Connect with us

Hrvatska

Evo zašto: Prekinuta sjednica vukovarskog Gradskog vijeća

Published

on

Sjednicu su napustili vijećnici SDSS-a, SNS-a i SDP-a, zbog čijeg odlaska je Vijeće ostalo bez kvoruma.

Zbog namjere gradskih vlasti da se ubuduće iz gradskog proračuna stipendijama financiraju samo studenti koji studiraju na području Republike Hrvatske, prekinuta je današnja sjednica vukovarskog Gradskog vijeća, nakon što su sjednicu napustili vijećnici SDSS-a, SNS-a i SDP-a, zbog čijeg odlaska je Vijeće ostalo bez kvoruma.Oni su vijećnicu napustili kad su, većinom glasova vladajućeg HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević, odbijeni amandmani klubova vijećnika SDSS-a i SDP-a. Ti klubovi su amandmanima tražili da pravo na stipendiju i dalje imaju svi vukovarski studenti bez obzira studiraju li u Hrvatskoj ili izvan nje, a usprotivili su se i namjeri da gradonačelnik dobije pravo da samostalno odluči o tome tko će morati, a tko ne vratiti stipendiju nakon završetka školovanja, kao i namjeri gradskih vlasti da stipendiju ne mogu dobiti studenti stariji od 26 godina života.

“Više nećemo stipendirati studente koji studiraju izvan Republike Hrvatske. Isto tako iznos stipendija biti će smanjen na po 500 kuna mjesečno s čime želimo da što veći broj studenata dobije stipendiju. Gledat ćemo i da prednost imaju deficitarna zanimanja u gradu”, izjavio je nakon što je sjednica prekinuta vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Komentirajući zašto su odbijeni predloženi amandmani SDSS-a i SDP-a, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček pojasnio je kako gradske vlasti smatraju da u Hrvatskoj ima dovoljan broj viših i visokih obrazovnih ustanova, a i želja je gradskih vlasti, rekao je, da studenti stipendije troše na području Republike Hrvatske, podupirući razvoj hrvatskog visokoobrazovnog sustava.

“Pomalo sam iznenađen ovakvim ponašanjem vijećnika i žao mi je jer je dosta točaka vezano za rad Grada, a i natječaj za stipendije je trebao biti raspisan u nekom doglednom roku. Nadam se da ćemo u petak tu točku riješiti i da ćemo nastaviti normalan rad Gradskog vijeća”, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Igor Gavrić.

Po riječima predsjednika Kluba vijećnika SDP-a u Igora Bošnjaka, Vukovar ima studenata i u Novom Sadu, Orašju, Mostaru i drugim sveučilišnim centrima, pa i jednog studenta u Londonu, te nema razloga da se i tim studentima na odobri gradska stipendija, kao što je to bio do sada slučaj.

“Nismo se mogli složiti da su odbijeni svi naši amadmani te smo napustili vijećnicu jer mislimo da nova gradska vlast radi krivo”, kazao je Bošnjak.

U Vukovaru je na vlasti koalicija HDZ-HSP dr. Ante Starčevića, koja u Gradskom vijeću ima ukupno 10 vijećnika. Toj koaliciji prevagu nad oporbenih po četiri vijećnika SDP-a i SDSS-a te vijećnikom HNS-a i SNS, donosi vijećnica HDSSB-a.

Nastavak sjednice Gradskog vijeća najavljen je za petak 17. listopada.

izvor: Politika Plus

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Published

on

By

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Continue Reading