Pratite nas

Etno biznismeni kao što je Pupovac, neprekidno ‘pire vatru’ i traže nešto što imaju pravo tražiti, ali po mom dubokom uvjerenju nemaju pravo dobiti

Objavljeno

na

“Stav predstavnika SDSS-a je legitiman jer kao predstavnici nacionalne manjine Srba u Hrvatskoj imaju pravo iznositi svoje stavove. Međutim, to pravo ne smiju negirati Hrvatima”, istaknuo je odvjetnik Zvonimir Hodak komentirajući jučerašnju izjavu SDSS-a da ćirilicu žele u cijelom Vukovaru.

Hodak-Zvonimir“Prije svega, više od pola milijuna osoba je potpisalo zahtjev za referendum o tzv. ćirilici i SDSS je bio žestoko protiv toga. Ono što oni sami traže, prava za sebe kao manjina, oni negiraju većini – naravno, u okviru zaštite manjinskih interesa i ustavnog Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina”, pojasnio je Hodak.

Navodi kako je Vlada RH uporno preskakala Članak 8. koji jasno kaže ako se uvođenjem pisma manjine, u ovom slučaju ćirilice, može poremetiti odnos između manjine i većine nema ni uvjeta za donošenje takve odluke.

“To je Vlada RH jednostavno ignorirala i nije željela Članak 8. ni predstaviti javnosti”, kazao je Hodak ocijenivši kako je Vlada trebala prezentirati Članak 8., Članak 12. i Članak 16. Ustavnog zakona, pa bi se u tom slučaju jasno vidjelo kako je ćirilica u Vukovaru uvedena protuustavno i protuzakonito.

“Oni sad režu dlaku na četiri dijela da pokažu da nisu zadovoljni samom činjenicom da je referendumsko pitanje proglašeno neustavnim”, te priznaje kako do danas nije shvatio zašto je referendumsko pitanje proglašeno neustavnim kad ima velik broj zemalja u Europi s pragom za uvođenje pisma nacionalne manjine 50 posto, a postoji čak i jedna zemlja sa 70 posto.

Naveo je primjer Latvije koja je donijela Ustavni zakon kojim se zabranjuje ruski jezik. “Prema tome, svaki narod ima pravo štiti svoje pismo, svoj jezik i naravno omogućiti nacionalnim manjinama, pod određenim uvjetima, da se služe svojim pismom i svojim jezikom”, ističe Hodak.

“Činjenica je da ćirilica nikad nije bila problem u Vukovaru sve do 1990. godine, odnosno nije bila uopće problem u Hrvatskoj jer su se Hrvati služili latinicom isto kao i Srbi.

Mišljenja je kako je pitanje ćirilice sada političko pitanje, “politizirano zahvaljujući nespretnosti Vlade koja je išla vrlo brzo, bez imalo sagledavanja posljedica, uvesti ćirilične ploče” dodavši kako je “Ustavni sud pomogao Vladi i to uvelike što je proglasio referendumsko pitanje neustavnim jer, kao što sam već rekao, do danas mi nije jasno zašto je to pitanje proglašeno neustavnim, no sada se igraju političke igre oko toga”.

“Etno Srbi, odnosno etno biznismeni kao što je Pupovac, neprekidno ‘pire vatru’ i traže nešto što imaju pravo tražiti, ali po mom dubokom uvjerenju nemaju pravo dobiti jer kad bi se napravio pravi i autentični popis stanovništva u Vukovaru, onda Srba ne bi bilo ni 30 posto, a kamoli 35 posto”, kazao je Hodak te dodao da je dolazak kolone autobusa na dan izbora u Vukovaru izigravanje demokracije i zakona.

“Ovo što predstavnici SDSS-a traže, to je njihovo pravo i mogu tražiti, ali isto tako pravo nas koji smo većina da im to ne odobrimo”, zaključio je Hodak.

Izvor: narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati