuzbu, Merkel je glasala protiv, izjavila da je protiv prije glasanja. Kod nas joj podvaljuju da je “kriva sto nije zabranila glasanje, ne moze zabraniti imaju, oni imaju demokraciju a ne komunizam ili slicnu diktaturu. Ovi nasi desni sto galame protiv Merkel zazivaju nazad njezine lgbt predhodnike nekog novog Milanovica kojeg bi nam nametnuli isti, Njemacka je najjaca u EU vodili je crveni ili desni. S druge strane srbi i komunjare su oduvjek neprijatelji Njemacke jer je oduvjek prijatelj Hrvatskoj, Helmuth Kohl nas je spojio s Amerikancima i preveo ih na nasu stranu jos u vrijeme rata. Sad se srbima pridruzio i Zivi Zid , poneki “desni koji ne poznaju ni Njemacku ni Merkel ni EU – izvan Hrvatske se vodi ista bitka kao kod nas.

     • Istina

      Kohl je jedno, a Merkel je nešto sasvim drugo. Merkel je praktički naredila Hrvatskoj da mora prihvatiti arbitražnu odluku. Ista je na strani Srbije, a ne Hrvatske. To lijevi, desni, sve je to masonsk izmišljotina.

     • Maks

      Nije to Merkel , ministarstvo vanjski poslova pripada socijalistima – istim onima koji su Sanaderu zabranili koaliciju sa HSPom. Merkel je u velikoj koaliciji iako je na izborima osvojila preko 48% najveca izborna pobjeda ikada. CDU CSU su u jednakoj poziciji kao HDZ kod nas, nemaju desnog koalicijskog partnera, moraju “krpati.

     • Istina

      Dobro. Nisam baš upoznat sa situacijom u Njemačkoj. Ja samo pišem na temelju ovoga što se može kod nas iščitati, ali vidim da je kod nas to ograničeno i nedorečeno.

  • miro

   Ja sam čitao da su Marine Le Pen prevarili za milijune glasova tako što su ih proglasili nevažećim jer su bili malo poderani listići koji su bili zaokružili dotičnu gospođu,što se u Francuskoj odmah proglašava nevažećim listićem,Dijete bankara i masona nije imalo takvih problema.

   • Istina

    Na žalost, sve je moguće.

 • Jadranka Huljev Lore’

  Zemlje EU gube svoj nacionalni identitet. Ovo je tek početak. Moramo biti poslušni i izvršavati ono što nam se naredi. Hrvatska nije voljena od onih koji nam kroje u Bruxellesu. Pogledajte samo koliko smo trebali čekati na ulazak dok su druge zemlje ulazile glatko. Pogledajte kako se ulizuju Srbima . Jedini im je uvjet bio da im premijer bude ….Traže od nas da prihvatimo korumpiranu arbitražu . Gdje je naša samostalnost ? Mi moramo samo slušati . Polako ali sigurno u Evropi će biti sve manje evropljana . U Italiji npr vlada ljevičara želi na brzinu izglasati da se izbjeglicama i migrantima dade talijansko državljanstvo. Pitam se kakvu budućnost će imati naša djeca i unučad.

 • EMINƎM

  onaj tko za svoju suprugu izabere babu baš i nije lik koji bi mogao davati savjete drugim državama, zapamti šareni makaroni stoj na kojoj si

 • Dusko Besenic

  Kamo su nestali oni osnovni kriteriji na osnovu kojih su se birali političari za vođenje države?? Tu se pokazuje povezanost planskog uništavanja morala i moralnih načela društava, diljem svijeta, u čemu važnu ulogu ima legalizacija i ,,slavljenje” homoseksualizama svih vrsta, a u fazi prihvaćanja su i ostale nastranosti kao ,,normalne”! U tako stvorenoj moralnoj klimi moguć je bio izbor i ovog nastranjaka Macrona, jer normalno gledanje na život nije imao ni u mlađim danima, što potvrđuje njegova ljubavna veza sa (u to vrijeme) dvostruko starijom nastavnicom, što, mora svatko priznati, nije nešta u redu sa psihom takve osobe! Ne tako davno čovijek se nije mogao kandidirati za neku višu poziciju u politici ako je imao propali brak, zbog prilično ispravnog stava da onaj tko SEBI nije u stanju ispravno izabrati i procijeniti bračnog partnera, još gori će biti u odnosu na odgovorne dužnosti prema državi. Vjerojatno ste vidjeli prvo pravo pokazivanje lica tog nastranjaka i kritike, već pomalo osviještenih, političara u Francuskoj nakon ovog sazivanja cjelokupne ,,elite” na vlasti?!!