Pratite nas

BiH

Federacija BiH je u protekle četiri godine prošla kroz najgore razdoblje od svog osnutka

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a BiH i novi hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović jučer je u Mostaru nakon razgovora s otpravnikom poslova Veleposlanstva SAD-a u BiH Nicholasom Hillom kazao kako su već dogovoreni sastanci za sljedeći tjedan s predsjednicima stranaka koje su osvojile najveći broj glasova na ovim izborima kako bi se izborni pobjednici što prije dogovorili o koncepciji vlasti koja bi se trebala formirati do kraja godine, ili barem glavni dio vlasti na svim razinama.

Najteže je stanje u FBiH koja je u protekle četiri godine prošla kroz najgore razdoblje od svog osnutka. Iako ni prethodne vlade nisu pokazale pretjeranu učinkovitost, “platformaška” vlast dovela je FBiH u iznimno tešku situaciju, i to manje-više u svim oblastima.

Javna poduzeća

Izuzmu li se određeni rezultati u cestogradnji, još uvijek aktualna vlast nema se čime pohvaliti. Ipak, najveću štetu FBiH i odnosima u njoj ova vlast nanijela je samim načinom uspostave. Ignoriranje izborne volje cijelog jednog naroda te kršenje ustavnih i izbornih pravila, uz OHR-ovu matematiku po kojoj je pet trećina od 17, uveli su Federaciju u pravni kaos. Sama uspostava nove vlasti neće anulirati sve posljedice troipolgodišnjeg djelovanja izvan ustavnog okvira. Potreban je čitav niz političkih i pravnih odluka kako bi se posljedice neustavnog formiranja vlasti 2011. umanjile. Upravljanje entitetskim institucijama i posebno javnim poduzećima također je oblast u kojoj je “platformaška” vlast napravila kaos. Imenujući podobne, a nesposobne kadrove u većini javnih poduzeća, aktualna Vlada je ugrozila njihovo poslovanje. Dodatni problem je što su se u nekima od njih upravljačke strukture potpuno otrgnule od kontrole većinskog vlasnika, odnosno FBiH pa je veliko pitanje što će nova vlast zateći u javnim poduzećima. U političkom pogledu, vjerojatno najviše štete FBiH nanijelo je nepoštovanje nacionalnog balansa prilikom imenovanja u institucijama te uzurpiranje županijskih ovlasti. To se radilo kroz različite zakonske projekte, ali i uredbe.

Poništavanje revizije

U prilog ovakvom djelovanju Vlade išla je i situacija u Parlamentu FBiH te činjenica da su “hrvatski predstavnici” u vlasti bili slabašni i osobnim i stranačkim interesima zaokupljeni pojedinci. Stoga će biti neophodna revizija svih takvih odluka. Poništavanje revizije braniteljske populacije, koju je uporno provodio kontroverzni ministar Zukan Helez, nešto je na čemu će sigurno inzistirati hrvatski partneri u novoj Vladi. Nezakonita revizija uz kršenje ljudskih i braniteljskih prava rezultirala je golemim nezadovoljstvom te populacije, a posebno bivših pripadnika HVO-a koji su i najviše bili na Helezovom udaru. Zato je i logičan zahtjev braniteljskih udruga da novi ministar u ovom resoru bude Hrvat, što do sada nijednom nije bilo. Hrvat do sada nikada nije bio ni entitetski premijer, a ako bi eventualno u pregovorima Hrvati dobili tu poziciju, Bošnjak bi bio predsjednik FBiH.

(DJ/Vecernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati