Pratite nas

BiH

Entitet RS neće predati bivši stožer Ratka Mladića i Titovo atomsko sklonište

Objavljeno

na

Zapovjedni stožer Ratka Mladića “Veliki Žep” u Han Pijesku, veliki prijeratni kompleks koji uključuje i atomsko naselje koje je dao sagraditi Josip Broz Tito, bit će vlasništvo Oružanih snaga (OS) BiH kao prvi objekt iz Republike Srpske nakon što tamošnje vlasti godinama pokušavaju izbjeći taj scenarij koji omogućava aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO-om.

“Otimačina teritorija”

Taj objekt, koji je nastao kao zaštita za 500 odabranih u slučaju nuklearnog rata, mogao je izdržati sve udare sa svim uvjetima, a tu je bio i luksuzni ured namijenjen predsjedniku bivše SFRJ Josipu Brozu Titu.

Povratak te imovine državi BiH rezultat je odluke Ustavnoga suda koji je odbio kao neosnovanu žalbu RS-a podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekt “Veliki Žep” u Han Pijesku bude uknjižen na BiH. Ministrica obrane BiH Marina Pendeš smatra kako je ta odluka korak naprijed prema aktiviranju MAP-a. 
“To je doprinos nastavku daljnjeg knjiženja vojne imovine. Pozdravljamo tu odluku. 
Ovime smo korak bliže MAP-u, oko čega postoji suglasje”, rekla je Pendeš za Večernji list.

U RS-u, očekivano, ocjena kako je riječ o neustavnoj odluci te će se i dalje tražiti načini osporavanja provedbe te odluke, a u političkom Sarajevu ocjena kako je riječ o pobjedi. 
“Ovo je točka na ‘i’ za knjiženje ne samo objekta ‘Veliki Žep’ u Han Pijesku nego, po načelu precendentnog prava, moguće je svu vojnu – državnu imovinu knjižiti na njezina stvarnog vlasnika – državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružnih snaga BiH”, ocijenio je predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amir Jerlagić.

Jerlagić se ustvari referirao na to da je nekadašnji predsjednik te stranke Haris Silajdžić, koji se, kao član Predsjedništva BiH, uspio, kako tvrde, izboriti za aktivaciju MAP-a, no da ni osam godina nakon toga još ništa nije urađeno. 
Istodobno, “Udaraju na Republiku Srpsku, na ime i prezime, rođendan i imovinu, na stvari koje su najsvetije. RS ne može ostati nijem”, rekao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

O odluci Ustavnog suda BiH oglasila se i premijerka RS-a Željka Cvijanović koja je kazala kako ona potvrđuje da je na djelu “otimačina teritorija Republike Srpske” te da je to sinkronizirana akcija koja dolazi s razine BiH i iz kuhinje dijelova međunarodne zajednice, usmjerena na razvlašćivanje RS-a. Što se tiče stava institucija Republike Srpske o imovini, Cvijanović je navela da je on jasan, to pitanje se rješava isključivo političkim dogovorom, a ne “sudovanjem”.

Identično stajalište

Ovaj stav potvrdila je i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove iz koje je rečeno kako ne postoje uvjeti za provođenje presude Suda BiH o upisu imovine u Han Pijesku.

Istodobno, iz Republičke organizacije obitelji zarobljenih, poginulih branitelja i nestalih osoba RS-a nisu isključili mogućnost da se oko knjiženja vojne imovine u RS-u, a takva objekta su 23, organizira referendum.

Za aktiviranje MAP-a do sada je NATO kao uvjet postavljao jedan od zahtjeva iz Tallinna iz 2009. godine – knjiženje vojne imovine. Hoće li se to i dogoditi, odgovor slijedi najesen.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati