Pratite nas

Europski parlament: Uravnoteženije predstavljanje konstitutivnih BiH naroda

Objavljeno

na

Europski parlament raspravljat će i glasovati sljedeći tjedan o rezoluciji o Bosni i Hercegovini u kojoj bi trebao pozvati čelnike te zemlje da osiguraju provedbu presude Sejdić-Finci na temelju nenametanja izborne volje drugima te da se u Federaciji BiH razmotri mogućnost spajanja županija kako bi se pojednostavila struktura i osiguralo uravnoteženije predstavništvo konstitutivnih naroda i građana.

Zastupnici će u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljati, a u četvrtak glasovati o prijedlogu rezolucije, koji je na temelju izvješća parlamentarne izvjestiteljice Doris Pack i brojnih amandmana zastupnika izglasan na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta 21. siječnja.

Na sadržaj prijedlog rezolucije veliki utjecaj su imali hrvatski zastupnici, koji su podnijeli veliki broj amandmana na izvješće Doris Pack i koji su također u velikom broju prihvaćeni. Brojne amandmana podnijeli su članovi vanjsko-političkog odbora Tonino Picula (SDP) i Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) te pet zastupnika HDZ-a, koji su zajednički potpisivali amandmane Andrej Plenković, Zdravka Bušić, Dubravka Šuica, Davor Stier i Ivana Maletić.

U prijedlogu rezolucije kaže se da je ustavna reforma “ključna za transformaciju BiH u efikasnu i u potpunosti funkcionalnu državu” te se traži da se u Federaciji BiH “razmotre konkretni prijedlozi u tom smislu, uključujući spajanje nekih županija i preraspodjelu nadležnosti kako bi se pojednostavila njezina složena institucionalna struktura, osiguralo uravnoteženije predstavništvo svih konstitutivnih naroda i građana, uklonila etnička diskriminacija, a država učinila funkcionalnijom, jeftinijom i odgovornijom prema svojim građanima”.

U prijedlogu rezolucije se pozdravlja dogovor u šest točaka koji su postigli politički čelnici BiH 1. listopada prošle godine u Bruxellesu na jednom od sastanaka posvećenom provedbi presude u slučaju Sejdić-Finci te se osuđuje opstrukcija u provedbi dogovora.

Tada su dogovorena načela prema kojima se rješenje za izbor članova predsjedništva BiH i Doma naroda treba tražiti na načelu nenametanja izborne volje jednog konstitutivnog naroda drugom.

“Pozdravlja se dogovor u šest točaka postignut 1. listopada 2013., ali se izražava žaljenje zbog opstrukcije u njegovoj provedbi od strane centralističkih snaga te ističe važnost načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao europski put Bosne i Hercegovine”, kaže se u prijedlogu rezolucije.

Zastupnici također pozivaju Europsku komisiju da kao svoj apsolutni prioritet postavi integraciju BiH u EU i da u to uloži istu količinu energije i upornosti koju ulaže u dijalog između Srbije i Kosova.

Također se kaže da EU ostaje predana suverenoj i ujedinjenoj Bosni i Hercegovini i njezinoj perspektivi članstva u EU.

Izražava se zabrinutost zbog “kontinuiranog izostanka zajedničke vizije političkih čelnika triju etničkih zajednica u zemlji te pozivaju sve političke skupine na svim razinama vlasti u zemlji da surađuju i razgovaraju kako bi prevladali postojeće prijepore s ciljem postizanja napretka na reformskom putu i poboljšanja životnih uvjeta građana BiH”, kaže se u tekstu.

U prijedlogu rezolucije traži se otklon od nacionalističke i etnocentrističke retorike od strane vodstva triju konstituvnih naroda u BiH te osuđuje svaka vrsta segregacije i diskriminacije u zemlji na vjerskim ili etničkim temeljima.

U prijedlogu se također poziv BiH da prihvati načelo prema kojem Komisija nastoji pregovarati s njom o protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se prilagodio novoj činjenici – članstvo Hrvatske u EU i njezinu izlasku iz CEFTA-e.

BiH zasad odbija pregovorati na načelu prema kojem se treba zadržati tradicionalni opseg trgovine i nastoji za sebe dobiti povoljnji tretman uvođenjem carina i trošarina na hrvatske proizvode.

Hina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

17. listopada 1990. Prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije protiv SAD-a

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan, 17. listopada 1990. godine, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoju prvu povijesnu utakmicu.

Na Maksimiru je gost bila ekipa SAD-a, a Hrvatska je golovima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića slavila 2:1.

U toj legendarnoj utakmici za Hrvatsku su nastupili Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić, a još su zaigrali i Tonči Gabrić, Gregor Židan te Mladen Mladenović. Izbornik je bio bivši hrvatski nogometaš, reprezentativac, trener, danas nažalost pokojni Dražan Jerković.

Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću na zagrebački Trg bana Jelačića: pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odigrana je pred 30-ak tisuća gledatelja na stadionu Maksimir dan poslije postavljanja spomenika – 17. listopada 1990. u 19 sati.

Ideja provedena u tajnosti

Kada je Nogometni savez SAD-a objavio da želi u Europi odigrati dvije prijateljske utakmice za koje traže suparnike, tadašnji glavni urednik Sportskih novosti Darko Tironi prvi je inicijator ideje dovođenja američke reprezentacije u Hrvatsku.

Tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Mladen Vedriš i dopredsjednik Rudolf Sabljak zbog političke situacije u tom trenutku proveli su tu ideju u velikoj tajnosti, najviše uz pomoć hrvatskog iseljenika Ivana Opačka i Vinka Hotka, te Jure Klarića, direktora tvrtke Voće koja je platila 90.000$ za troškove dolaska gostujuće reprezentacije.

Nakon što su dobili ukupno četiri ponude, Amerikanci su se odlučili za utakmice s Hrvatskom i Poljskom, koju su pobijedili u Varšavi (2:3) par dana prije utakmice s Hrvatskom.

Ante Pavlović je tada kao glavni tajnik Jugoslavenskog nogometnog saveza potpisao dozvolu za odigravanje utakmice bez znanja ikoga drugoga u Beogradu i prijavio je Fifi, s obzirom da je Hrvatski nogometni savez u to vrijeme bio član Jugoslavenskog nogometnog saveza.

Unatoč pokušajima Jugoslavenskog nogometnog saveza da spriječi odigravanje utakmice, to im nije uspjelo jer je FIFA izdala dozvolu za odigravanjem. Slična stvar se dogodila i sa slijedećom utakmicom hrvatske reprezentacije protiv Rumunjske u Rijeci.

Kako je Jugoslavenski nogometni savez u pokušaju sprječavanja utakmice zaprijetio da će kazniti sve nogometaše uz Jugoslavenske lige koji nastupe na ovoj utakmici, Izbornik Jerković je, da bi izbjegao eventualne kazne, momčad sastavio uglavnom od igrača koji su tada već igrali izvan Hrvatske. Igor Štimac, Davor Šuker, Željko Petrović i Borislav Cvetković nisu bili u sastavu zbog ozljeda, a Zlatka Vujovića (PSG), Tomislava Ivkovića (Sporting), Srećka Bogdana (Karlsruher SC), Harisa Škoru (Torino FC) i Davora Jozića (AC Cesena) unatoč njihovim osobnim željama za sudjelovanjem njihovi klubovi nisu pustili na utakmicu jer nisu imali tu obvezu, s obzirom se utakmica nije igrala u terminu predviđenom za nastupe A reprezentacija.

Vlado Kasalo je došao na utakmicu iz Nürnberga bez dozvole svoga kluba i za to je po povratku platio klupsku kaznu od 25 tisuća njemačkih maraka, a Aljoša Asanović, strijelac povijesnog prvog pogotka, je također imao problem s klubom, francuskim FC Metzom, koji je imao važnu utakmicu četiri dana poslije, ali je uspio nagovoriti vlasnika kluba da mu ustupi mali privatni zrakoplov kako bi došao na utakmicu i zanimljivo je da je morao izaći u 58′ minuti utakmice samo zato da bi stigao na zrakoplov, koji je morao sletjeti nazad u Francusku do ponoći.

Izbornik Jerković složio je svoj stručni stožer tako da je uključio glavne trenere iz tadašnja četiri hrvatska prvoligaša, to su bili Zdenko Kobeščak iz Dinama, Joško Skoblar iz Hajduka, Vladimir Lukarić iz Rijeke i Ivica Grnja iz Osijeka.

Prije utakmice bogat kulturno-zabavni program

Prije same utakmice priređen je bogati program. Bilo je tu velikih balona aeronautičkog društva Coning iz Varaždina, u velikom mimohodu prodefilirali su 110 sinjskih momaka i vitezova viteškog alkarskog društva, šibenska limena glazba, folklorni ansambli KUD-ova ‘Petar Zrinski’ iz Vrbovca i ‘Ivo Lozica’ iz Lumbarde na Korčuli u narodnim nošnjama, te viteško društvo ‘Kumpanija’ iz Blata na Korčuli. U glazbenom programu su nastupili Dubrovački trubaduri, Krunoslav Cigoj i Tomislav Ivčić, a u poluvremenu je nastupilo još i Prljavo kazalište.[

Prvi pogodak na utakmici – a samim tim i prvi pogodak za hrvatsku reprezentaciju u novijoj povijesti hrvatskog nogometa – postigao je Aljoša Asanović u 29-oj minuti. Četiri minute poslije Ivan Cvjetković je povećao vodstvo na 2:0, a oba su pogotka postignuta uz asistenciju Marka Mlinarića. Tim je rezultatom završilo prvo poluvrijeme.

U drugom je poluvremenu reprezentacija SAD-a pogotkom Troya Dayaka u 80-oj minuti utakmice ostvarila konačni rezultat 2:1. Kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a najboljim igračem utakmice bio je proglašen Marko Mlinarić kojemu je nagradu uručio doajen hrvatskoga sportskog novinarstva Mladen Delić.

Ova utakmica ima poseban značaj i po tome što na njoj promoviran dres hrvatske nogometne reprezentacije, koji će poslije postati i ostati jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres, prema kojemu su nastali sve ostale inačice dresa do danas, dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za utakmicu.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati