Pratite nas

Evo kako je Hrvatska na brzinu financijski porobljena: ‘Elite’ provele plan svjetskih ‘ekonomskih ubojica’

Objavljeno

na

U vrijeme dok Vlada užurbano priprema privatizaciju svih preostalih državnih udjela u tvrtkama, ali i svih preostalih državnih tvrtki te dok nam strani diplomati otvoreno govore da će Europska Unija uvesti protektorat nad Hrvatskom jer uskoro nećemo moći vraćati enormne dugove, preispitat ćemo ovdje zbog čega je Hrvatska u tako kratko vrijeme došla u tako gotovo bezizlaznu situaciju.

bankrot Republika Hrvatska je, da podsjetimo, još početkom devedesetih godina bila tek minimalno zadužena država, a imala je i vrlo vrijednu imovinu jer su sve strateški važne tvrtke i banke bile u društvenom vlasništu. No, to se, u samo dvadesetak godina, dramatično promijenilo. Kako i zbog čega?

Nevjerojatna podudarnost Perkinsove i hrvatske priče

Na osnovu onoga što se, po sličnom obrascu, dogodilo drugim financijski porobljenim zemljama, na osnovu analiza uzroka njihovog posrtanja te na osnovu usporedbi tih slučajeva s hrvatskom situacijom, pokušat ćemo dokučiti suštinske razloge strmoglavog pada Republike Hrvatske u ekonomski i financijski ponor.

Valja ovdje, kao prvo, upozoriti na nevjerojatnu podudarnost događaja koje je opisao John Perkins, poznati američki ‘ekonomski ubojica’, s razvojem situacije u Hrvatskoj.

Krojio novi svjetski ekonomski poredak

John Perkins je, da podsjetimo, bio čovjek čiji je zadatak bio krojenje novog ekonomskog poretka skupa s čelnicima MMF-a, Svjetske banke i drugih globalnih financijskih institucija. Osjetivši grižnju savjesti zbog onoga što je radio, napisao je knjigu “Ispovijesti ekonomskog ubojice” (“Confessions of an Economic Hit Man”) u kojoj je potanko opisao “prljave poslove” kojima se bavio.

U knjici Perkins priznaje da je ‘najvažniji zadatak ekonomskog plaćenog ubojice otkriti one zemlje Trećeg svijeta koje imaju bogate resurse za koje su zainteresirane američke korporacije, da bi potom Svjetska banka i slične institucije tim zemljama odobrile ogromne pozajmice. Zemlja završava tako što upada u ogroman dug koji ne može podmiriti.

‘Kad ne možete plaćati dugove, dajte nam sve resurse’

‘E, tada mi, ekonomski plaćeni ubojice idemo ponovno u tu zemlju i kažemo: Budući da ne možete platiti svoje dugove, dajte nam ono od čega živite – prodajte vašu naftu našim kompanijama po niskim cijenama ili nas podržite svojim glasovima u UN-u ili pošaljite svoje trupe da pomognu našima u Iraku’, napisao je Perkins.

Opisao je i način na koji funkcioniraju MMF i Svjetska banka.

– Jednom kada se zemlje zaduže, MMF im ponudi dodatnu financijsku pomoć. U nekom smislu, to znači smanjenje dugova, ali tek kada se država ili države slože da prodaju svoja dobra i druge resurse stranim kompanijama i privatiziraju javni sektor. Posljedica toga je da te države izgube svoju imovinu i svoj suverenitet.

Nobelovac Stigitz predvidio sve što se dogodilo u Hrvatskoj

Događa li se sličan scenarij upravo u Hrvatskoj? Nezavisni znanstvenici i ekonomisti s kojima smo razgovarali, nimalo u to ne sumnjaju.

– Sve što se događa Hrvatskoj predvidio je još Josip Eugen Stiglitz, nobelovac i bivši dopredsjednik Svjetske banke, koji je Svjetsku banku napustio kada je vidio kakvi su joj mračni ciljevi. Još 2001. godine on je progovorio o tome kako korporacije, moćne banke i Međunarodni monetarni fond u svojim tajnim dokumentima planiraju porobljavanje malih naroda. Navodi tajne planove ‘do prokletstva’ koji su se krili iza ‘mamaca’ za iste narode s prijevarom zvanom ‘STRATEGIJA POMOĆI’. Cilj je da Svjetska banka i svjetske korporacije vladama zemalja ‘žrtvi’ ponude taj program, u cilju otimačine nacionalnih resursa. Strategija ‘Četiri koraka do prokletstva’ bila je namijenjena malim narodima Indonezije, Ekvadora, Tunisa, te jugoistočne Europe, dakle i Hrvatskoj – tvrdi dr. Zlatko Miliša, pa primjećuje da sada imamo i materijalne dokaze da je to doista tako.

Miliša: Milanovićeva vlada sluga je MMF-a

– Očito je da Milanovićeva Vlada radi isključivo za Europsku komisiju i MMF. Po njihovom nalogu on i ministar financija korak po korak otimaju narodu nacionalno bogatstvo. Osim Hrvatskih šuma, prodat će i Hrvatske vode te nacionalne parkove, uključujući i najrazvikaniji – Plitvička jezera, ako ih u tome ne spriječimo – smatra sveučilišni profesor sociologije dr. Zlatko Miliša.

milanović i pusićNjegove predviđanja potpisuje i ekonomist Dinko Bartulović, osnivač ekonomskog pokreta Zajedno i pokretač njihove internetske ‘Škole demokracije’. U toj ‘školi’ na facebooku on tumači način financijskog porobljavanja malih naroda, odnosno detaljno razlaže četiri Stiglitz-ove točke, o kojima je govorio i Miliša.

Zajedno: Evo kako izgledaju ‘Četiri koraka do prokletsva’

– Joseph Stiglitz najbolje je opisao zamku u koju smo upali i zbog koje bi u roku od pet-šest godina mogli ostati bez sve svoje imovine. Zamka se sastoji od četiri koraka. Prvi je privatizacija. U toj fazi MMF, Svjetska banka i Europska komisija tjeraju političare da rasprodaju zajedničku imovinu, uz koju dolazi i  masna provizija onima koji pristanu to odraditi. Drugi korak je liberalizacija tržišta, čiji cilj je da se preuzmu banke i da se blokira narodna banka. Tada spekulativni kapital ulazi i izlazi iz zemlje kako hoće i kada hoće, bez da to itko kontrolira. Treći korak naziva se ‘tržišno određivanje cijena’, a podrazumijeva da sve cijene rastu: od stuje, vode, plina i svih ostalih režija i životnih troškova, dok jedino plaće i mirovine padaju.

To se događa jer uz sve veću zaduženost, država ima sve veću potrebu za novcem. Taj novac skuplja sve većim porezima, trošarinama i inflacijskim porezima, odnosno poskupljenjima. I posljednji, četvrti korak, zove se ‘MMF prosvjedi’. Podrazumjeva da Svjetska banka i MMF smišljeno izazivaju pritisak na stanovništvo, kako bi izašlo na prosvjede. Spremni su na to, pa prosvjede koriste da bi dodatno opljačkali zemlju koja se našla u njihovoj klopci. Privatizacija se tada provodi još brutalnije, ali se informacije o tome nigdje ne objavljuju. Svi pišu i govore samo o kaosu kojeg su izazvali prosvjedi. Najbolji primjer za ovaj scenarij je Grčka – pojašnjava voditelj internetske Škole demokracije te zaključuje da na kraju opisanog ciklusa počnu padati cijene svega: od stanova, hotela, tvornica…, pa spekulativni kapital dolazi na svoje te sve kupuje gotovo zabadava.

I ovo odnekud zvuči poznato, zar ne?

Lauc: Kod nas slabići imaju najveći utjecaj

Dr. Ante Lauc, svestrani hrvatski znanstvenik, na osobnom se iskustvu uvjerio da se plan porobljavanja Hrvatske već godinama provodi.

bankrot hrvatska – MMF nam dolazi da zaštiti interes korporacija, a ne naroda. Hrvatski intelektualci se boje to reći, a ostali ne znaju o čemu se radi. John Perkins je najbolje opisao kako radi korporativni kapitalizam. Osnovni princip je: potplati ili ubij onoga koji se ne da potplatiti. I u Hrvatskoj ima ljudi koji znaju takve stvari, ali se boje o tome pričati. Kod nas slabići koji slušaju centre moći imaju velik utjecaj, dok su znalci na periferiji. To nije slučajno, Strategija stranaca je da dižu loše, a zatiru dobre, u što sam se i osobno uvjerio kada sam 2003. godine bio član komisije međunarodnog fonda TEMPUS. Ta komisija je ocjenjivala hrvatske i bosanske projekte koji su trebali dobiti novac da bi zaživjeli. Onim projektima kojima sam davao visoke ocjene, stranci su davali najniže ocjene, a onima kojima sam davao ‘jedinice’, oni su davali ‘petice’. Nekim međunarodnim institucijama u interesu je slabljenje Hrvatske, zbog čega uzdižu ono što ne valja, a gaze ono što vrijedi. Onog trenutka kada to shvati više ljudi, to će se promijeniti – tvrdi dr. Ante Lauc, svestrani sveučilišni profesor u mirovini (profesor psihologije, magistar strojarstva i doktor ekonomije) i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dijaspore za Slavoniju.

Hrvatska se može izvuđi uz pomoć morala i molitve

Dr. Ante  Lauc, unatoč svemu gore navedenom, ipak je optimist. Uvjeren je da se Hrvatska može izvući uz pomoć moralnog kapitala i znanja, odnosno uz pomoć poštenih i moralnih stručnjaka, te uz pomoć molitve i svojevrsnog duhovnog preporoda u Hrvatskoj.

– Znanstveno je dokazano da 85 posto uspješnosti neke tvrtke ili države ovisi o moralnom kapitalu, odnosno o vjeri, moralu i poštenju. Gdje je manje korupcije i nepoštenja, više je uspjeha i obrnuto. Vjera je, dakle, naš najveći adut, no nju treba pretvoriti u akciju. Crkva se, nažalost, boji politike, ili čak služi politici. Treba biti obrnuto: neka se boje oni koji krše Božje zakone, a ne oni koji ih poštuju i provode. Vjernici moraju osjetiti koja je snaga u njima, jer je Bog uz njih. No, nije dovoljan samo Bog. U akciju se trebaju uključiti sindikati i strukovne organizacije, zbog čega ću se boriti za ojačanje struke, a za slabljenje stranaka. Većina hrvatskih političkih stranaka su iste: šef odlučuje o svemu, pa nije bitna pamet ni moral, već poslušnost. To treba iz korijena promijeniti. U svemu tome vrlo važni su mediji. Veliki mediju su, nažalost, u funkciji ili stranih ili domaćih institucija koje ih kontroliraju. Zato je važno da postoje internet oaze i nezavisni portali , twiter i facebook, pomoću kojih je moguće prodrmati naše intelektualne, vjerske i druge strukture. Važna je i uloga hrvatske dijaspore koja je spremna pomoći, koja je i ranije pomagala, no koju su iskoristili, prevarili i odbacili. Važno je, dakle, pojačati sinergiju koju pokreće Bog svojom snagom, pri čemu valja imati na umu da je moralni kapital najvažniji. Jer gdje je poštenje, tu je i Božji blagoslov – ukratko je svoj recept za izlazak Hrvatske iz dužničkog ropstva predstavio dr. Ante Lauc.

Strategija neokolonizacije odavno pročitana

Vjeru da se Hrvatska sama može izvući iz teške situacije u koju su nas gurnule odnarođene ‘elite’, dijele i dr. Zlatko Miliša te Dinko Bartulović. Miliša smatra, naime, da je strategija neokolonizacije odavno pročitana.

– M euroskeptici, koji smo bili etiketirani kao negativci, napokon dolazimo na svoje. Sve više građana shvaća o čemu se ovdje radi. Ljudi postaju svjesni činjenice da izvršna vlast samo provodi naloge Europske komisije, MMF-a i Svjetske banke. Sada je samo pitanje: kada će narod reagirati. Uvjeren sam da će se u skoroj budućnosti posve razgolititi bit strategije koloniziranja Hrvatske te da će osobe koje rade na rastakanju Hrvatske ponižene otići odavde – predviđa dr. Miliša.

Da naigled bezizlaznu situaciju hrvatski građani mogu vrlo brzo izmijeniti u svoju korist tvrde i Dinko Bartulović te mr. Karino Hromin Sturm, čelnici pokreta Zajedno.

Kada nisu u klopci, Hrvati mogu brzo ‘ozdraviti’

Kada nisu u klopci o kojoj sam govorio, Hrvati imaju državu koja upravlja resursima. Ako vlada nije sposobna upravljati resursima poput HEP-a, Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, onda treba odstupiti. Činjenica, pak, da svega dva posto bogatih iskorištava 98 posto ostalog stanovništva, znači i da bi tih 98 posto, kada bi bili osvješteni i ujedinjeni, lako mogli preglasati manjinu koja nas je opljačkala, te da bi tada mogli u kratko vrijeme izgraditi bogatu i socijalno pravednu državu. Kroz Školu demokracije i drugim objavama i aktivnostima na našim facebook profilima već godinama upravo na tome i radimo – napominje Dinko Bartulović, osnivač pokreta ‘Zajedno’ (https://www.facebook.com/groups/ZAJEDNOzaHR/).

Valja ovdje primijetiti da je i drugdje u svijetu, pa i u Sjedinjenim američkim državama, u zadnje vrijeme došlo do buđenja svijesti koje se ponajviše očituje korz alternativne medije koji pršte tekstovima koji razotkrivaju obmane ‘elite’, koji pozivaju na osvještenje te odupiranje ispiranju mozga koje provode masovni mediji. Alternativni portali i popularni blogeri poput Zen Gardnera pišu, tako, da sve veći broj američkih građana ne vjeruje predsjedniku Obami, američkoj vladi i korporativnim medijima, čemu su itekako doprinijeli brojni zviždači i pokajnici koji javno razotkrivaju razne obmane, dakle ljudi poput već spomenutog John Perkinsa, Edwarda Snowdena, Julian Assangea i ostalih aktivista i ‘zviždača’.

izvor: Hrvatski dom, autor Damir Kramarić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Povijesni dan za Kurde: Kurdi na sjeveru Iraka danas izlaze na referendum o neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

Za Kurde je danas povijesni dan: Kurdi na sjeveru Iraka danas izlaze na referendum o neovisnosti.

Zato nad glavom svakog Kurda visi i misao: hoće li ovaj ponedjeljak biti početak ostvarenja njihova stoljetnog sna o stvaranju kurdske države ili početak novih krvavih sukoba.

Unatoč tome što su SAD i europske zemlje upozorili vlast Kurdistana da odustane od referenduma, Kurdi su odlučni provesti ga. Zato rastu strahovi od izbijanja sukoba u kojem bi Kurdi za neprijatelje mogli imati iračku saveznu vojsku i šijitske snage, ali i Tursku, Iran i sirijske provladine snage.

Šef iranskog Visokog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Shamhani upozorio je da će Iran, u slučaju provedbe kurdskog referenduma, s Iračkim Kurdistanom kao autonomnom regijom raskinuti sve sporazume koji se tiču međusobne granice te će zatvoriti granice, piše Hassan Haidar Diab / Večernji list

Također je najavio iransku vojnu intervenciju ako rezultat kurdskog referenduma bude negativno utjecao na sigurnost sjeverozapadnog Irana (naseljenog Kurdima). Iran neće dopustiti stvaranje “druge izraelske države“. No najoštriji je bio turski predsjednik Erdoğan koji tvrdi da referendum ugrožava i tursku nacionalnu sigurnost. – Korak prema neovisnosti na sjeveru Iraka greška je i prijetnja teritorijalnom integritetu Iraka i nacionalnoj sigurnosti Turske, što smo mi uvijek branili i nastavit ćemo braniti – kazao je Erdoğan koji smatra da “referendum nikome nije u interesu”.

Unatoč tome da se Turska uvijek ponosila svojim dobrim odnosima s autonomnom kurdistanskom regionalnom vladom na sjeveru Iraka, čiji je lider Masud Barzani čest gost u Ankari, Turska pozorno prati svaki potez u pravcu potpune nezavisnosti te regije u strahu od stvaranje kurdske države koja bi imala aspiracija otkinuti i značajan komad njihove zemlje. Osim što je Turska zaprijetila sankcijama kurdskom sjevernom Iraku, njihove postrojbe izvele su vojne vježbe uz granicu. Više od stotinu tenkova i vojnih vozila uz podršku radara i bacača raketa stacionirano je na poljanama u blizini granice, s ciljnicima usmjerenima prema kurdskim planinama. Turski parlament odobrio je ulazak svojih snaga u Irak u slučaju proglašenja neovisnosti Kurdistana.

Vlada u Bagdadu pak boji se da bi referendum mogao podijeliti zemlju i izazvati širi regionalni sukob. Irački premijer Haider al-Abadi poduzet će sve mjere protiv referenduma u regiji Kurdistan, a ako je potrebno – upotrijebit će i vojnu silu s obzirom na to da su irački Kurdi, kojih ima oko 7,5 milijuna od 37,2 milijuna stanovnika Iraka, najavili da će referendum održati i na “spornim” područjima pod kontrolom kurdskih snaga. To su područja u pokrajinama Kirkuk, Diyala i Niniva, koja su Kurdi u borbama protiv Islamske države pripojili svojoj regiji, iako su izvan njihovih administrativnih granica.

Osim što je svijet zabrinut zbog sukoba između kurskih pešmergi i turske, a možda i iranske vojske, zabrinutost vlada i zbog sve veće vjerojatnosti izbijanja sukoba između kurdskih snaga i ostalih etničkih i vjerskih iračkih skupina koje se protive odcjepljenju Kurdistana. Protiv neovisnosti Kurdistana bezrezervno su se izjasnili i irački Turkomani i Jezidi na sjeverozapadu zemlje. Jezidi i njihove snage koje drže područje od Sinjara do sirijske granice odvojili su se od kurdskih pešmergi i ušli u neformalni savez sa šijitskim snagama koje su aktivne uz sirijsku granicu. Irački Turkomani ponovili su svoje protivljenje referendumu i pozvali sve svoje sunarodnjake da ga bojkotiraju.

Najkritičnije će biti u Kirkuku gdje je već došlo do oružanih sukoba između Iračke turkmenske fronte i kurdskih pešmerga u kojima je poginulo pet osoba. Ershad Salihi, čelnik Iračke turkmenske fronte, zaprijetio je kako neće priznati rezultate referenduma te da će se njegovi borci boriti do zadnje kapi krvi kako bi očuvali suverenitet i integritet Iraka. Međutim, ono od čega u Iraku najviše strahuju sukobi su između šijita i Kurda s obzirom na to da se protiv referenduma izjasnio i jedan od lidera šijitskih snaga u Iraku, Qais al-Khazali, koji je na čelu skupine Asa’ib Ahl Al-Haq koja broji 10 tisuća boraca. Istog je mišljenja i brigada Hezbollah i druge koje zajedno čine šijitski Hashd Al-Shaabi. On je pod izravnim zapovjedništvom premijera Haidera al-Abadija.

Oštre poruke uputio je i jedan od najutjecajnijih i najmoćnijih šijitskih klerika u Iraku, šeik Moqtada al-Sadr, kazavši kako taj referendum znači samoubojstvo za Kurde u Iraku. Kurda ukupno ima oko 40 milijuna, većina živi na Bliskom istoku, ali postoji i značajna kurdska dijaspora u Azerbajdžanu, Armeniji, Gruziji, Rusiji te u novije vrijeme u Europi i SAD-u. Kurdi predstavljaju većinu u autonomnoj regiji iračkog Kurdistana te su značajna manjina u susjednoj Turskoj, Siriji i Iranu, gdje se kurdski nacionalni pokreti bore za veću autonomiju unutar tih zemalja.

Postoje brojne legende o porijeklu Kurda. U jednoj od njih opisuju se kao potomci anđeoskih sluga kralja Solomona. Kralj Solomon poslao ih je u Europu da mu dovedu 500 lijepih djeva za njegov harem. Kad su sluge to napravili i vratili se u Izrael, kralj Solomon već je bio umro. Oni su se s djevama naselili u planine, oženili se njima, a njihovo potomstvo kasnije je postalo poznato kao kurdski narod. Kurdski nacionalizam pojavio se nakon Prvog svjetskog rata i raspada Otomanskog Carstva, koje je povijesno gledano uspješno integriralo Kurde kroz nasilnu represiju kurdskih pokreta za neovisnost. Prakticiraju više religija te kao takvi predstavljaju možda i najraznolikiji religijski narod zapadne Azije. Tradicionalno, Kurdi uzimaju velike slobode u prakticiranju vjere. Njihove religije su islam, ahl-e haqq, jazidis, zoroastrijanizam, judaizam i kršćanstvo.

Dok u svim zemljama u kojima žive Kurdi nemaju gotovo nikakav status, u Iraku već imaju gotovo sve elemente koje čine pravu državu: vlastitu izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast. S obzirom na to da je to područje još dio Iraka, takva autonomija mnogim Kurdima više nije dovoljna. Prije svega ovise o prihodima od nafte, iz nalazišta koja se nalaze na kurdskim područjima.

Bagdad je do sada ostavljao Kurdima samo 17 posto prihoda od tamošnje nafte, dok mnogi Kurdi ne razumiju zašto bi uopće dijelili bogatstvo svoje zemlje s Bagdadom. Tim više što je kurdsko područje uz granicu s Turskom i gospodarski mnogo naprednije i stabilnije od ostatka Iraka. Irački Kurdistan blagoslovljen je ogromnim količinama nafte. Navodno je riječ o 45 milijardi barela. No sve dosad nisu mogli kontrolirati gigantsko naftno polje u Kirkuku koje je na svom vrhuncu davalo više od 650.000 barela nafte dnevno. Naftu Kurdi prodaju u pola cijene.

U svemu tome značajna je i uloga Turske kroz koju kurdska nafta odlazi dalje na tržište. U Kurdistanu se ulaže u infrastrukturu, svakog dana niču nove zgrade, a trgovina cvjeta. Prije svega sa susjednom Turskom.

Kurdi se danas poistovjećuju s Izraelcima koji su prošli patnje i na kraju dobili svoju državu. Iako danas gotovo cijeli svijet upozorava na moguće posljedice referenduma, Kurdi za to ne mare. Štoviše, uvjereni su da će nova država Kurdistan biti kao i Izrael, s jakim zapadnim savezom, ali okružena neprijateljima.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati