Federacija BiH ima najskuplje zastupnike u Europi!?

  4

  SARAJEVO – Dok susjedi najavljuju smanjenje plaća najvišim državnim službenicima, u BiH to je nemoguće. Visinu primanja tijekom mandata, i to potpuno različitu po svim nivoima vlasti, garantira Ustav.

  Federalna TV donosi pregled plaća parlamentaraca na federalnom nivou, ali i njihovog učinka. Milijuni idu na plaće koje mogu zaraditi i samo podizanjem ruku po stranačkim uputama.

  Sat sjedenja u parlamentarnim klupama samo jednog zastupnika u Federaciji u prosjeku porezne obveznike košta 188 maraka, a jednog delegata 429 maraka. Satnicu od prosječnih 200 maraka treba pomnožiti s 93, koliko je profesionalnih zastupnika, i onu od 400 maraka sa 45, koliko je profesionalnih delegata. Zastupnici su u parlamentarnim klupama sjedili samo 16 sati mjesečno, a delegati tek 7 sati u posljednjih godinu dana. Samo za profesionalne delegate Doma naroda Federacije u prošloj godini smo izdvojili više od 2 milijuna maraka. Za smanjenje plaća deklarativno su i sami zastupnici.

  “Klub SDA će biti za smanjenje plaća, ali da to bude u cijeloj Federaciji, ali da to bude i na županijskom i na općinskom nivou”, kaže Ismet Osmanović, šef kluba SDA u ZDPFBiH.

  Šef Kluba SBB-a Mirsad Džonlagić ističe kako je neophodno da se uvede red u osobne dohotke svih, ne samo zastupnika nego i u svim državnim službama i javnim poduzećima.

  Zabrinjavajuće je i to da 13 zastupnika i 9 delegata nije diskutiralo ni o jednoj točki dnevnog reda u prošloj godini. Moglo bi se reći da su plaću zarađivali samo glasanjem, i to po stranačkim uputama. Oba doma u Federaciji su održali jednak broj redovnih i vanrednih sjednica.

  “Ovaj sastav Zastupničkog doma je radio u specifičnim okolnostima, bilo je puno vanrednih zasjedanja i perioda kada smo se bavili proceduralnim pitanjima”, objašnjava Jasenko Selimović, šef kluba SDP-a.

  Dok milijune trošimo na one što skoro pa ništa ne rade, a za učinak nikom ne odgovaraju, treba podsjetiti da u ovoj godini Federacija mora vratiti skoro milijardu maraka po osnovu različitih dugovanja. Samo kod MMF-a Federacija se zadužila sa 299 milijuna maraka, a sav novac je otišao za javnu potrošnju. Istovremeno, na biro za zapošljavanje prijavi se 800 osoba mjesečno, navodi u svojoj analizi FTV.

  facebook komentari

  • Gadan neki reciprocitet: Što skuplji zastupnik, manje posla napravi! Logika i Zdrav Razum su davno odselili iz bih

  • Gadan neki reciprocitet: Što skuplji zastupnik, manje posla napravi! Logika i Zdrav Razum su davno odselili iz bih

  • kvot

   Čemu dreka i kuknjava?
   Sami pali, sami se ubili.
   Tj. vi ste ih sebi izabrali.

   Čekaj, čekaj, da vam opet nisu Srbi krivi!?
   he he he he he he he he he he he he he

  • kvot

   Čemu dreka i kuknjava?
   Sami pali, sami se ubili.
   Tj. vi ste ih sebi izabrali.

   Čekaj, čekaj, da vam opet nisu Srbi krivi!?
   he he he he he he he he he he he he he