Erdogan proglasio pobjedu, oporba ne priznaje rezultate

3

Tuski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je pobjedu na referendumu u telefonskom razgovoru s premijerom i predsjednikom vladajuće stranke AKP Binalijem Yildirimom i Devletom Bahcelijem, vođom Stranke nacionalističkog pokreta.

Državna novinska agencija Anadolu javila je da su Erdoganu većčestitali “mnogi svjetski lideri”.

Nakon 98,4 posto izbrojanih glasova Erdogan vodi sa 51.32 posto, dok je protiv ustavnih promjena bilo 48,68 posto glasača.

Prvi rezultati, objavljeni nekoliko sati ranije, nakon prebrojavanja oko četvrtine glasačkih listića, pokazivali su veću prednost Erdogana, kojeg je u tom trenutku mogao računati na 63 posto glasova.

Situacija se počela mijenjati kad su prebrojani glasovi u velikim gradovima poput Istanbula, Ankare i Izmira, te u dijelovima zemlje u kojima žive Kurdi. Tamo su glasači pretežno protiv ustavnih promjena.

U međuvremenu je oporbena Republikanska narodna stranka optužila Erdogana i vladajuće strukture da su manipulirali rezultatima referenduma.

Manipuliraju rezultatima! Naši promatrači javljaju da protivnici predsjedničkog sustava pobjeđuju. Takve vijesti stižu nam sa svih strana. Zaštitimo naše rezultate – pozvao je Erdal Aksunger, potpredsjednik Republikanske narodne stranke.

Oporbenjaci i Kurdi već su najavili da će se žaliti na rezultate referenduma, ma kakvi oni bili.

Upitni su glasovi na otprilike dvije trećine birališta, što bi konačne rezultate moglo promijeniti za tri do četiri posto, napisao je prokurdski CHP u svom tweetu.

Prebrojani su i glasovi Turaka u inozemstvu. U Iraku su uglavnom glasovali “ne”, dok je ostatak dijaspore podržao Erdogana s ukupno 59.83 posto glasova.

Ankete su predviđale tijesnu prevagu pobornika izmjena ustava kojima će parlamentarna demokracija u Turskoj biti zamijenjena predsjedničkim sustavom, a Erdoganu će omogućiti da ostane na vlasti barem do 2029.

Rezultat referenduma odrazit će se na napete odnose Turske s Europskom unijom. Turska je zaustavila migrantski val prema Europe, ali Erdogan je najavio da će preispitati taj dogovor nakon referenduma.

“Ako Bog da, vjerujem da će naš narod odlučiti da otvori put bržem razvoju”, rekao je Erdogan na biralištu.

“Vjerujem u demokratski razum mojeg naroda.”

facebook komentari

 • Urbani Desnicar

  Cestitke gosp. Erdoganu. Ovaj sustav treba uvesti i kod nas, i dati Kolindi sve ovlasti. Za neke narode jednostavno nije Demokracija nego cvrsta ruka, a nazalost i mi smo jedan od takvih. 50 godina vladavine ZLIKOVCA TITE je ostavilo traga. Vise ne bi imali situacije da skojevci,partizancine,chetnici,orjunasi i ostale minorne jugo-stranke, ucjenjuju i ruse Vladu (i traze kontrolu nad Pravosudjem i Represivnim aparatom)! Prije toga, OBAVEZNO treba zabraniti kandidaturu svim VELEIZDAJNICIMA koji su imali bilo kakve veze sa SKJ i zlocinackim rezimom KRVAVOG BRAVARA! ZDS

  • Agromentum

   Quod licet Iovi, non licet bovi. Za takve bolesne megalomane kao što je Erdogan ne trebaju veće ovlasti, u stvari, ne smiju imati nikakve. Slažem se da u Hrvatskoj predsjednik/predsjednica mora imati veće ovlasti, dakle, one koje je Prvi predsjednik imao.

 • EMINƎM

  veliko je ovo demokratsko tursko razviće ko točak u fiće,