Pratite nas

Eparhija zvorničko-tuzlanska utajila ratnu krađu arhivskog materijala Vrhbosanske nadbiskupije

Objavljeno

na

Kada je Vasilije Kačavenda, vinovnik jednog od najvećih seksualnih skandala u istoriji SPC-a, konačno, nezasluženo penzionisan i kada je njegovo mjesto preuzeo Hrizostom Jević, mnogi su vancrkveni krugovi naivno pomislili da će novi episkop početi sa korjenitim obračunom sa Kačavendinim kriminalno-pedofilskim naslijeđem.

vasilijeMeđutim, i pored svih obećanja i slatkorječivih proklamacija, Hrizostom je, očigledno, samo nastavio tamo gdje je Vasilije Kačavenda stao. Najprije se to ogleda u odabiru kadrova. Tako je sa mjesta namjesnika bijeljinskog manastira Svetog Vasilija Ostroškog smijenjen nepodobni protosinđel Petar Petrić, a na njegovo mjesto postavljen Kačavendi odani čovjek Georgije Stanković.

Time je Hrizostom demonstrirao da će od svega najviše cijeniti poslušnost i nastavak politike zataškavanja i zaborava Kačavendinih skandala, kako na kraju pred sudom ne bi odgovarala Eparhija zvorničko-tuzlanska ili cijeli SPC. I to mu se obilo o glavu.

Opljačkano 10.000 dokumenata

Otac Petar Petrić, po kazni raspoređen za rad u eparhijskom arhivu, otkrio je tajnu umirovljenog episkopa Kačavende čuvanu gotovo 20 godina: kompletan arhiv posavskih rimokatoličkih župa od 1898. do 1991. opljačkao je VRS 1992. uz crkvene knjige, koje su, kako saznajemo, po svemu sudeći, porijeklom iz Sarajeva iz također opljačkane franjevačke teologije iz Nedžarića. Pronađeno je, kako saznajemo, preko 10.000 raznih dokumenata. Još skandaloznije iz pronađenog materijala se vidi da je VRS, sa Kačavendinim znanjem, otuđio zvona sa više rimokatoličkih crkava, uključujući ono sa samostanske crkve u Plehanu i da su ta zvona završila na pravoslavnim crkvama u Derventi i Bijeljini.

Da stvar bude apsurdnija, čovjek kojeg je episkop Hrizostom postavio za namjesnika bijeljinskog manastira Sv. Vasilija Ostroškog, spomenuti Georgije Stanković je bio eparhijski arhivar i bibliotekar i morao je znati šta se nalazi u arhivu o kojem se, navodno, brinuo. Prema pouzdanim informacijama do kojih je došla naša redakcija, Vrhbosanska nadbiskupija je odavno sumnjala da je ukradeni arhivski materijal deponovan u eparhijskom arhivu u Bijeljini, te je, kroz Međureligijsko vijeće pokušala utjecati na sada umirovljenog episkopa Kačavendu da ga vrati, ali je ovaj svaki put odlučno negirao da o tome bilo šta zna i čak prijetio tužbom.

Sada kada je cijela laž razobličena, Vrhbosanska nadbiskupija je preko svoga advokata Duška Tomića zatražila da se cjelokupan arhiv vrati. Zvanična primopredaja je bila zakazana za 17. juli, ali je cijela stvar odgođena zbog odugovlačenja SPC-a, iako se u cijelu priču umiješao i vatikanski nuncij u Beogradu Orlando Antonini, koji je urgirao direktno kod patrijarha Irineja Gavrilovića da se spomenuti arhiv što je hitnije moguće vrati. Ali, to se još nije dogodilo. Bivši episkop Kačavenda, poznat kao čovjek svakoga sistema (od nadziratelja nacionalistički orijentisanih sveštenika, do nacional-šovinističkog podstrekača na masovne zločine protiv Bošnjaka i Hrvata) ovaj je arhiv očigledno čuvao za trenutak kada će mu zatrebati, tj. trenutak u kojem će se on moći prikazati kao neko ko je arhiv “spasio” i “sačuvao”, a ne neko ko ga je otuđio.

Hrizostom bez riječi

Primopredaja se, očigledno, odugovlači zbog prebacivanja vrućeg krompira iz ruku novog i starog, umirovljenog episkopa Kačavende. Hrizostom bi svakako volio da Kačavenda na bilo koji način iščezne, a da ipak ne dolazi do novih skandala kako bi se sve lakše prepustilo zaboravu, te je stoga nastojao da preostali Kačavendin prljavi veš ostane skriven. Međutim, očigledno je da je to nemoguće, kao što će biti nemoguće zataškati još postojeću mrežu Kačavendinih svešteničkih poslušnika i vinovnika različitih seksualnih skandala, posebno kada je u pitanju napastovanje dječaka i mladića.

Za komentar smo, naravno, zamolili i episkopa Hrizostoma i protosinđela Stankovića, ali oni do zaključenja ovog broja Oslobođenja nisu našli za shodno da na njih odgovore (ostavljamo, dakako, mogućnost da se o svemu izjasne naknadno). Glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije, velečasni Ivo Tomašević je za Oslobođenje rekao da nije detaljno upućen u problematiku, ali nam je kancelar nadbiskupije, velečasni Ilija Ortić nezvanično potvrdio da je nadbiskupija izviještena o pronađenom, ukradenom arhivu, te da će nam više informacija zvanično dati sam kardinal Vinko Puljić kada se vrati sa službenog puta. U isto vrijeme, umirovljeni episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, koji se sa kardinalom Puljićem poznaje iz Međureligijskog vijeća, prisustvovao je, baš kao da se ništa nije dogodilo, ustoličenju novog episkopa zagrebačko-ljubljanskog Porfirija (koji je inače bio podređen episkopu bačkom Irineju Buloviću, koji je od Kačavende primio mito od 200.000 eura kako bi bio samo umirovljen, a ne i raščinjen, što je nakon razotkrivanja višedecenijskih seksualnih skandala bila neminovnost), a kojem je prisustvovao i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Time je međureligijski krug apsurda još jednom zatvoren.

Vuk Bačanović | oslobodjenje.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati