Pratite nas

Federacija BiH ima najskuplje zastupnike u Europi!?

Objavljeno

na

SARAJEVO – Dok susjedi najavljuju smanjenje plaća najvišim državnim službenicima, u BiH to je nemoguće. Visinu primanja tijekom mandata, i to potpuno različitu po svim nivoima vlasti, garantira Ustav.

Federalna TV donosi pregled plaća parlamentaraca na federalnom nivou, ali i njihovog učinka. Milijuni idu na plaće koje mogu zaraditi i samo podizanjem ruku po stranačkim uputama.

Sat sjedenja u parlamentarnim klupama samo jednog zastupnika u Federaciji u prosjeku porezne obveznike košta 188 maraka, a jednog delegata 429 maraka. Satnicu od prosječnih 200 maraka treba pomnožiti s 93, koliko je profesionalnih zastupnika, i onu od 400 maraka sa 45, koliko je profesionalnih delegata. Zastupnici su u parlamentarnim klupama sjedili samo 16 sati mjesečno, a delegati tek 7 sati u posljednjih godinu dana. Samo za profesionalne delegate Doma naroda Federacije u prošloj godini smo izdvojili više od 2 milijuna maraka. Za smanjenje plaća deklarativno su i sami zastupnici.

“Klub SDA će biti za smanjenje plaća, ali da to bude u cijeloj Federaciji, ali da to bude i na županijskom i na općinskom nivou”, kaže Ismet Osmanović, šef kluba SDA u ZDPFBiH.

Šef Kluba SBB-a Mirsad Džonlagić ističe kako je neophodno da se uvede red u osobne dohotke svih, ne samo zastupnika nego i u svim državnim službama i javnim poduzećima.

Zabrinjavajuće je i to da 13 zastupnika i 9 delegata nije diskutiralo ni o jednoj točki dnevnog reda u prošloj godini. Moglo bi se reći da su plaću zarađivali samo glasanjem, i to po stranačkim uputama. Oba doma u Federaciji su održali jednak broj redovnih i vanrednih sjednica.

“Ovaj sastav Zastupničkog doma je radio u specifičnim okolnostima, bilo je puno vanrednih zasjedanja i perioda kada smo se bavili proceduralnim pitanjima”, objašnjava Jasenko Selimović, šef kluba SDP-a.

Dok milijune trošimo na one što skoro pa ništa ne rade, a za učinak nikom ne odgovaraju, treba podsjetiti da u ovoj godini Federacija mora vratiti skoro milijardu maraka po osnovu različitih dugovanja. Samo kod MMF-a Federacija se zadužila sa 299 milijuna maraka, a sav novac je otišao za javnu potrošnju. Istovremeno, na biro za zapošljavanje prijavi se 800 osoba mjesečno, navodi u svojoj analizi FTV.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

19. rujna 1991. Beograd – ‘bacanje cveća’ pred tenkove koji razaraju Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 19. rujna 1991. dogodilo se poznato „bacanje cveća pred tenkove“ u Beogradu. Bilo je to prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije JNA (poznatije kao elitna Titova divizija) prema hrvatskom gradu heroju Vukovaru.

Hrvatski junaci branitelji Vukovara uspjeli su razbiti jednu od najelitnijih oklopnih postrojbi Europe u to vrijeme.

Bio je to samo još jedno od niza „događanja naroda“ u glavnom gradu Srbije Beogradu čiji su građani masovno i učestalo sudjelovali na huškačkim ratnim mitinzima od 1987. nadalje. Tako se stvarala ratna atmosfera i podloga za agresiju na Hrvatsku i druge u cilju ostvarenja opće prihvaćene ideje Velike Srbije.

Tisuće Beograđana je oduševljeno izašlo na ulice pozdraviti tenkove koji su išli na Hrvatsku. Vukovar je razrušen, Hrvati pobijeni ili raseljeni, a slika o cvijeću i oduševljenju Beograđana ostala je u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda.

U to vrijeme razboriti i časni antiratni glasovi u Srbiji i Beogradu su postojali, ali bili su rijetkost kao i danas.

Naime, sličnu huškačku atmosferu pokušava podgrijati i današnje čelništvo Srbije koje je aktivno sudjelovalo u divljačkoj agresiji na Hrvatsku što huškanjem (Vučić), što kao četnički vojnik i agresor (Nikolić), a što kao jedan od najvažnijih političara u Srbiji u to vrijeme (Dačić).

Osim toga ovaj događaj, kao i donji TV prilog, jasno pokazuje da je iz glavnog grada Srbije Beograda kretala ne samo upravljačka i huškačka agresija na Hrvatsku, već da su u toj agresiji sudjelovali i Beograđani i drugi građani susjedne Srbije. To znači da je na djelu bila agresija Srbije na Hrvatsku, a ne građanski rat kao što su hrvatski političari s ljevice, (kvazi)povjesničari i velik dio nevladinih udruga godinama pokušavali sugerirati.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Umag dobio Obalu dr. Franje Tuđmana – prvu u Istri!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što smo na svibanjskim lokalnim izborima u Istarskoj županiji postigli najbolji rezultat u zadnjih 20 godina i nakon što je predsjednik Županijskog odbora naše stranke dr. Jurica Šiljeg, zahvaljujući rekordnom broju HDZ-ovih mandata, postao predsjednik Gradskog vijeća Umaga, s neskrivenim zadovoljstvom možemo objaviti da je taj grad, kao prvi u Istri, dobio Obalu dr. Franje Tuđmana, javljaju iz HDZ-a.

Avenija grada Vukovara

I ne samo to! Osim što je dosadašnja Nova Obala preimenovana u, vrijedi ponoviti, Obalu dr. Franje Tuđmana, Umag je (umjesto Kolodvorske ulice) dobio i – Aveniju grada Vukovara!

Za promjene naziva glasovalo je 10 od ukupno  17 članova Gradskog vijeća, predvođenih predsjednikom Šiljegom. Ruku „ZA“ digli su vijećnici HDZ-a, SDP- a i Živog zida, dok su IDS-ovci ostali suzdržani.

Umag primjer za cijelu Istru

– Što drugo mogu reći nego da sam – ponosan! Na nužnost da utemeljitelj suvremene hrvatske države i naš prvi predsjednik dr. Tuđman te Grad Heroj dobiju ulice u Umagu apelirao sam još prije nego što smo dogovorili suradnju i formirali većinu u Gradskom vijeću. Zahvaljujem predstavnicima SDP-a i Živog zida što su podržali naš prijedlog. Nadam se da će u ostalim lokalnim jedinicama u Istri slijediti primjer Umaga. Dr. Tuđman i Vukovar to zaslužuju! – za hdz.hr izjavio je dr. Jurica Šiljeg i završio razgovor s geslom istarskih HDZ-ovaca: Ljubimo naš zavičaj Istru – i jedinu nam domovinu Hrvatsku!

facebook komentari

Nastavi čitati