Europa je najvažniji partner Amerike, a svijet je sigurniji i pravedniji kad EU i SAD stoje zajedno

0

Ujedinjeni smo, dodao je predsjednik SAD-a, i u izoliranju Rusije i nametanju cijene koju mora platiti za aneksiju ukrajinskog Krima.

Europa je najvažniji partner Amerike, a svijet je sigurniji i pravedniji kad EU i SAD stoje zajedno – poručio je američki predsjednik Barack Obama danas u Bruxellesu nakon susreta s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem. Obama je dodao da je SAD ujedinjen s EU u predanosti stvaranju TTIP-a,najveće zone slobodne trgovine na svijetu, ali i u predanosti europskoj sigurnosti.Ujedinjeni smo, dodao je predsjednik SAD-a, i u izoliranju Rusije i nametanju cijene koju mora platiti za aneksiju ukrajinskog Krima.

Ako je netko u vodstvu Rusije pomislio da svijet neće mariti, ako je netko mislio kako će napraviti procjep između SAD-a i EU, taj se očito preračunao – poručio je predsjednik Obama u Bruxellesu. Ovo je prvi Obamin posjet sjedištu EU otkako je postao predsjednik, a iz njegovih izjava jasno je da zahlađenje odnosa između Rusije i Zapada zbog krize na Krimu predstavlja poticaj obnovi snažnog savezništva Europe i Amerike, savezništva koje je uvijek postojalo, ali su ga mnogi vidjeli oslabljenim, posebno nakon otkrića da američka tajnaslužba NSA masovno i nekontrolirano nadzire elektroničku komunikaciju milijunaEuropljana, pa čak i europskih državnika. 

– Napredak Europe temelji se na osnovnim principima koji uključuju poštovanjemeđunarodnog prava te suverenosti i teritorijalne cjelovitosti država. Rusija je to prekršila – poručio je Obama na konferenciji za novinare nakon summita EU-SAD.

Obama, Barroso i Van Rompuy spremni su uime SAD-a i EU intenzivirati sankcijeprotiv Rusije ako Moskva nastavi s politikom kakvu je inicirala na Krimu. No, summit EU-SAD imao je i druge važne teme poput stvaranja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP), o kojem se već pregovara nekoliko mjeseci, ali koje je sada još jednom dobilo poticaj na najvišoj razini.

– To će biti sporazum između jednakih. Nisu samo naše ekonomije jednake po veličini, nego su i naša društva jednaka po vrijednostima – rekao je Barroso i poručio da će TTIP donijeti korist ne samo velikom biznisu, nego i malim i srednjim poduzećima te “svakom kućanstvu”.

Obama je naglasio da će TTIP olakšati i izvoz američkog plina u EU, a to je tema koja je od iznimne važnosti jer nakon krize na Krimu EU želi smanjiti ovisnost europskih zemalja o ruskom plinu.

Pregovori o TTIP-u odvijaju se sporo jer na mnogim područjima postoje oprečni stavovi pregovarača, a Europljani su, među ostalim, zabrinuti kakva će biti zaštita potrošača ako se tržište EU otvori za američke prehrambene proizvode koji koriste više GMO-a. Europljani su također zabrinuti i za poštovanje standarda zaštite okoliša. Obama je pokušao odgovoriti na tu zabrinutost tvrdnjom da TTIP ne treba javno napadati prije nego što je ispregovaran te da on, kao političar “koji se čitavu karijeru zalagao za zaštitu potrošača i zaštitu okoliša”, neće potpisati nešto što narušava ta dva principa.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy naglasio je da su i on i Barroso prenijeli Obami “zabrinutost koja je široko rasprostranjena među građanima Europe”, a to je zabrinutost za privatnost i zaštitu podataka na internetu. EU i SAD dogovorili su, prema riječima Van Rompuya, da se do ljeta potpiše sporazum o zaštiti podatakakoji će dati “jednak tretman građanima EU kao i građanima SAD-a”.

facebook komentari