Pratite nas

Europska komisija BiH: Morate dopustiti nastavak uvoza hrvatskim tvrtkama

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina ne bi trebala zahtijevati od Hrvatske više standarde u proizvodnji proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla od onih za svoje potrošače te bi se hrvatski proizvodi trebali nastaviti izvoziti u BiH, rekla je u srijedu Europska komisija očitujući se o odluci BiH da nekim hrvatskim izvoznicima mesa i mesnih prerađevina zabrani izvoz u BiH.U priopćenju Europske komisije koje je objavljeno na internetskoj stranici delegacije Europske unije u BiH ističe se kako gotovo svi hrvatski poljoprivredni proizvodi životinjskog podrijekla ispunjavaju standarde EU o sigurnosti hrane.

Iz Europske komisije pojašnjavaju kako je EU s Hrvatskom dogovorila prijelazno razdoblje do kraja 2015. do kojega hrvatske tvrtke koje ne ispunjavaju te standarde a žele izvoziti u druge države-članice Unije moraju ispuniti određene strukturne uvjete.

“Kao dio ovog prijelaznog aranžmana tvrtke o kojima je riječ u Hrvatskoj ne mogu slati svoje proizvode ostalim državama članicama EU. Proizvodi ovih tvrtki mogu biti na hrvatskom tržištu jer takve tvrtke u cjelosti osiguravaju sigurnost hrane. Ovi proizvodi mogu se izvoziti u treće zemlje kao što je Bosna i Hercegovina ukoliko se zemlja odredišta slaže”, navodi se u priopćenju uz podsjećanje kako se izvoz po ovom osnovu iz Hrvatske u BiH bez poteškoća odvijao na temelju bilateralnog sporazuma dvije države sve do 1. srpnja kada je Hrvatska ušla u EU.

Europska komisija nije zanijekala pravo BiH da provjeri ispunjavaju li tvrtke iz Hrvatske minimalne standarde sigurnosti u prizvodnji hrane jednake onima koji su na snazi u BiH no istodobno je istaknula kako se od hrvatskih izvoznika ne može tražiti da oni budu viši nego što je to slučaj s proizvođačima unutar BiH.

Europska je komisija vlastima BiH poručila kako bi se morao dopustiti uvoz svih prehrambenih proizvoda tvrtki iz Hrvatske zavedenih u registar objekata koji imaju dopuštenje za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla.

Reagiranje Europske komisije uslijedilo je nakon što je ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ranije tijekom srpnja uvelo zabranu uvoza mesa i mesnih prerađevina za one tvrtke iz Hrvatske koje još nisu ispunile kriterije za izvoz na tržite država-članica EU.

Ta zabrana odnosi se na više od pedeset klaonica i pogona za preradu mesa u Hrvatskoj a u BiH su je obrazložili činjenicom kako su za proizvođače iz Hrvatske prestale vrijediti odredbe sporazuma o slobodnoj trgovini među zemljama središnje Europe (CEFTA) koje su propisivale blaže standarde od onih na kojima inzistira EU.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Najave

Velimir Bujanec dao intervju za emisiju “Božanstvena komedija”

Objavljeno

na

Objavio

Velimir Bujanec dao je intervju za emisiju “Božanstvena komedija”

NEDJELJA 21:15 – UREDNIK BUJICE GOSTUJE NA LAUDATO TV!

Velimir Bujanec dao je intervju za emisiju “Božanstvena komedija” koju uređuje velika četvorka – Marin Periš, Matej Sunara, Stanko Stojić i Josip Kežić…

Tema emisije je MP Thompson, najpopularniji hrvatski glazbenik, napadi na njega i njegovu vjernu publiku, a voditelj Bujice svoje je argumente suprotstavio mišljenju notornog Jurice Pavičića. Intervju s Bujancem je sniman na zagrebačkoj Šalati, gdje je MP Thompson nedavno održao spektakularni koncert koji je po običaju silno zasmetao jugo-ljevičarima.

“Božanstvenu komediju” pogledajte u nedjelju 24. rujna s početkom u 21:15 na Laudato TV, a nova sezona Bujice sa paprenim temama i sjajnim gostima starta u ponedjeljak 02. listopada na Z1 i 10 partnerskih televizija!

PHOTO: Marin Periš je intervju s Velimirom Bujancem za “Božanstvenu komediju” snimio na vrhu najviše skakaonice na zagrebačkoj Šalati. Jer, soko’ je za neke ipak previsoko…

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

DUBROVNIK: NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI: ODRED NAORUŽANIH BRODOVA

Objavljeno

na

Objavio

Slavni Odred naoružanih brodova bio je dragovoljačka postrojba čiji se početak djelovanja veže za 23.rujna 1991.i prvu plovidbu glisera Sveti Vlaho.

Odred su osnovali Aljoša Nikolić, Miljenko Bratoš i Rudi Butković. Zadatak odreda bio je probijanje pomorske blokade Grada i uspostava morskog koridora za dopremanje lijekova, hrane, naoružanja i streljiva za uspješnu obranu Dubrovnika.

Pripadnici ONB-a gliserima su prevozili i ranjenike, kao i branitelje koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili pomoći dubrovačkim braniteljima. U sastavu ONB-a bilo je 22 brodice raznih veličina koje su prevezli preko 5000 ljudi i više od 4000 tona različitog tereta. Ova ekipa, njih 117, pod vodstvom Aljoše Nikolića, držala je Grad na životu. Odred je bio jedan od najvažnijih faktora za održavanje obrane i preživljavanje stanovnika. Vozili su po najtežim vremenskim uvjetima, a zanimljivo je kako nisu izgubili niti jedan brod. Posljednji i očuvani primjerak jednog od naoružanih brodova, sveti Vlaho, restauriran je i izložen na Batali kao muzejski primjerak, piše Nportal

Nagrađeni su Plavom vrpcom Novog vjesnika, nagradom za hrabra i humana djela na moru 1992.godine. Odred je odlikovan 2006.Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu. Unatoč hrabrosti i požrtvovnosti, sudjelovanja u oslobađanju Slanog, i konačnog oslabađanja Konavala,zauzimanja HE Plat, nijedan pripadnik ONB-a nije dobio časnički čin ni ratno odlikovanje. Aljoša Nikolić je malo prije svoje smrti, 2010.

Plavu vrpcu i skulpturu Galeb donirao Muzeju Domovinskog rata, koja je izložena u tvrđavi Imperijal na Srđu.
Dubrovnik će se uvijek sjećati hrabrih pripadnika Odreda naoružanih brodova i nikada neće zaboraviti ni one koji su izgubili svoje živote tijekom Domovinskog rata: Miljenka Bratoša, Gorana Gojkovića, Đura Raguža Kanadera, Matka Soče i Zdenka Zorića.

facebook komentari

Nastavi čitati