Pratite nas

BiH

Europski rekorder: BiH ima 26.000 političara!

Objavljeno

na

Kada se dublje ‘uroni’ u njezinu unutarnju strukturu, uređenje i organizaciju, brzo se dođe do nevjerojatnog podatka – na svim razinama vlasti u BiH postoji blizu 6000 formalnih političkih funkcija i još blizu 20.000 upravljačkih i rukovodećih pozicija koje su zapravo čisto političke funkcije. Tako ispada da naša zemlja ima gotovo 26.000 političara pa je i po tome država mimo svijeta.

Zadatak novim vlastima

Političkim strankama koje su na ovaj ili onaj način u vlasti nimalo ne odgovara razotkrivanje i raspolaganje ovim podacima. Razlog je jednostavan – toliki broj političkih funkcija omogućava im u javnom sektoru zapošljavati svoje ljude po svojim kriterijima i u konačnici time sebi osiguravati glasove birača na izborima.

To je, očigledno, i razlog što BiH nema zakon o političkim funkcijama – da ima i da je skrojen po europskim standardima i pravilima, potpuno bi bio sužen prostor za politizaciju javnog sektora i bio bi izvan apsolutne političke kontrole kakva postoji već godinama.

ljudi

A koliko realni sektor, dakle gospodarstvo, odnosno porezne obveznike košta administracija, dovoljno svjedoči podatak da se, primjerice, blizu 650 milijuna maraka iz državnog proračuna potroši na bruto plaće i naknade te naknade troškova zaposlenim u državnim institucijama. Inače, javni sektor pojede gotovo polovicu BDP-a, a samo javna uprava i administracija u BiH na svim razinama ima oko 185.000 zaposlenih.

Bez dvojbe, i to je dovelo do toga da je BiH po svim ‘tablicama vrijednosti’ na europskom dnu – ima najveću stopu nezaposlenosti, najmanji BDP, najbrojniju državnu administraciju i najlošije uvjete za gospodarstvo.

Može li se takva situacija promijeniti kako bi država napokon prestala dubiti na glavi i stala na noge? Ako je suditi po onome što se ovog proljeća događalo u Bruxellesu, Europska unija je još tada digla ruke od ovdašnjih državnih, entitetskih i županijskih vlasti kojima mandat istječe u nedjelju i ponudila je novu mapu puta pobjednicima izbora koji će se održati 12. listopada.

U najkraćem, radi se o novom ekonomskom putu BiH koji podrazumijeva hitne i precizne reformske zahvate, a hoće li biti realiziran taj Sporazum za rast i zapošljavanje koji nudi EU, ovisi o novim vlastima. Pojednostavljeno kazano, ako blizu 26.000 formalno političkih, zatim upravljačkih i rukovodećih pozicija i dalje ostane pod kontrolom politike, BiH neće porasti niti će biti zapošljavanja osim po stranačkim i rođačkim linijama.

Šest reformskih poteza

Vrlo svjesno, još u travnju je pobjednicima listopadskih izbora u BiH iz Bruxellesa ponuđena i mrkva – priopćeno je da Europska unija, Svjetska banka, MMF i Europska banka za obnovu i razvoj imaju do u detalje pripremljene planove za potporu realizaciji Sporazuma o rastu i zapošljavanju (Compact for growth and jobs in Bosnia and Herzegovina), iza kojeg stoji i službeni Washington, te da je pripremljena i financijska pomoć za ublažavanje bilo kakvih teškoća koje reforme mogu donijeti, a koje su u svakom slučaju kratkoročne.

Računica je jasna – jedino ekonomske reforme mogu razbiti političke magle i blokade koje su BiH odvele u provaliju.

Sporazum za rast i zapošljavanje koji je u travnju usvojilo Vijeće za vanjsku politiku Europske unije precizira šest prioritetnih poteza koje bh. vlasti trebaju povući. Na prvom mjestu je smanjenje poreza:

Visoki porezi na plaće tjeraju ljude u sivu ekonomiju i podrivaju socijalno jedinstvo, odnosno stav da je nepotrebno plaćati za socijalne usluge. Siva ekonomija ne stvara prihod jer ne plaća porez, ali zaposleni u njoj koriste usluge koje se plaćaju novcem urednih poreznih obveznika. Dakle, porez na rad se mora smanjiti, a to će zahtijevati štednju u državnoj potrošnji – stoji u sporazumu.

Nadalje se zahtijevaju izmjene zakona o radu jer oni koji su na snazi onemogućavaju zapošljavanje ljudi bez posla, traži se eliminiranje administrativnih prepreka u poslovanju, inzistira se na suočavanju starih poduzeća s konkurencijom, njihovo restrukturiranje ili zatvaranje. Peta nužna mjera je sasijecanje korupcije uz ocjenu da ona “cvjeta na kompliciranim propisima, ali i naknadama koje službenici mogu ponuditi za rješavanje ili zaobilaženje birokratskih prepreka”. Zahtijeva se i striktno usmjeravanje socijalnih sredstava onima kojim zaista trebaju kako bi se prekinulo s praksom da oni koji nisu siromašni imaju razne beneficije.

Sve ove mjere znače rezanje javne potrošnje, odnosno veliko pospremanje u javnom sektoru što opet uključuje smanjenje broja zaposlenih jer posrnuli realni sektor više nije u stanju to financirati. Po svim relevantnim ocjenama, trećina zaposlenih u javnom sektoru je višak!

(Dnevni list)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati