Pratite nas

BiH

Federacija BiH nema svojih simbola

Objavljeno

na

“Zastava koja je predstavljala FBiH je proglašena neustavnom zbog toga što nema obilježja sva tri konstitutivna naroda”, rekao je Marinko Čavara, novi predsjednik FBiH, podsjećajući također da nema ni himne.

Naime, Federacija BiH nema svojih simbola već osam godina, od kako je zastavu i grb na kojima su ljiljani i šahovnica Ustavni sud BiH proglasio neustavnim jer ne sadržava obilježja srpskog naroda kao trećeg konstitutivnog naroda. A od tada se, pišu Nezavisne novine u Federaciji u javnim ustanovama koriste državna obilježja.

“Još nikada nije postignuta suglasnost kojim obilježjima će na toj zastavi biti predstavljen srpski narod, tako da Parlament još nije odnio odluku o zastavi, grbu, a nemamo ni himnu. Pa, valjda postoji pjesma koja će odgovarati svima”, rekao je Čavara.

cavara1“Ovo je zastava hrvatskog naroda u BiH, a ja ovdje predstavljam hrvatski narod”, kazao je Čavara na pitanje čija je to zastava, te je novinarima još dodao da je bolje postaviti pitanje zbog čega FBiH nema zastavu, grb i himnu.

Ismet Osmanović, zastupnik u Predstavničkom domu FBiH i član komisije koja je od strane Parlamenta FBiH bila formirana da izabere grb i zastavu FBiH, kaže da u ovom trenutku FBiH koristi državna obilježja i da je tako još od 2007. godine.

“Što se tiče zastave i grba FBiH, to je regulirano Ustavom FBiH. Nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da su grb i zastava FBiH neustavni, Parlament FBiH formirao je komisiju koja je brojala 23 člana, sedam zastupnika iz Predstavničkog doma FBiH, sedam delegata iz Doma naroda FBiH, pet članova iz Vlade FBiH, te četiri stručnjaka iz javnog sektora”, rekao je Osmanović, ističući kako članovi komisije nisu uspjeli postići konsenzus o tome trebaju li grb i zastava FBiH treba biti s etničkim obilježjima ili bez njih.

Nezavisne podsjećaju da je na javni natječaj tada stiglo 58 radova od kojih je komisija uspjela izabrati tri, a sva tri prijedloga za grb likovno su stilizirani u obliku štita s tri boje – crvena, zelena i plava, što su u različitim kombinacijama i ponuđene varijante za zastavu.

Ipak, ponuđena likovna rješenja uglavnom su zbroj nacionalnih boja i simbola konstitutivnih naroda u BiH, te su parlamentarci u FBiH smatrali da nitko nije ponudio grb i zastavu koji bi bili simbol zemlje koju predstavljaju.

Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda FBiH, rekao je da Federacija BiH, po Ustavu, može imati grb i zastavu, ali da nije ni obavezna, jer to nije prioritet, a predsjednik Federacije ako želi, može pokrenuti to pitanje u Parlamentu jer ima ovlaštenja.

Inače, Ustavni sud BiH donio je početkom siječnja 2007. godine odluku da van snage budu stavljeni grb i zastava FBiH. Odluka je donesena jer nije ispoštovana odluka Suda da u roku od šest mjeseci ove simbole usklade s Ustavom BiH tako da predstavljaju sva tri konstitutivna naroda. I posljednja važeća državna zastava BiH nije rezultat dogovora, nego je nametnuta odlukom tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Karla Vestendorpa 1998. godine.

Pitanje sa zastavom i grbom FBiH nedavno je došlo u fokus javnosti kada je na konferenciji za novinare iza predsjednika FBiH Marinka Čavare pored zastave BiH stajala i zastava sa šahovnicom.

“Ovo je zastava hrvatskog naroda u BiH, a ja ovdje predstavljam hrvatski narod”, kazao je Čavara na pitanje čija je to zastava, te je novinarima još dodao da je bolje postaviti pitanje zbog čega FBiH nema zastavu, grb i himnu.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Aferu prisluškivanja treba raščistiti do kraja!

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Komentirajući aferu prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i gospodarstvenika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

– Predsjedništvo i ja osobno imamo značajnu ustavnu obvezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti – poručio je Čović u Mostaru gdje je nazočio manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sustav “ne funkcioniraju do kraja”.

– Ja osobno ne dvojim prisluškuje li mene netko ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu – kazao je Čović, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na svoj nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

– Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg europskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države – istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Europske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te je najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

– Njemačko gospodarstvo, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službeni posjet Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

NATO-ova vježba kod Tuzle u dvorištu vehabijskih uporišta

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najvećih NATO-ovih vježbi kojim će se BiH još više, barem simbolično, približiti Sjevernoatlantskome savezu, a koja počinje danas, održava se na osam lokacija Tuzlanske županije.

Izbor lokacija ove vježbe nije slučajan, piše Večernji list BiH.

Najprije jer se nalazi uz samu granicu dvaju entiteta i Distrikta Brčko, a što je puno važnije, ta vježba pokazuje i jasan odgovor na rastuću radikalizaciju koja je poseban problem, i to upravo u ovome dijelu zemlje. Iako je vježba zamišljena kao odgovor na prirodne katastrofe, jasno je da ima i brojne druge poruke.

Naime, vježbe se održavaju doslovno pred nosom vehabijsko-selefijskih zajednica i otkuda se novačio najveći broj ratnika koji su odlazili u redove terorističke organizacije Islamske države.

NATO-ovi vojnici, što uključuje i pripadnike partnerskih država, će na udaljenosti od dva do deset kilometara provoditi vježbe spremnosti za odgovor kod naselja u Živinicama u mjestu Gračanica, zatim Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici, Kalesiji te u Ošvama kod Maglaja, zatim Petrovcima, Miljanovcima , Pascima kod Tuzle, gdje je nedavno ponovno istaknuta zastava koja izgledom podsjeća na terorističke organizacije. 
Prema ranijim obavještajnim podacima, upravo je područje Tuzlanske županije područje na kojemu se nalazi najveći broj zajednica u kojima su nastali i tzv. paradžemati koji nisu prihvatili poslušnost Islamskoj zajednici BiH.

Uz to, iz ovoga područja je u Siriju otišao najveći broj džihadista, ali su se i vratili u zemlju nakon sloma terorističke organizacije Islamske države. U središnjoj Bosni te na području Zenice je nakon Tuzlanske županije najveći broj pripadnika radikalnih pokreta. Prema izvješću hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije, od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo tisuće Europljana, dok se s područja jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog selefizma. SOA ni na jednom mjestu u tome izvješću ne spominje BiH.

Inače, prema najavama, NATO-ovi i drugi vojnici će zajedno s pripadnicima Civilne zaštite provoditi vježbe spašavanja na vodi, spašavanja pod vodom, potom odgovor u slučaju potresa te u slučaju potraga za preživjelima u ruševinama. U vježbi će sudjelovati oko 1300 osoba, od kojih će njih oko 500 biti sudionici iz 30-ak zemalja. Bit će tu 35 timova. Skupina subjekata koji će sudjelovati u vježbi vrlo je raznolika, počevši od timova za potragu i spašavanje koji donose različite sposobnosti, kapacitete i iskustva, objasnili su organizatori ove vježbe.

facebook komentari

Nastavi čitati