Europski parlament: Uravnoteženije predstavljanje konstitutivnih BiH naroda

  0

  Europski parlament raspravljat će i glasovati sljedeći tjedan o rezoluciji o Bosni i Hercegovini u kojoj bi trebao pozvati čelnike te zemlje da osiguraju provedbu presude Sejdić-Finci na temelju nenametanja izborne volje drugima te da se u Federaciji BiH razmotri mogućnost spajanja županija kako bi se pojednostavila struktura i osiguralo uravnoteženije predstavništvo konstitutivnih naroda i građana.

  Zastupnici će u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljati, a u četvrtak glasovati o prijedlogu rezolucije, koji je na temelju izvješća parlamentarne izvjestiteljice Doris Pack i brojnih amandmana zastupnika izglasan na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta 21. siječnja.

  Na sadržaj prijedlog rezolucije veliki utjecaj su imali hrvatski zastupnici, koji su podnijeli veliki broj amandmana na izvješće Doris Pack i koji su također u velikom broju prihvaćeni. Brojne amandmana podnijeli su članovi vanjsko-političkog odbora Tonino Picula (SDP) i Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) te pet zastupnika HDZ-a, koji su zajednički potpisivali amandmane Andrej Plenković, Zdravka Bušić, Dubravka Šuica, Davor Stier i Ivana Maletić.

  U prijedlogu rezolucije kaže se da je ustavna reforma “ključna za transformaciju BiH u efikasnu i u potpunosti funkcionalnu državu” te se traži da se u Federaciji BiH “razmotre konkretni prijedlozi u tom smislu, uključujući spajanje nekih županija i preraspodjelu nadležnosti kako bi se pojednostavila njezina složena institucionalna struktura, osiguralo uravnoteženije predstavništvo svih konstitutivnih naroda i građana, uklonila etnička diskriminacija, a država učinila funkcionalnijom, jeftinijom i odgovornijom prema svojim građanima”.

  U prijedlogu rezolucije se pozdravlja dogovor u šest točaka koji su postigli politički čelnici BiH 1. listopada prošle godine u Bruxellesu na jednom od sastanaka posvećenom provedbi presude u slučaju Sejdić-Finci te se osuđuje opstrukcija u provedbi dogovora.

  Tada su dogovorena načela prema kojima se rješenje za izbor članova predsjedništva BiH i Doma naroda treba tražiti na načelu nenametanja izborne volje jednog konstitutivnog naroda drugom.

  “Pozdravlja se dogovor u šest točaka postignut 1. listopada 2013., ali se izražava žaljenje zbog opstrukcije u njegovoj provedbi od strane centralističkih snaga te ističe važnost načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao europski put Bosne i Hercegovine”, kaže se u prijedlogu rezolucije.

  Zastupnici također pozivaju Europsku komisiju da kao svoj apsolutni prioritet postavi integraciju BiH u EU i da u to uloži istu količinu energije i upornosti koju ulaže u dijalog između Srbije i Kosova.

  Također se kaže da EU ostaje predana suverenoj i ujedinjenoj Bosni i Hercegovini i njezinoj perspektivi članstva u EU.

  Izražava se zabrinutost zbog “kontinuiranog izostanka zajedničke vizije političkih čelnika triju etničkih zajednica u zemlji te pozivaju sve političke skupine na svim razinama vlasti u zemlji da surađuju i razgovaraju kako bi prevladali postojeće prijepore s ciljem postizanja napretka na reformskom putu i poboljšanja životnih uvjeta građana BiH”, kaže se u tekstu.

  U prijedlogu rezolucije traži se otklon od nacionalističke i etnocentrističke retorike od strane vodstva triju konstituvnih naroda u BiH te osuđuje svaka vrsta segregacije i diskriminacije u zemlji na vjerskim ili etničkim temeljima.

  U prijedlogu se također poziv BiH da prihvati načelo prema kojem Komisija nastoji pregovarati s njom o protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se prilagodio novoj činjenici – članstvo Hrvatske u EU i njezinu izlasku iz CEFTA-e.

  BiH zasad odbija pregovorati na načelu prema kojem se treba zadržati tradicionalni opseg trgovine i nastoji za sebe dobiti povoljnji tretman uvođenjem carina i trošarina na hrvatske proizvode.

  Hina

  facebook komentari