Pratite nas

Naši u svijetu

Europa je najvažniji partner Amerike, a svijet je sigurniji i pravedniji kad EU i SAD stoje zajedno

Objavljeno

na

Ujedinjeni smo, dodao je predsjednik SAD-a, i u izoliranju Rusije i nametanju cijene koju mora platiti za aneksiju ukrajinskog Krima.

Europa je najvažniji partner Amerike, a svijet je sigurniji i pravedniji kad EU i SAD stoje zajedno – poručio je američki predsjednik Barack Obama danas u Bruxellesu nakon susreta s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem. Obama je dodao da je SAD ujedinjen s EU u predanosti stvaranju TTIP-a,najveće zone slobodne trgovine na svijetu, ali i u predanosti europskoj sigurnosti.Ujedinjeni smo, dodao je predsjednik SAD-a, i u izoliranju Rusije i nametanju cijene koju mora platiti za aneksiju ukrajinskog Krima.

Ako je netko u vodstvu Rusije pomislio da svijet neće mariti, ako je netko mislio kako će napraviti procjep između SAD-a i EU, taj se očito preračunao – poručio je predsjednik Obama u Bruxellesu. Ovo je prvi Obamin posjet sjedištu EU otkako je postao predsjednik, a iz njegovih izjava jasno je da zahlađenje odnosa između Rusije i Zapada zbog krize na Krimu predstavlja poticaj obnovi snažnog savezništva Europe i Amerike, savezništva koje je uvijek postojalo, ali su ga mnogi vidjeli oslabljenim, posebno nakon otkrića da američka tajnaslužba NSA masovno i nekontrolirano nadzire elektroničku komunikaciju milijunaEuropljana, pa čak i europskih državnika. 

– Napredak Europe temelji se na osnovnim principima koji uključuju poštovanjemeđunarodnog prava te suverenosti i teritorijalne cjelovitosti država. Rusija je to prekršila – poručio je Obama na konferenciji za novinare nakon summita EU-SAD.

Obama, Barroso i Van Rompuy spremni su uime SAD-a i EU intenzivirati sankcijeprotiv Rusije ako Moskva nastavi s politikom kakvu je inicirala na Krimu. No, summit EU-SAD imao je i druge važne teme poput stvaranja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP), o kojem se već pregovara nekoliko mjeseci, ali koje je sada još jednom dobilo poticaj na najvišoj razini.

– To će biti sporazum između jednakih. Nisu samo naše ekonomije jednake po veličini, nego su i naša društva jednaka po vrijednostima – rekao je Barroso i poručio da će TTIP donijeti korist ne samo velikom biznisu, nego i malim i srednjim poduzećima te “svakom kućanstvu”.

Obama je naglasio da će TTIP olakšati i izvoz američkog plina u EU, a to je tema koja je od iznimne važnosti jer nakon krize na Krimu EU želi smanjiti ovisnost europskih zemalja o ruskom plinu.

Pregovori o TTIP-u odvijaju se sporo jer na mnogim područjima postoje oprečni stavovi pregovarača, a Europljani su, među ostalim, zabrinuti kakva će biti zaštita potrošača ako se tržište EU otvori za američke prehrambene proizvode koji koriste više GMO-a. Europljani su također zabrinuti i za poštovanje standarda zaštite okoliša. Obama je pokušao odgovoriti na tu zabrinutost tvrdnjom da TTIP ne treba javno napadati prije nego što je ispregovaran te da on, kao političar “koji se čitavu karijeru zalagao za zaštitu potrošača i zaštitu okoliša”, neće potpisati nešto što narušava ta dva principa.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy naglasio je da su i on i Barroso prenijeli Obami “zabrinutost koja je široko rasprostranjena među građanima Europe”, a to je zabrinutost za privatnost i zaštitu podataka na internetu. EU i SAD dogovorili su, prema riječima Van Rompuya, da se do ljeta potpiše sporazum o zaštiti podatakakoji će dati “jednak tretman građanima EU kao i građanima SAD-a”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati