Pratite nas

BiH

FBiH Poslodavci: Tuš oštetio brojne tvrtke

Objavljeno

na

Posebno se želi naglasiti kako “ne mogu dozvoliti da razna ugledna strana poduzeća otvaraju tvrtke u BiH s 2.000 maraka, ali ne ne jamče kako će pokriti obveze”.
Tuš oštetio brojne tvrtke

Udruga poslodavaca FBiH organiziralo je danas u Sarajevu sastanak posvećen posljednjim događanjima u kojima je veliki broj bh. tvrtki oštećen od trgovačkog lanca Tuš poručujući kako oni ne mogu dozvoliti raznim uglednim stranim tvrtkama otvarati tvrtke u BiH s 2.000 KM početnog kapitala, ali ne jamčiti kako će pokriti obveze koje nastanu radom tih tvrtki u BiH.

Predsjednik Upravnog odbora Udruge poslodavaca FBiH Safudin Čengić kazao je kako je povod za organizaciju sastanka činjenica da u zadnjih nekoliko godina postoji sve više pojava koje dovode tvrtke i poslodavce u BiH u težak položaj. Kako je kazao, do toga u najvećem slučaju dolazi jer tvrtke koje su utemeljene u BiH od inozemnih poslodavaca to rade na način koji je reguliran entitetskim propisima uz uplatu od 2.000 KM početnog kapitala, a aktivnosti provode na području BiH na način koji im omogućava korištenje svih potencijala BiH, javlja Anadolija.

“Kada dođu u krizu koja se može dogoditi svakom poslodavcu dovode u težak položaj bh. poslodavce, povlače se. A, ne ispunjavaju obveze prema poslodavcima u BiH. Sazvali smo sastanak kako bi i državnim institucijama i javnosti u kazali da ne možemo kao poslodavci podnositi ovakav način rada te kazati što poduzeti kako se ne bi ponovila situacija s Tušom, Koteksom…”, poručio je Čengić. Prema njegovim riječima, cilj je razgovarati o tome na koji način to spriječiti.

“Naša zakonska regulativa omogućava i što je normalno, brzo, učinkovito i sa što manje sredstava otvarati tvrtke unutar BiH. Mi kao poslodavci podržavamo takve aktivnosti. Svima nam je poznato kako bez investicija, bez ulaganja i stranih investitora ne možemo ostvariti veća zapošljavanja i popraviti situaciju u BiH”, kazao je Čengić. Međutim, kako kaže, oni posebno žele naglasiti da “ne mogu dozvoliti da razna ugledna strana poduzeća otvaraju tvrtke u BiH sa 2.000 maraka, ali ne garantuju da će pokriti obveze”.

“Tražimo od nadležnih ministarstava da zakonskom regulativom definira da netko, kao što je Tuš, koji ima značajnu imovinu u Sloveniji i u drugim državama, mora garantirati dobavljačima da će biti izmirene njihove obveze bilo to imovinom uBiH ili sredstvima kojim raspolaže u državi u kojoj ima sjedište”, pojasnio je Čengić. Poručio je kako nisu za sprječavanje stranih investicija u BiH.

Zehra Selimović iz Ministarstva vanjske trgovine BiH kazala je kako je u nadležnosti ovog ministarstva politika i sudjelovanje stranih ulagača s kojim se i ne može baš puno utjecati na sam način registracije i osnivanja tvrtki u BiH. Mišljenja je kako je ključni problem u tome što osnivač odgovara do visine ulagačkog uloga.

Bruno Bojić iz Vanjskotrgovinske komore BiH govoreći o slučaju “Tuš” kazao je kako je ova tvrtka došla u BiH s kapitalom od 20 milijuna KM i surađivali su s bh. poslodavcima koji su njima davali i robu i uslugu.

“Osnovali su Tuš trade s 2.000 maraka i polako prenosili komitentima da mogu nastaviti svoje poslovanje s Tuš Tradeom bez problema kao što su to radili s Tušom d.o.o.”, pojasnio je Bojić.

[ad id=”40553″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

Objavljeno

na

Objavio

Rastući elementi radikalizacije, posebice među muslimanima, i nespremnost Srba prihvatiti se daytonskog sna koji se veže uz jedinstvenu naciju – sve su to razlozi što je zemlja podijeljena više nego ikada

Zapadni Balkan, a posebice Bosna i Hercegovina, bili su tema nedavnog savjetovanja koje su organizirali engleski lordovi.

Zanimljivo je da je, nakon hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, češkoga predsjednika Miloša Zemana, austrijskog šefa diplomacije Sebastiana Kurtza, na opasnost od porasta vjerske radikalizacije kod muslimana u BiH upozorio i gost lordova u Vijeću za međunarodne odnose gornjeg doma Ujedinjenog Kraljevstva general sir Michael Rose.

General Rose nekoć je bio zapovjednik snaga UNPROFOR-a BiH i zasigurno dobro poznaje situaciju u ovoj zemlji, piše Večernji list BiH.

Taj radikalizam koji je posljedica utjecaja dolaska mudžahedina i vjerske indoktrinacije, uz očekivanja Srba da dođe do podjele države te nezadovoljstva Hrvata svojim statusom, prijeti raspadom zemlje, stav je generala Rosea koji je, uz bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, bio gost tog sastanka.

Rastući elementi radikalizacije, posebice među muslimanima, i nespremnost Srba prihvatiti se daytonskog sna koji se veže uz jedinstvenu naciju – sve su to razlozi što je zemlja podijeljena više nego ikada. Čak postoji rizik da će postati propala zemlja – smatra general Rose, dodajući, uz ostalo, kako je: – Srbima Daytonski sporazum dao tu mogućnost pokazivati mišiće i oni to rade posljednjih 20 godina, a to im se nije trebalo dopustiti.

Druga prijetnja su džihadisti. Rasprava britanskih lordova o BiH izazvala je veliku pozornost u ovoj zemlji. Političari su složni u ocjeni da nikome normalnom u ovoj zemlji nije stalo do pogoršavanja situacije i izazivanja novih sukoba, a da prijetnje radikalizmom i terorizmom nisu ni veće ni manje nego što je to slučaj u Belgiji, Francuskoj ili pak samoj Velikoj Britaniji.

Vijeće lordova ima oko 800 članova i ljudi u Domu su imenovani po raznim osnovama, a rasprava o političkim i društvenim pitanjima ima moralni autoritet. Također, Dom lordova ima i svoje zakonske prijedloge. Na pitanje lordova može li sve ponovno puknuti na Balkanu pa da se nađemo tamo gdje smo bili, sir Michael Rose misli kako uvijek postoje izgledi za takvo nešto.

Winston Churchill je kazao kako Balkan ima toliko povijesti da je nemoguće razdvojiti povijest od sadašnjosti s obzirom na to da je ono što se događa danas temeljeno na onom što se događalo u prošlosti.

Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se događa ispod površine… – kazao je general Rose, dotaknuvši se i hrvatskog pitanja u BiH.

Imamo dovoljno jakih lidera koje možemo iskoristiti da spriječimo raspad BiH, što je, kako ste i sami rekli, nezamislivo. Onda bismo završili s hrvatskim dijelom koji bi se pridružio Hrvatskoj. Europi bi ostalo nemoguće, a to je održati malenu muslimansku državu u sredini.

Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je pak izrazio bojazan od i bombaških incidenata u BiH. – Što ako netko baci bombu na džamiju u Doboju? – upitao je.

facebook komentari

Nastavi čitati