FBiH Poslodavci: Tuš oštetio brojne tvrtke

0
Posebno se želi naglasiti kako “ne mogu dozvoliti da razna ugledna strana poduzeća otvaraju tvrtke u BiH s 2.000 maraka, ali ne ne jamče kako će pokriti obveze”.
Tuš oštetio brojne tvrtke

Udruga poslodavaca FBiH organiziralo je danas u Sarajevu sastanak posvećen posljednjim događanjima u kojima je veliki broj bh. tvrtki oštećen od trgovačkog lanca Tuš poručujući kako oni ne mogu dozvoliti raznim uglednim stranim tvrtkama otvarati tvrtke u BiH s 2.000 KM početnog kapitala, ali ne jamčiti kako će pokriti obveze koje nastanu radom tih tvrtki u BiH.

Predsjednik Upravnog odbora Udruge poslodavaca FBiH Safudin Čengić kazao je kako je povod za organizaciju sastanka činjenica da u zadnjih nekoliko godina postoji sve više pojava koje dovode tvrtke i poslodavce u BiH u težak položaj. Kako je kazao, do toga u najvećem slučaju dolazi jer tvrtke koje su utemeljene u BiH od inozemnih poslodavaca to rade na način koji je reguliran entitetskim propisima uz uplatu od 2.000 KM početnog kapitala, a aktivnosti provode na području BiH na način koji im omogućava korištenje svih potencijala BiH, javlja Anadolija.

“Kada dođu u krizu koja se može dogoditi svakom poslodavcu dovode u težak položaj bh. poslodavce, povlače se. A, ne ispunjavaju obveze prema poslodavcima u BiH. Sazvali smo sastanak kako bi i državnim institucijama i javnosti u kazali da ne možemo kao poslodavci podnositi ovakav način rada te kazati što poduzeti kako se ne bi ponovila situacija s Tušom, Koteksom…”, poručio je Čengić. Prema njegovim riječima, cilj je razgovarati o tome na koji način to spriječiti.

“Naša zakonska regulativa omogućava i što je normalno, brzo, učinkovito i sa što manje sredstava otvarati tvrtke unutar BiH. Mi kao poslodavci podržavamo takve aktivnosti. Svima nam je poznato kako bez investicija, bez ulaganja i stranih investitora ne možemo ostvariti veća zapošljavanja i popraviti situaciju u BiH”, kazao je Čengić. Međutim, kako kaže, oni posebno žele naglasiti da “ne mogu dozvoliti da razna ugledna strana poduzeća otvaraju tvrtke u BiH sa 2.000 maraka, ali ne garantuju da će pokriti obveze”.

“Tražimo od nadležnih ministarstava da zakonskom regulativom definira da netko, kao što je Tuš, koji ima značajnu imovinu u Sloveniji i u drugim državama, mora garantirati dobavljačima da će biti izmirene njihove obveze bilo to imovinom uBiH ili sredstvima kojim raspolaže u državi u kojoj ima sjedište”, pojasnio je Čengić. Poručio je kako nisu za sprječavanje stranih investicija u BiH.

Zehra Selimović iz Ministarstva vanjske trgovine BiH kazala je kako je u nadležnosti ovog ministarstva politika i sudjelovanje stranih ulagača s kojim se i ne može baš puno utjecati na sam način registracije i osnivanja tvrtki u BiH. Mišljenja je kako je ključni problem u tome što osnivač odgovara do visine ulagačkog uloga.

Bruno Bojić iz Vanjskotrgovinske komore BiH govoreći o slučaju “Tuš” kazao je kako je ova tvrtka došla u BiH s kapitalom od 20 milijuna KM i surađivali su s bh. poslodavcima koji su njima davali i robu i uslugu.

“Osnovali su Tuš trade s 2.000 maraka i polako prenosili komitentima da mogu nastaviti svoje poslovanje s Tuš Tradeom bez problema kao što su to radili s Tušom d.o.o.”, pojasnio je Bojić.

[ad id=”40553″]

facebook komentari