Europska Komisija radi detaljnu analizu Ustava BiH

  0

  Pravne službe Vijeća Europske unije i Europske komisije uradit će detaljnu alizu Ustava Bosne i Hercegovine te utvrditi koje to odredbe u ovom, kao i ustavima entiteta, nisu u skladu s pravnim normama EU, kako bi one bile promijenjene, glasi jedan od zaključaka sastanka u Luksemburgu.

  Ministri vanjskih poslova 28 država članica EU, kako saznaje „Dnevni avaz”, na sastanku Vijeća za vanjske odnose (FAC) složili su se da pravnici dvije evropske institucije detaljno protresu ustave u BiH, kao i neke od ključnih zakona, uključujući Izborni zakon BiH te Kazneni  zakon.

  Nakon urađenih analiza, pravnici će dati svoj izvještaj i prijedloge promjena koje se moraju učiniti kako bio odblokiran put BiH ka EU. Sve to mora biti urađeno prije listopadskih izbora u BiH.

  – Mi jesmo svjesni da je vaš pravni sistem proistekao iz Dejtona i da je on stvorio niz problema. EU želi da se oni otklone i BiH napreduje ka punopravnom članstvu. No, da bi se bh. ustav i bitni zakoni promijenili, mora postojati spremnost u BiH i EU će od izabranih zvaničnika, ali i predstavnika civilnog društva, pa i vjerskih institucija, tražiti stav i podršku. Ako je dobijemo, uradit ćemo sve što je u našoj moći da promjene budu što bezbolnije i kvalitetnije – stav je visokopozicioniranog diplomate koji je za „Dnevni avaz” govorio pod uvjetom anonimnosti.

  Jučer su neki od evropskih zvaničnika analizirali domete sastanka FAC-a o BiH. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg (William Hague) na Twitteru je objavio dva komentara.

  – Europska unija jedinstvena je u osudi bilo kakve secesionističke retorike i politike u Bosni i Hercegovini. Bitan signal za koji se Velika Britanija snažno zalagala. Zadovoljan sam što su države EU istakle svoju jedinstvenu podršku teritorijalnom integritetu BiH i njenoj budućnosti u EU – napisao Hejg.

  Nakon sastanka FAC-a pokazalo se da su u zaključcima o BiH pretočeni tek dijelovi onoga što su ranije zagovarale Hrvatska, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Mađarska i Slovačka, prenosi Fena.

  – Tekst zaključaka je siže onoga o čemu je svih 28 ministara suglasno – navodi ovaj diplomat.

  facebook komentari