ERDOGAN: Putine, gdje su ti dokazi da surađujemo s IS-om?

11

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je na optužbe ruskog predsjednika Vladimir Putina o turskim ustupcima džihadistima u četvrtak poručio da je angažman njegove zemlje u borbi protiv Islamske države (IS) neosporan.

[ad id=”68099″]

Erdogan je tražio od Rusije da dokaže svoje tvrdnje da je Turska kupovala naftu od IS i rekao da su oni koji ih optužuju za kupovinu nafte od Daecha obvezni pružiti dokaze za svoje optužbe.

“Ukoliko nemate, vi ste klevetnici”, rekao je turski predsjednik prvi puta reagirajući na ruske optužbe.

Odnosi Ankare i Moskve su u teškoj krizi od kada je tursko zrakoplovstvo u utorak srušilo ruski bombarder Su-24 bluzu granice sa Sirijom.

Turci kažu da je zrakoplov letio u njihovom zračnom prostoru i da su ga nekoliko puta upozorili da iz njega izađe prije nego su na njega otvarili vatru. Rusi tvrde da je Su-24 stalno letio u sirijskom zračnom prostoru i da ga prije rušenja nije kontaktiralo tursko zrakoplovstvo.

Rusija nakon incidenta optužuju Tursku za povezanost s IS.

“Naša borba protiv Daecha se nastavlja, ona je neprestana i aktivna. Turska je gotovo jedina zemlja koja se iskreno bori protiv Daecha”, inzistirao je Erdogan.

“Nitko nema pravo osporavati borbu naše zemlje protiv Daecha i optuživati nas”, dodao je.

Islamsko-konzervativni predsjednik je rekao da ga rastužuje incident i prijetnje ruske strane i zaključio da su oni strateški partneri.

Rusija planira zamrzavanje investicija s Turskom

Ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio je vladi u četvrtak da donese mjere koje će uključivati zamrzavanje nekih zajedničkih investicijskih projekata s Turskom, kao odmazdu za tursko rušenje ruskog borbenog zrakoplova.

Medvedev je na sjednici vlade također rekao da će se uvesti ograničenja na uvoz hrane iz Turske, prenosi Reuters. Rusija je ranije objavila da je odlučila pojačati kontrolu nad poljoprivrednim i prehrambenih proizvodima uvezenima iz Turske navodeći kao razlog kršenje sanitarnih normi.

Agencija dpa piše da je ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao Ankaru što se nije ispričala za rušenje bombardera su-24 uz granicu sa Sirijom.

“Još uvijek nismo čuli ispriku najviših turskih krugova. Niti smo čuli prijedloge kako popraviti štetu ili obećanje da će se kazniti počinitelji tog zločina”, rekao je Putin, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Putin je dodao “da se stječe dojam da tursko vodstvo namjerno vodi tursko-ruske odnose u slijepu ulicu. To je žalosno”. Ruski predsjednik ustrajao je u tome da je incident “suprotan zdravom razumu i međunarodnom pravu. Zrakoplov je srušen nad sirijskim teritorijem”, rekao je.

Istovremeno, turski predsjednik Tayyip Erdogan je kao “emotivne” i “neprimjerene političarima” ocijenio prijedloge da se otkažu projekti s Rusijom. Reuters piše da je Erdogan rekao kako je rušenje ruskog zrakoplova u utorak bila “automatska reakcija” u skladu s vojnim pravilima.

Turska vojna pravila ne treba miješati s neslaganjem s Rusijom oko politike u Siriji, istaknuo je i dodao da će Ankara nastaviti podupirati umjerene pobunjenike u Siriji i turkmenske borce koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

facebook komentari

 • Ogledalce :))

  nahebo si turko sad hahahhaha
  nema sa putkom zahebancije,,,,,

  • Agromentum

   Ne kupuje turko naftu od islila nego od ine i mola.

   • Ogledalce :))

    nego de ti meni reci ,
    di ti misliš u bižaniju kad ovi koljači banu kod nas?

    • Agromentum

     A kud ćeš bižat kad ih ima svuda? Jedino nabavit’ kantu svete vode pa ih polivat’…

     • Ogledalce :))

      e ta ti je pametna,,,,

     • srka

      Bitno je da temperatura vode ne prelazi 38 stupnjeva celzijusovih.
      by Srka®

     • Agromentum

      S tobom ću počet’ pričat’ kad prekiniš potvrđivat’ najvećim idiotima da imaju pravo. Inače vridi: sjedi u Rolls Royce ko’ Moshammer i vozaj se Münchenom.

    • srka

     Ne moj tako Ogledalce…moze i tebe netko prozvati “pobjeguljom”!
     :-))
     Čuj bizanija?
     by Srka®

  • srka

   Hihihihihi…a što ti to izmedju dva “zla” izabrala ovo drugo…?
   by Srka®

 • srka

  Rusija je ranije objavila da je odlučila pojačati kontrolu nad poljoprivrednim i prehrambenih proizvodima uvezenima iz Turske navodeći kao razlog kršenje sanitarnih normi.”

  Hihihihihi…čujte “sanitarnih normi”…hihihihihi…doista su smiješni.
  by Srka®

 • prepri43

  Bolje je da surađuju s IS – om, pa čak i AIDS – om, nego s IDS – om! Evo Erdogane tepsija baklave samo zate!