EU pomaže BIH i Srbiji sa 65 milijuna eura za saniranje posljedica nakon poplava

  0

  Kao odgovor na teške poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, Europska unija (EU) nastavlja pružati pomoć u borbi s posljedicama ove elementarne nepogode, priopćeno je iz Europske komisije, a prenosi Delegacija EU u BiH.

  EurosPored do sada upućene hitne humanitarne pomoći, Europska komisija izdvojila je dodatnih 65 milijuna eura za saniranje posljedica nakon poplava.

  Od tog iznosa, tri milijuna je za humanitarnu pomoć najugroženijima u obje zemlje, i to za njihove najhitnije potrebe, naročito za prehrambene artikle, zdravstvenu zaštitu i sredstva za čišćenje, prvu pomoć i zbrinjavanje.

  Prioritet je snabdijevanje zdravstveno ispravnom vodom za piće i osnovnim hitno potrebnim artiklima kao što su: deke, madraci, kreveti, posteljina, aparati i sredstva kao što su isušivači vlage radi saniranja oštećenih kuća.

  Ova sredstva bit će upućena posredstvom Crvenog križa/Crvenog polumjeseca i ostalih partnerskih organizacija na terenu.

  Preostali iznos od 62 milijuna eura predviđena je za obnovu i humanitarne potrebe u pogođenim područjima u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju.

  EU je opredijeljena nastaviti pružanje pomoći i u srednjoročnom i u dugoročnom razdoblju novim IPA sredstvima koja će biti izdvojena za razdoblje 2014-2020.

  Točan djelokrug i iznos bit će utvrđeni na osnovu sveobuhvante procjene potreba, koja se očekuje u predstojećim tjednim kako bi sredstva bila raspoloživa objema zemljama tijekom ljeta.

  Dva tima civilne zaštite EU pomažu u koordiniranju isporuke pomoći u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

  Europska komisija također sufinancira troškove transporta pomoći i organima vlasti osigurava satelitske snimke poplavljenih područja.

  Direkt

  facebook komentari