Pratite nas

Federacija otela 94 milijuna maraka u četiri godine HNŽ-u i ŽZH-u

Objavljeno

na

Federalni ministar financija Ante Krajina nedavno se pohvalio da je platformaška Vlada Federacije BiH u ovom mandatnom razdoblju od 2011. godine nije povećala dug koji se odnosi na Vladu, ali je ukupan dug u Federaciji BiH rastao prije svega zbog povećanog zaduživanja krajnjih korisnika kao što su javna poduzeća.

Pri tome je Krajina predstavio i precizne podatke o otplati vanjskog duga Federacije BiH po godinama. Tako je u 2012. godini isplaćeno 213 milijuna, godinu dana kasnije 293, prošle 502 milijuna, a ove godine bit će isplaćeno najviše 545 milijuna maraka.

Istodobno s time Federacija će se i ove godine zadužiti za 620 milijuna, što je za 75 milijuna više nego što će vratiti sredstava, što znači da ćemo biti ponovno u minusu.

Za razliku od Krajine koji je nastojao predstaviti navodnu pozitivnu federalnu bilancu, zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu Federacije BiH Željko Tomić usporedio je ove podatke otplate duga i raspodjele prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV), što je otkrilo frapantne podatke. Naime, zbog Zakona o raspodjeli prihoda u Federaciji BiH koji je apsolutno diskriminatoran, ispalo je da su dug Federacije, odnosno obveze koje se zadužio entitet platile županije, čime su izravno oštećene za više desetaka milijuna maraka.

Po tim podacima u četiri godine na koje se odnosi i izvještaj ministra Krajine došlo se do jednostavnog zaključka kako su zbog federalne vreće bez dna samo dvije hercegovačke županije sa sjedištima u Mostaru i Širokom Brijegu oštećene za čak 94 milijuna maraka.

Tomić je pri tome napravio i detaljnu analizu pa je ŽZH 2011. manje dobilo 3,6 milijuna maraka s jedinstvenog računa, godinu dana kasnije skoro pet, 2013. mu je oteto 8,5 zbog vraćanja duga Federacije, a u ovoj godini će u proračunu manje imati čak 9,2 milijuna.

Ukupno je to u ove četiri godine 26,2 milujna maraka koje je pojeo federalni aranžman s MMF-om. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji je tijekom četiri godine oteta jedna trećina jednogodišnjeg proračuna, odnosno 68,1 milijun maraka. Gledajući po godinama 9,3 u 2011. godini, manje će u ovoj godini dobiti čak 23 milijuna maraka s jedinstvenog računa.

Ova računica pokazuje na koji način vlasti Federacije BiH praktično gase županije dovodeći ih do financijskog kolapsa. Recept je jednostavan. Što se više FBiH zadužuje, to će županije biti više oštećene. To je ‘sjajan’ argument za opravdanje daljnje unitarizacije federalnog entiteta.

VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Peđa Grbin: Ako Bernardić ne odstupi, osnovat ćemo novu lijevu stranku!

Objavljeno

na

Objavio

Peđa Grbin se zbog sukoba s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem prometnuo u najistaknutijeg buntovnika među stranačkim opozicionarima.

No, Grbin najavljuje i daljnje poteze u slučaju da Bernardić ne odstupi s mjesta predsjednika.

Peđa Grbin je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako su SDP-u potrebne hitne korjenite promjene te da velik dio članova stranke ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke i osnivanju nove lijeve stranke.

“Postoji vrlo velika mogućnost da se osnuje nova lijeva stranka. Vrlo je realno da ta opcija zauzme našu poziciju. U Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj pokazalo se da su stupovi politike, koji su to bili 20, 30 ili više godina, pali u drugi plan” rekao je Grbin o namjerama stranačke opozicije. Dodao je i da je situacija u Splitu i Zagrebu pokazala kako drugi osvajaju SDP-ovo biračko tijelo jer im SDP ne pruža ništa osim fasade i floskula.

“Naš je rejting od prosinca prošle godine do danas deset posto slabiji od HDZ-ova, i to u trenutku kada tri četvrtine građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Ako je to nekome prihvatljivo, to je potpuni nedostatak bilo kakve ambicioznosti.” kaže Grbin i optužuje aktualnog predsjednika stranke Bernardića za takvo stanje u stranci.

Grbin također smatra da je Milanović bolje vodio SDP od sadašnjeg vodstva te najavljuje da bi se možda i mogao kandidirati za novog lidera.

“Moj odgovor na to je – ne znam. Trenutno u toj situaciji nisam. Hoću li se kandidirati, odlučit ću kada kandidacijski postupak u SDP-u bude otvoren. Naše glavno pitanje u ovom trenutku nije hoće li Peđa, Siniša, Ranko ili Željko voditi SDP, nego radi li to Davor Bernardić dobro.” zaključio je na kraju Grbin.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

Objavljeno

na

Objavio

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru je u subotu obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici branili Vukovar i okolicu 1991. godine u agresiji na taj dio Hrvatske.

Prisjećajući se događaja obrane Vukovara 1991. godine, ratni zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade Ivo Kovačić rekao je kako je unatoč činjenici da je ta postrojba podnijela najveći teret obrane Vukovara u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, 204. vukovarska brigada dugo vremena nakon rata nije bila priznata.

“Trebalo nam je 15 godina da dokažemo da smo postojali i da je postojala 204. vukovarska brigada. Neki ljudi koji su bili u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru držali su pisanu zapovijed u ladicama i nisu je htjeli pokazati javnosti”, kazao je Kovačić.

Po njegovim riječima, kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo je oko 5500 boraca od kojih se 923 vode kao poginuli i nestali dok je ranjeno oko 1600 pripadnika postrojbe.

Predstavljena je i novoosnovana Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade. Ona je, kako je pojašnjeno, osnovana radi “zaustavljanja degradacije 204. vukovarske brigade i bitke za Vukovar”.

“Kao udruga 204. vukovarske brigade nikada nećemo prihvatiti popis od 10.000 branitelja Vukovara. Ne možemo i nećemo se pomiriti sa zapisima Manolićeve komisije te ćemo ustrajati da Hrvatski sabor te zaključke proglasi ništavnima”, poručio je predsjednik Udruge Drago Adžaga.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine Branko Borković je rekao da će unutar Udruge djelovati Klub ratnih zapovjednika te izvijestio o prvoj inicijativi koju su poduzeli. Već smo poslali zahtjev državnim tijelima da se dr. Juraju Njavri oda počast tako da se vojna bolnica u Zagrebu nazove po njemu, kazao je Borković.

Rekao je kako će se kroz Klub zapovjednika izvršiti i cjelokupna verifikacija svih događanja tijekom obrane Vukovara te će se zahtijevati da se ispravi sve ono što je, kako je kazao, “isfabricirano kako bi se obrana Vukovara degradirala i prikazala na krivi način”.

facebook komentari

Nastavi čitati