Europska unija neće dopustiti promjene granica BiH jer bi to značilo kaos.

  0

  Sadašnja kriza u Bosni i Hercegovini neće dovesti u pitanje opstanak te države jer Europska unija neće dopustiti nikakvo mijenjanje njenih granica, izjavio je u Sarajevu zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović.

  [dropcap]B[/dropcap]ilo je to na kraju višednevnog posjeta BiH tijekom kojega se sastao s predstavnicima političkih stranaka, ali i građanima koji sudjeluju u radu plenuma na kojima se pokušavaju artikulirati interesi sudionika višednevnih prosvjeda.”Granice BiH ostaju. Europska unija neće dopustiti promjene granica jer bi to značilo kaos u cijeloj Europi”, kazao je Juratović na konferenciji za novinstvo. [pullquote_right]BiH je posljednja diktatura u Europi, tri naroda dominiraju nad ostalima[/pullquote_right]

  Juratović koji je i član vanjskopolitilkog odbora Bundestaga te njegov izvjestitelj za jugoistočnu Europu ocijenio je kako su nemiri u BiH potaknuti prije svega socijalnim problemima i nemaju nikakav nacionalni predznak.

  “Građani su željni kruha i pravde”, ocijenio je njemački parlamentarac dodajući kako su toga svjesni i svi političari u BiH s kojima je razgovarao.Juratović je ipak konstatirao kako uz socijalne BiH mora riješiti i probleme vezane za njezin ustroj kako bi ona počela funkcionirati kao demokratska država s demokratskim sustavom.

  “BiH je posljednja diktatura u Europi jer u njoj tri konstitutivna naroda dominiraju nad ostalima”, kazao je Juratović aludirajući na činjenicu da su pripadnici nacionalnih manjina u BiH trajno diskriminirani jer im se ne dopušta ravnopravno sudjelovanje u izbornom procesu.

  Ocijenio je kako bi stoga valjalo preispitati i početi kroz demokratski dijalog mijenjati ustav donesen u Daytonu jer on “nije zapisan u kamenu”.

  Odgovarajući na upit o mogućem aktivnijem angažiranju velikih država Europske unije poput Njemačke na rješavanju nagomilanih problema u BiH Juratović je kazao kako je Berlin spreman pomoći no kako je ipak važno da sve članice Unije zajednički djeluju kroz institucije u Bruxellesu.

  politika+

  facebook komentari