Pratite nas

Entitetski i etnički 
veto koristile srpske 
i bošnjačke stranke

Objavljeno

na

Usprkos optužbama Hrvati najmanje odgovorni za neučinkovitost Parlamenta BiH

parlament

Predizborna kampanja je odlično vrijeme za svaljivanje odgovornosti na političke protivnike. Posljednji primjer su problemi s usvajanjem izmjena Kaznenog zakona i Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti za što je SDP pokušao okriviti HDZ BiH.

Međutim, činjenice iz ovog mandata državnog Parlamenta govore da su zakonski prijedlozi i druge odluke zaustavljane skoro isključivo korištenjem entitetskog glasovanja srpskih zastupnika u Zastupničkom domu i upotrebom nacionalnog veta bošnjačkih izaslanika u Domu naroda. Hrvatski zastupnici u Zastupničkom domu zbog svoje brojnosti i nemaju mogućnost entitetske blokade, a u Domu naroda uopće nisu pribjegavali korištenju nacionalnog veta.

S druge strane, samo u prošloj godini je bilo barem desetak zakona koje su odbili srpski ili bošnjački predstavnici u državnom Parlamentu. Takav je slučaj, primjerice, s prijedlogom zakona o plaćama i drugim naknadama u sudbenim i tužiteljskim institucijama na razini BiH koje je predložilo Vijeće ministara. Korišteći entitetsko glasovanje, zastupnici iz RS-a u Zastupničkom domu odbili su ovaj zakonski prijedlog. Prije njega je samo prošle godine u ovom domu odbijeno još najmanje pet zakona koje je predložilo Vijeće ministara. I dok su Srbi uglavnom koristili entitetsko glasovanje za zaustavljanje zakonskih prijedloga u Zastupničkom domu, Bošnjaci su koristili nacionalni veto u Domu naroda. Najpoznatiji su svakako pokušaji blokade usvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju, kao i izmjena i dopuna zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, državljanstvu i osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH.

Ipak, najviše problema funkcioniranju i učinkovitosti državne vlasti zadali su nepotrebni zahtjevi za rekonstrukciju izvršne vlasti. Sve je započeo SDP inicirajući smjenu kadrova SDA iz državne vlasti, čime je na određeno vrijeme smanjen kapacitet odlučivanja unutar Vijeća ministara, ali i reducirana parlamentarna većina. Na isti način se na učinkovitost državne vlasti odrazio SNSD-ov zahtjev za izbacivanje SDS-a iz izvršne vlasti, a posljednja akcija SDP-a i SDA za smjenu ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, dovela je Vijeće ministara u situaciju da više ni formalno nema iza sebe parlamentarnu većinu jer su od početnih šest u parlamentarnoj većini na državnoj razini ostale samo tri stranke. Hrvatski predstavnici su bili protiv ili barem nisu inicirali nijednu od ovih famoznih “rekonstrukcija” vlasti.

Dejan Jazvić/Večernji.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Željko Glasnović: Vodi se specijalni rat protiv Hrvata izvan domovine (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Prije rasprave u Hrvatskom saboru o prijedlogu novog zakona o reviziji pet je zastupnika zatražilo stanku.

Razlog su diskriminacija u javnom prostoru, situacija u Agrokoru, položaj liječnika, požari i zastupničke zakonske inicijative.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović u ime Kluba Nezavisni za Hrvatsku govorio je o porasti diskriminacije u Hrvatskoj, o čemu nitko ne govori. Riječ je o porastu mržnje Hrvata i specijalnom ratu prema Hrvatima izvan domovine i Hrvatima u BiH. Sve to, po njemu, ima veze s devedesetima i postotkom srpskih kadrova u vojsci, MUP-u i sindikatima. S tim je povezao i “pokušaj” ukidanja saborskih mandata dijaspore. Danas je stvorena druga generacija iseljenika, a oni stari nisu poželjni, kazao je Glasnović. Posebno se osvrnuo na status pripadnika HVO-a.

General Glasnović prosvjednicima na Markovom trgu: UDBA vam vodi državu (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tko to ‘pakira’ Andreju Plenkoviću!?

Objavljeno

na

Objavio

Mali Ivica bio je predmet napada u cijelom razredu sve dok se jednog dana nije pojavio sa svojim velikim starijim bratom. Do tada su svi iz razreda udarali malom Ivici čvoke, pa i učiteljica ali od kada se pojavio stariji brat, malog Ivicu nitko ne dira, a sada stariji brat udara čvoke njegovoj učiteljici.

Kolika je sličnost između Hrvatske i njenog položaja u EU i ove priče – velika, podudara se u ‘svim segmentima’.

Hrvatska, isto kao i mali Ivica, treba starijeg brata, a stariji brat u ovoj priči je Uncle Sam. Taj stariji brat, spriječiti će ponižavanje i ucijene Hrvatske od pojedenih interesno povezanih zemalja iz EU, ali i njoj najbližeg susjedstva, a sama učiteljica u liku Angele Merkel, podviti će rep u strahu da i ona ne dobije radi Hrvatske čvoke od njenog starijeg brata. Svjesna je Angela da Ivičin stariji brat ne ovisi o njoj već ona o njemu. Svjesna je da njena Njemačka sa SAD ima veliki suficit u trgovinskoj razmjeni sa SAD, daleko veći nego što ima s Rusijom da bi se tek tako mogla upetljati u geopolitičku igru pokera, a poker je ipak igra koju daleko bolje igraju Amerikanci.

Sad dolazimo do pitanja – Gdje je tu Hrvatska i koliko su sva ta događanja povezana sa Hrvatskom i koju igru igraju pojedine strukturu u Hrvatskoj.  Izbrišimo iz mainstream medija sve priče o pločama, referendumima , sve to služi u svrhu skrivanja istine o stvarima koji su puno bitniji za Hrvatsku i njenu opstojnost.

Problemi za Hrvatsku, kreću od onog trenutka kada je Rusija odlučila da svoje interesne pipke pruži i prema Hrvatskoj, a taj trenutak ili bolje rečeno način, pronašli su u Agrokoru i njegovim financijskim problemima. Ulazak Sberbanke u Agrokor, odnosno njihova odluka da kreditira posrnuli koncern nema nikakve veze s bankarskim interesima, u pitanju su geopolitički interesi.

Jesu li Rusi u toj priči imali i saveznika u Hrvatskoj ali i u EU – naravno da jesu. Posebna priča je miniranje inicijative Tri mora, ne to ne minira vlada i premijer Plenković, to miniraju oni koji formalno nisu na vlasti ali jesu uz vlast, kao krpelj, priljepak koji skriven u mekom tkivu vlasti hrani svoje privatne interese zanemarujući nacionalne.

Nova američka administracija vratila se, ako ništa drugo pokušava se vratiti svojim geopolitičkim interesima u Europi. Hrvatska je u toj podjeli interesnih zona na ključnom mjestu i Uncle Sam tu neće ništa prepustiti slučaju. Inicijativa Tri mora nije opasnost za Europu, ona je opasnost za Njemačku i Rusiju odnosno njihove interese, a pojedini hrvatski krpelji uplašeni za svoje privatne interese, rade sve da prvo sebe namire no i za njih ima protumjera, zubar da ih kao bolesni zub izvadi i baci ali u drugačijem kontekstu u odnosu na izjavu Ante Đapića.

Ovih dana potpisan je desetogodišnji ugovor o isporuci plina za hrvatsko tržište između Gasproma i PPD. Na izgled ništa čudno niti neuobičajeno, vijest za naslovnice svih medija, top vijest, osiguranje energetske sigurnosti- no jeli baš tako ? Tko se to gura u energetsku politiku, tko su ti koji to rade u tajnosti? U medijima se ova vijest marginalizira.

Tko bira timing da se to odradi i objavi. U vrijeme objave te vijesti, premijer Plenković leti u NY, leti vjerojatno bez saznanja o njoj. Ta vijest za Velikog brata nije novost, oni za nju znaju i čekaju našeg premijera da im objasni neke stvari, nadam se bez klečanja na kukuruzu. Zašto se neke stvari užurbano rade prije dolaska novog američkog veleposlanika, ne radi to vlada, to rade krpelji skriveni ispod pazuha nekoga iz vladajućih struktura. Tko to pakira Andreju Plenkoviću.

Ako je netko mislio da se dolaskom novog veleposlanika SAD, Roberta Kohorsta neće ništa promijeniti u odnosu na dosadašnju veleposlanicu- grdno se vara. Robert Kohorst ne dolazi da roštilja i zabavlja se s nevladinim udrugama, tračati Hrvatsku i pisati neobjektivna izvješća, on dolazi raditi u interesu SAD ali i Hrvatske. Robert Kohorst dolazi da bude Veliki brat koji će odmah zatražiti od mlađeg brata da ga odvede na Krk, otok Krk- jesam li dobro napisao, da vidi kako napreduju radovi na izgradnji LNG terminala. Kod Amerikanaca ne postoji uzrečica – Obećanje ludom radovanje.

Ante Rašić

facebook komentari

Nastavi čitati