EU i NATO poručuju: ‘Ozbiljno smo zabrinuti’

0

EU je u nedjelju pozvala Rusiju da prekine svaki pokušaj destabilizacije Ukrajine, a vlasti te zemlje da se i dalje suzdržavaju od bilo kakvih operacija kako bi ponovno uspostavili vlast.

Predstavnica europske diplomacije Catherine Ashton u priopćenju je objavila da je “ozbiljno zabrinuta zbog akcija što su ih u više gradova istočne Ukrajine poduzele naoružane skupine.”  Ponovno je pozvala Rusiju da “poštuje teritorijalnu cjelovitost zemlje, da povuče svoje vojne snage koje se nalaze na granici te da prekine sve akcije čiji je cilj destabilizirati Ukrajinu”.

Ukrajinske je vlasti pozvala da nastave biti suzdržane kada su posrijedi bilo kakve aktivnosti, da bi ponovno uspostavile vlast. Rekla je i kako se nada da će sastanak u Ženevi 17. travnja na kojemu će pored nje sudjelovati i američki državni tajnik Johna Kerry i ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine, Sergej Lavrov i Andrej Deščica omogućiti stabilizaciju stanja.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se u ponedjeljak u Luxembourgu kako bi razmotrili na koji će način reagirati na porast napetosti u Ukrajini te da bi procijenili posljedice ruske prijetnje o prekidu isporuke plina Ukrajini.

14:06 Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u nedjelju je izrazio zabrinutost zbog razmještaja proruski orijentiranih naoružanih ljudi u istočnoj Ukrajini te upozorio da će bilo kakvo daljnje rusko vojno uplitanje u tu zemlju produbiti međunarodnu izolaciju Moskve.

Ukrajinska vlada u istočni je ukrajinski grad Slavjansk u nedjelju poslala svoje snage sigurnosti u kojem su kontrolu preuzele proruski orijentirane naoružane osobe. Tijekom akcije jedan je pripadnik ukrajinske službe državne sigurnosti ubijen, a pet ih je ranjeno, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

“Iznimno sam zabrinut zbog daljnjeg jačanja napetosti na istoku Ukrajine”, stoji u Rasmussenovu priopćenju. “Ondje proruski separatisti provode organiziranu kampanju nasilja čiji je cilj destabilizirati Ukrajinu kao suverenu državu”, rekao je.

Šef NATO-a rekao je da pojava u istočnoj Ukrajini muškaraca s oružjem ruske izrade i u identičnim odorama bez oznaka, kakve su tijekom ruskog zauzimanja Krima nosili ruski vojnici, ukazuje na ozbiljno pogoršanje situacije. Rusiju je pozvao da smiri krizu te da iz područja blizu ukrajinske granice povuče svoje snage, uključujući i pripadnike specijalnih vojnih snaga. “Bilo kakvo daljnje rusko vojno uplitanje, pod bilo kakvom izlikom samo će produbiti međunarodnu izolaciju Rusije”, upozorio je.
12:36 U “antiterorističkoj operaciji” koju su u subotu pokrenule snage proeuropske vlade u Ukrajini protiv naoružanih proruskih ustanika na istoku zemlje bilo je “mrtvih i ranjenih s obje strane”, izjavio je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

 

“S naše strane je ubijen časnik sigurnosnih službi”, napisao je Avakov na stranici Facebooka, spominjući i pet ranjenih među lojalistima. “Među separatistima neodređeni je broj ” žrtava, dodao je ministar.


JUTROS

Ukrajina je na istoku države u nedjelju ujutro pokrenula veliku, kako je nazivaju, antiterorističku akciju. Usmjerena je protiv proruskih aktivista i maskiranih naoružanih osoba koji su u više gradova u subotu zauzeli zgrade državne uprave i policije.

‘Jedinice iz svih državnih obrambenih struktura sudjeluju u akciji. Neka Bog bude uz nas’, napisao je ukrajinski ministar obrane Arsen Avakov na svojem profilu na Facebooku.

CNN javlja da je akcija počela u gradu Slavjansku.

‘Kažite svim civilima da napuste središte grada – ne napuštajte stanove, ne približavajte se prozorima. Separatisti su otvorili vatru na specijalne snage bez da su htjeli pregovarati’, dodao je još ministar’.

SINOĆ

Ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov sazvao je u subotu navečer sjednicu Vijeća sigurnosti dok se u više gradova na istoku zemlje vode borbe, po informaciji koju je iznio ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

Vijeće sigurnosti će se sastati u 21.00 sat (20.00 sati po srednjoeuropskom vremenu), ističe ured predsjednika a Avakov je na Facebooku osudio “agresiju Ruske Federacije”.

Po ministrovim riječima, borbe se vode u Kramatorsku, u pokrajini Donjecku gdje su “nepoznate osobe otvorile vatru na lokalnu upravu”. “Policija uzvraća. Razmjena vatre se nastavlja”, dodao je.

U mjestu Krasni Liman, također u Donjecku, “naoružani borci” su napali policiju “oružjem ruske proizvodnje AK100 koje posjeduju isključivo ruske oružane snage”, rekao je ministar.

“Ukrajinske vlasti smatraju današnje događaje agresijom Ruske Federacije”, napisao je ministar koji nije rekao ima li u borbama žrtava.

U subotu su proruski aktivisti ponovo poveli ofenzivu na istoku Ukrajine, preuzevši gotovo u cijelosti nadzor nad Slavjanskom a prosvjednici su, bez otpora s druge strane, prodrli u zgradu policije u gradu Donjecku.

H

facebook komentari