Europu ćemo stići za 157 godina

  2

  Sa skromnim gospodarskim rastom od jedan posto, BiH će biti potrebno čak 157 godina da bi dostigla razvojnu razinu zemalja Europske unije, pokazalo je istraživanje ekonomskih stručnjaka iz Srbije i Hrvatske.

  Drago Pupavac i Danica Drakulić, profesori ekonomije u Rijeci, odnosno u Subotici, istraživanjem, koje je objavljeno u zborniku “Nauka, tehnologija i razvoj”, došli su do podataka da su Srbiji za gospodarski pomak potrebne 24 godine manje nego BiH, a Hrvatskoj ukupno 64 godine.

  Posljednjih 12 godina pokazalo se da je stanje svih sustava – političkog, socijalnog, obrazovnog, inovacijskog – izuzetno loše i stoga je potrebno napustiti dosadašnji tranzicijski put i pronaći novi model“, pojasnila je Drakulićeva za banjalučki list.

  Ista situacija je i u svim zemljama zapadnog Balkana, te se i u njima moraju tražiti načini da se razvojni nivo približi Europi i izađe s periferije.

  Ona smatra da liberalizam i neoliberalizam nisu čak ni zaživjeli, ali da naš neuspjeh u tranziciji možemo nadoknaditi primjenom iskustava zemalja koje su taj put prošle uspješno.

  Ako naša politička i intelektualna elita zna što hoće i ako ima dugoročnu strategiju koja će voditi razvoju, mogu se izbjeći slabosti koje su se pokazale na primjerima drugih zemalja“, kaže ona.

  Ekonomski analitičari smatraju da BiH s gospodarskim rastom ispod deset posto ne može doći na ekonomsku razinu zapadnih zemalja. Oni strahuju i od toga da će se naredne godine zbog izbora političari još manje baviti ekonomijom i njenim rastom.

  Gospodarski rast u BiH, koji bi bio manji od 10%, nedovoljan je da uopće govorimo o mogućnosti da dođemo na ekonomsku razinu zapadnih zemalja“, istakao je za Nezavisne novine Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

  Kako kaže, BiH nikako da se oslobodi međusobnih političkih tenzija, koje odbijaju investitore.

  Ne možemo očekivati investitore kada se zna da je BiH jedina zemlja u okruženju koja je kažnjena, u ovom slučaju zbog neprovođenja odluke ‘Sejdić i Finci’, time što su joj uskraćena IPA sredstva iz fondova EU, koja je trebalo da posluže da bude što više nalik zemljama iz Unije“, precizira Pavlović.

  Sa druge strane, dodaje on, rast koji pokazuje BiH u ekonomskom smislu je toliko mali i nedovoljan da bi se nadoknadili svi gubici koji su nastali zbog rata.

  Kada se uzme u obzir da novih investicija nema, a raste broj nezaposlenih, onda smo definitivno u situaciji gdje je niska razina ekonomskih znanja i struke, a visoka razina troškova administracije, koji sputava bilo kakvu konstruktivnu, ekonomsku misao“, kaže Pavlović.

  Edin Zahirović, projekt menadžer iz Centra za razvoj i podršku Tuzla, kazao je da je osnovni razlog usporenog ekonomskog rasta nedovoljna podrška gospodskom sektoru od strane vlada, te nerazvijeni kapaciteti malih i srednjih poduzeća.

  Na usporeni ekonomski rast utiču i nedovoljno razvijeni kapaciteti poljoprivrednih zadruga, nerazvijeni kapaciteti farmera“, precizirao je Zahirović.

  Da bi se otklonile ove barijere, dodaje, potrebno je učiniti značajne napore u predstojećem razdoblju.

  Otklanjanjem barijera doprinijeli bi bržem ekonomskom oporavku, a samim tim i ubrzali proces pridruživanja BiH Europskoj uniji“, naglasio je Zahirović.

  nezavisne.com

  facebook komentari

  • Umalo san falio: Vidis @srka ja sam spominjao oko 200 godina.. približili smo se ipak! Na dobrom smo putu 🙂

  • Umalo san falio: Vidis @srka ja sam spominjao oko 200 godina.. približili smo se ipak! Na dobrom smo putu 🙂