Pratite nas

Iz Svijeta

Erjavec predstavlja zemljovide nove granice Hrvatske i Slovenije

Objavljeno

na

Odbor ćemo detaljno upoznati s arbitražnom presudom i koracima koje u vezi s njenom implementacijom priprema slovenska vlada, izjavio je u srijedu ujutro, uoči sjednice vanjskopolitičkog odbora parlamenta, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, istaknuvši da oko toga očekuje potpuno političko jedinstvo

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta nastavlja danas iza zatvorenih vrata prije 10 dana prekinutu sjednicu o arbitraži i odnosima s Hrvatskom.

‘U pogledu poštovanja arbitražne presude očekujem političko jedinstvo. Odbor ćemo upoznati s koracima koje vlada poduzima za implementaciju arbitražne odluke, među ostalim i sa zakonskim izmjenama koje s tim u vezi priprema vlada’, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova, dodavši da će zastupnicima predstaviti službeni prijevod presude arbitara s engleskog te zemljovide kako bi izgledala granica s Hrvatskom kad se presuda implementira. Istaknuo je da očekuje da će se raspravljati o tome kako odluku arbitara implementirati.

Erjavec je u izjavi pred početak sjednice ponovio mišljenje da su neopravdane kritike na njegov račun, vezano uz njegove izjave da dijalog s Hrvatskom o implementaciji nije potreban i da najprije treba implementirati granicu na moru.

‘Hrvatski premijer Andrej Plenković više je puta rekao da Hrvatska neće poštovati arbitražnu presudu. U takvom ozračju voditi dijalog o tome je li arbitražna odluka važeća ili ne nema nikakva smisla’, kazao je.

Službeno stajalište Slovenije je da arbitražnu presudu treba implementirati bez obzira što je Hrvatska odbija zbog kompromitiranosti arbitražnog postupka, a Ljubljana u vezi s tim očekuje i posredovanje Europske komisije ako Hrvatska ne bi pristala na ‘suradnju’ u pogledu implementacije.

U vezi s tim pitanjem zadnjih su tjedana bile primjetne razlike u istupima Erjavca i premijera Mire Cerara, koji je Erjavca kritizirao zbog nekih izjava da Slovenija što prije mora implementirati presudu jer dijalog s Hrvatskom ne može dovesti do promjene stajališta u vezi s pitanjem granice. Cerar tvrdi da je spreman obnoviti dijalog s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem ako on potvrdi da pristaje na razgovore o implementaciji presude.

Otvoreno granično pitanje između dviju država postalo je u međuvremenu i jedna od tema u predizbornoj kampanji pred izbore za predsjednika države koji se održavaju za deset dana.

Odgovarajući na kritike nekih protukandidata iz redova oporbenih stranaka, predsjednik Borut Pahor, koji se 22. listopada na izborima kao glavni favorit bori za svoj drugi mandat, kazao je da s Hrvatskom treba voditi dijalog kako Slovenija ne bi izgubila potporu ‘većeg dijela’ članica EU u arbitražnom sporu te da bi Hrvatski sabor trebao povući svoju odluku iz 2015. o izlasku iz arbitražnog procesa.

Pahor tvrdi da bi bila ‘velika iluzija’ da bi se u novim pregovorima o graničnom pitanju s Hrvatskom moglo postići više od onoga što su odredili arbitri, kako misle neki protukandidati, koji navode da je rješenje iz arbitražne presude za njih razočaravajuće jer Sloveniji nije dodijeljen teritorijalni koridor na otvoreno more i većina ‘spornih točaka’ na kopnenoj granici. Pahor i dalje smatra arbitražni sporazum, koji je kao slovenski premijer postigao s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, svojim velikim političkim uspjehom.

Kako prenose slovenski mediji, današnja sjednica parlamentarnog odbora za vanjsku politiku dio je plana vlade da u parlament ovih dana pošalje 10 zakonskih izmjena potrebnih za implementaciju arbitraže.

Oni bi navodno trebali stupiti na snagu 29. prosinca, šest mjeseci nakon što su arbitri objavili svoju presudu o tome kako vide rješenje dugogodišnjeg hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora. Navode da vlada premijera Mire Cerara tog dana planira implementaciju istodobno na morskoj i kopnenoj granici.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

Objavljeno

na

Objavio

U pismu što ga je u ponedjeljak uputio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću slovenski premijer Miro Cerar predložio je dogovor o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje bi se bavilo određivanjem granične crte temeljem arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, prenosi u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

To povjerenstvo bi “u skladu s definiranom granicom započelo proces demarkacije granične crte, a bude li potrebno proučilo i praktična rješenja, ondje gdje bi to bilo potrebno”, stoji u Cerarovu pismu, navodi STA koja je pismo dobila na uvid.

Slovenski premijer u pismu se zalaže za obnovu dijaloga, na način da se obje strane koncentriraju na provedbu arbitražne presude na kopnenom dijelu granice, kako ju je odredila arbitraža.

Što se tiče granice na moru, Cerar u pismu navodi da su je arbitri precizno odredili, koordinacije su poznate, što omogućuje “neposrednu provedbu” presude.

Unatoč tome, Cerar u svojoj poruci navodi da je potreban i razgovor o provedbi presude u onom dijelu koji se se odnosi na ono što se u presudi na engleskom naziva “junction area”. Riječ je o koridoru, svojevrsnoj morskoj “spojnici” kojom bi preko hrvatskih voda Slovenija imala pravo slobodne plovidbe, preleta i polaganja kabela prema otvorenom moru u Jadranu.

Premijer Andrej Plenković, podnoseći u srijedu Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu i govoreći o odnosima sa Slovenijom rekao je da je njegov poziv slovenskom premijeru na nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima i dalje otvoren.

Ponovio je kako Hrvatsku odluka arbitražnog suda ne obvezuje i da je neće primijeniti. Slovenskog premijera Miru Cerara pozvao je u Zagreb. “Dvije smo susjedne i prijateljske zemlje, dovoljno zrele da otvorena pitanja riješimo sami”, zaključio je premijer.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

200.000 Katalonaca na ulicama zbog uhićenja nezavisnih aktivista

Objavljeno

na

Objavio

Oko 200 tisuća Katalonaca preplavilo je u utorak regionalni glavni grad Barcelonu zahtijevajući oslobađanje dvojice nezavisnih aktivista uhićenih dan ranije pod optužbom za poticanje na pobunu.

Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, čelnici dviju vodećih separatističkih skupina Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Omnium Cultural, zadržani su u pritvoru bez mogućnosti plaćanja jamčevine, pod istragom za poticanje na pobunu organiziranjem prosvjeda 20. i 21. rujna zbog akcije španjolske policije usmjerene protiv katalonskih separatista.

Zagovornici katalonskog samoodređenja izašli su na ulice zahtijevajući njihovo oslobađanje. Nosili su svijeće i transparente s natpisima “Sloboda političkim zatvorenicima” i “Europo, pomozi nam”, te uzvikivali slogane poput “Niste sami” i “Van španjolskoj pravdi”.

Glasnogovornik katalonske separatističke vlade u utorak je izjavio kako uhićenja pokazuju španjolske institucije u gorem svjetlu nego za vrijeme diktatorskog Frankova režima.

“Ono što frankistički Sud javnog ćudoređa nije nikada učinio uspijeva njegovom sudskom nasljedniku 21. stoljeća”, kazao je glasnogovornik i ministar u katalonskoj vladi Jordi Turull nakon sastanka kabineta regionalne vlade u Barceloni.

Točno u podne na tisuće je ljudi u Barceloni prestalo s radom i izašlo na ulice zahtijevajući oslobađanje pritvorenika.

Uoči večernjih prosvjeda, Turull je najavio sudjelovanje regionalnih ministara ali ne i katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, te pozvao sudionike na miran protest.

Dužnosnici španjolske vlade ustraju u tome da su uvjeti pritvora zakoniti i odobreni od strane nezavisnog suca, bez političkih pritisaka. “Tu ne možemo govoriti o političkim zatvorenicima, već o političarima koji su zatvorenici”, rekao je u Madridu ministar pravosuđa Rafael Catala.

Zadržavanje Sancheza i Cuixarta u pritvoru moglo bi, međutim, dovesti do eskalacije sukoba koji je dosad bio uglavnom miran, ali koji već poprima obrise najozbiljnije političke krize u Španjolskoj od neuspjelog državnog udara 1981.

Premijer Mariano Rajoy dao je Puigdemontu rok do četvrtka da opozove proglašenje nezavisnosti ili se suoči s aktivacijom članka 155. španjolskog ustava koji bi Madridu omogućio stavljanje pod kontrolu katalonske vlade i raspuštanje tamošnjeg parlamenta, te upotrebu sile u provođenju zakona.

facebook komentari

Nastavi čitati