Pratite nas

BiH

FBiH pred kolapsom, upitno usvajanje proračuna

Objavljeno

na

SDA insistirala da se u skorije vrijeme održi izvanredna sjednica Zastupničkog doma, HDZ je ovu ponudu odbio s obrazloženjem da iduća sjednica Parlamenta tek može uslijediti kada bude imenovana nova Vlada FBiH.

Ishod posljednjeg sastanka Kolegija Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, gdje je došlo do razilaženja u stavovima između SDA i HDZ-a BiH, nagovijestio je duboku krizu u Federaciji BiH i prije nego što je završeno formiranje vlasti. Koalicijski partneri, naime, nisu mogli postići dogovor o održavanju iduće sjednice ovog doma, na kojoj bi trebale biti usvojene izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala FBiH, piše Dnevni avaz.

Izmjene podrazumijevaju prolongiranje primjene ovog zakona, koji je već stupio na snagu, jer za njegovu provedbu nema novca. Zbog te činjenice, općinski i županijski sudovi i tužiteljstva ne mogu procesuirati predmete koji se odnose na organizirani kriminal i korupciju.

Kako je preneseno ovom listu s jučerašnjeg sastanaka Kolegija, dok je SDA insistirala da u skorije vrijeme bude održana izvanredna sjednica Zastupničkog doma, HDZ je ovu ponudu odbio s obrazloženjem da iduća sjednica Parlamenta tek može uslijediti kada bude imenovana nova Vlada FBiH. Time se, praktično, došlo u pat-poziciju, s obzirom na to da je formiranje Vlade FBiH, zbog teških sukoba između koalicijskih partnera SDA – HDZ – DF, u skorije vrijeme krajnje neizvjesno. Također, upitno je i donošenje proračuna FBiH, a odluka o privremenom financiranju vrijedi do kraja idućeg mjeseca!

Nasir Beganović, predsjednik Kluba SBB-a, opozicijske stranke, izjavio je za kako je predložio da proračun FBiH za ovu godinu u formi nacrta bude stavljen u proceduru kako bi se kreirao do kraja ožujka.

– Moj prijedlog nije prihvaćen, tako da smo se našli u teškoj situaciju. U FBiH je na sceni mrtvilo, jer se odlukom o privremenom financiraju isplaćuju samo najnužnije stvari, poput socijalnih transfera i dugova, a s druge strane zapali smo u neizvjesnost zato što uopće ne znamo hoće li se do kraja ožujka usvojitiproračun, kazao je Beganović.

Dodao je da će zbog političkih nesuglasica koalicijskih partnera uslijediti velika stagnacija u FBiH, koja je bez proračuna, bez razvojnih programa, kapitalnih ulaganja i investicijskih projekata. Uz sve nabrojano, dodaje i da, dok se ne poslože odnosi i ne formira vlast, do daljnjeg ne treba očekivati tranše Međunarodnog monetarnog fonda.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati