Pratite nas

Nebuloze

Eurokaz: Pogledajte što Ministarstvo kulture financira našim novcem

Objavljeno

na

Na tramvajskom stajalištu u Savskoj, u blizini dviju srednjih škola, nasuprot Učiteljskom fakultetu, na prostoru za plakate, stavljen je plakat Eurokaza kojim se najavljuje predstava Plaidoyer po pi*ki: piši propast predstave! kao projekt koji će, u koprodukciji s Muzejom suvremene umjetnosti, biti premijerno izveden 16. siječnja 2015. u dvorani Gorgona MSU-a. Na plakatu je velika skica raširenih ženskih nogu s naglašenim intimnim dijelovima, a i logo Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade „Kultura nova“, koju je osnovala Republika Hrvatska na poticaj udruga civilnog društva za civilni sektor u kulturi. Oni su tako stali iza ovoga projekta.

ppp-page-001

Ako je to nova kultura koju se državnom politikom podupire novcem svih obveznika proračuna, onda je posao odgojitelja postao besmislen.

Ne mogu ne prisjetiti se ovom prilikom i drugih Eurokazovih projekata tijekom prošlih godina. Primjerice rezanja žila jednog performera, uriniranja po pozornici i sličnih „naprednih ingenioznosti“. Posebice onoga što se dogodilo 2013. a o čemu smo mogli čitati u besplatnom primjerku Večernjeg lista City od 4. srpnja 2013., koji objavljuje vijesti iz Zagreba, a nenaručen dolazi u naše poštanske sandučiće. Na stranici 14. mogli smo pročitati članak „Kakvo je to društvo u kojem se čudimo sinu koji ocu presvlači pelene“, a govori o talijanskoj predstavi „O konceptu lica Sina Božjega“ , izvedenoj na otvorenju Eurokaza 27.06.2013. Autor teksta piše:

„Predstava koja, između ostalog, uključuje stvarni izmet razmazan po čitavoj pozornici te prizor u kojem djeca bombama gađaju Kristovo lice, u nekim je zemljama izazvao žestoke polemike (…) Za razliku od, primjerice francuske, zagrebačka publika izvrsno je reagirala.“ U tekstu se navodi izjava redatelja Ivice Buljana u kojoj on, između ostaloga, kaže: „Naročito su bila dojmljiva djeca koja su iskreno odigrala svoje uloge.“

Na pitanje o kontroverznom statusu predstave odgovorila je i performerica Vlasta Delimar: „Što je to skandalozno? Ja zaista ne znam. Ako je skandalozno pokazati što znači briga za starije, onda ne znam kamo ovaj svijet ide…“

Dakle, ne samo da je sve što smo o predstavi saznali skandalozno, nego je i licemjerno do bola. Navoditi brigu za starije i brinuti o budućnosti svijeta, a istovremeno ne vidjeti da se bombama iz dječjih ruku napada na najsvjetliji lik ljudske povijesti – Isusa Krista, koji nas na tu brigu poziva, zaista je sljepilo.

U članku Mučna Castelluccijeva predstava otvorila Eurokaz, kojeg potpisuje Milena Zajović, (Večernji list od 29.06.2013.) navodi se i ovo:

“Mučna scena obavijena smradom koji dopire i do zadnjih redova publike tjera na gotovo meditativno propitivanje, pred kraj predstave prekinuto destrukcijom Kristova lika, na koje djeca bacaju bombe, a potom ga uništavaju scenski radnici, suočavajući publiku s natpisom: You are (not) my shepherd. Pod natpisom ostaje bijela površina, poput apstraktne slike umrljane smeđom izlučevinom.“

Znakovito je da se to događa u našem društvu koje neprestano ponavlja mantru o toleranciji i nenasilju, a koje mržnju i nasilje prema Kristu i kršćanima neprestano zamotava u „umjetničke slobode“. I iza te predstave stajala je potpora Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

Žestoke polemike u Francuskoj – u Hrvatskoj bijeda ulizivačkog mentaliteta?

Treba nas zabrinuti što je zagrebačka publika izvrsno reagirala za razliku od francuske (a nisu li Francuzi primjer slobodarskog naroda?) i publike drugih zemalja u kojima je izazvala žestoke polemike. Jesmo li mi u Hrvatskoj, tj. u Zagrebu zaista tako prosvijetljeni ili samo pokazujemo svu bijedu ulizivačkog i licemjernog mentaliteta koji je spreman ljudske vrijednosti zamijeniti destrukcijama jer nam ih nudi „napredni svijet“?

Treba nas zabrinuti što se neki umjetnošću koriste kao izlikom za širenje nemorala i blasfemije, a u to uvlače i djecu. Umjetnost, ako je zaista umjetnost, ne može biti protiv čovjeka i Boga, dapače, ona traži i otkriva putove do njih. Jer „umjetnost je tek jezerce apsolutnoga“ , kako naš književnik Vladan Desnica piše u svom romanu Proljeća Ivana Galeb, a ne božanstvo kojem bismo se trebali klanjati i kad nam nudi nekulturu i sotonizam.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Objavljeno

na

Objavio

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

Srbija podigla spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je raznio skladište oružja u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

MO Republike Srbije

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu, prenosi Tanjug.

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug, prenosi Hina.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubojičkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

“Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila”, poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje.  Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je postavljanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu. – Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina.

Možda će nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose. Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima – rekao je Miro Kovač.

facebook komentari

Nastavi čitati