Federacija traži uklanjanje krsta

64
Krst koji je jutros osvanuo na Zlatištu iznad Sarajeva u znak sjećanja na više od 6.500 Srba ubijenih u ovom gradu od 1992. do 1995. godine u FBiH dočekan je kao provokacija uz zahtjeve da odmah bude uklonjen.

Tražeći od međunarodne zajednice i općinskih vlasti da krst na Zlatištu odmah bude uklonjen, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara naveo je da njegovo postavljanje predstavlja “anticivilizacijski čin i najgrublji način vrijeđanja žrtava protekle agresije na BiH i grad Sarajevo”.

“Znamo da su s tih položaja ubijani civili u Sarajevu, među kojima i 1.600 djece, a neki na ovaj način pokušavaju u predizborno vrijeme to iskoristiti za skupljanje jeftinih političkih poena”, rekao je Čampara.

Od stranaka prva se oglasila SDA, najoštrije osuđujući postavljanje krsta na Zlatištu i tražeći njegovo uklanjanje.

Ova stranka smatra da krst na Zlatištu vrijeđakršćanski simbol samilosti, te da predstavlja “provokaciju i neprihvatljivu zloupotrebu vjerskih simbola čime se podižu međunacionalne tenzije, što može dovesti do ugrožavanja sigurnosti građana”.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica ocijenio je da je riječ o “klasičnoj provokaciji”.

“Postavili su krst na mjestu sa kojeg su ubijani građani i djeca Sarajeva, na mjesto sa kojeg su zločinici terorisali grad i sijali strah”, rekao je Grabovica.

Predsjednik Udruženja “Zelene beretke” Muhamed Švrakić smatra da su Kanton Sarajevo i grad imali dosta načina da obustave postavljanje krsta na Zlatištu, odakle je, prema njegovim riječima, snajperima, tenkovima, bombama i granatama ubijeno više od 16.000 građana Sarajeva, prenosi dnevnik.ba

Navodeći da je riječ o “predizbornom triku kojim se traži glas više za nacionalne stranke”, Švrakić je izrazio uvjerenje da će kao reakcija na postavljanje krsta na Zlatištu uslijediti “neki građanski bunt i revolt”.

“Žrtva neće trpjeti da gleda kako mu njegov katil podiže znamenje kao upozorenje da se on i dalje nalazi na brdu s kojeg može reagovati u svakom trenutku isto kao nekada”, ističe Švrakić, prenosi Srna.

Na Zlatištu iznad Sarajeva jutros je osvanuo krst u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba, čime je ispunjeno ranije dato obećanje Saveza logoraša Republike Srpske o podizanju ovog znamenja. – pogled.ba

facebook komentari

 • peppermintt

  kod Srba sve nešto iz inata, osnovnoj školi daju ime “Srbija” sva su im mjesta ili Srbinje ili srpsko ovo-ono, pretjerana euforija ali i provokacija.
  Bošnjaci muslimani i Srbi se natječu tko će više suvišnih objekata i obilježja postaviti.

  • HRSmoock

   To su dječije bolesti demokracije. Bio sam puno puta u SAD i primjetio da ima puno onih koji u dvorištu drže zastavu SAD. To je valjda patriotizam. :)) Što ćeš, oni koji se ne odazivaju na mobilazacije ili im baš nije zgodno da pune džakove i grade nasipe…I ne bi se sjetili da onako, ničim izazvani pomognu nekome, recimo uplate neku lovu za XY problema koji čine svijet oko nas…Nego, zadnji puta kada sam bio u Herc. primjetio sam puno zastava :))

   • peppermintt

    zakazalo cjepivo 😛 ne ozbiljno hajde molim te kaži mi kakva smisla ima dati naziv osnovnoj školi Srbija. Meni jejto van pameti
    Križ mi ne smeta samo što je on doista postavljen jedino iz inata, po noći skrivećki, ne znam baš vezati to uz neki “ponos”..
    Ameri drže zastavu SAD znači i Srbi bi trebali izvjesiti državne zastave, heheh
    je ima zastava HercegBosne po ciloj BiH di su Hrvati, to je naš način pokazivanja kako nas još ima

    • :)) zakazalo cjepivo! 😀

     • HRSmoock

      Najbolje cjepivo…Posla za sve, puni stomaci, nešto za pojest i popit i da ostane za novog polovnog “golfa dvojku”.

    • kvot

     Okano,
     u tebe nejebica ili PMS!?
     Prvo se da riješiti, a ovo drugo,
     bježim od toga k’o đavo od krsta.
     —————————————————————
     Ti se nasikirala više zbog krsta,
     nego Fata Orlović zbog crkve.

     • peppermintt

      ništa od tog, zdrav razum kvote , a komentiram dnevne događaje. Sad će vam nakon ovog krsta obilje blagoslova na srpsku jelde

     • Ida Galić

      Kvot! Jes vidio onu novu kartu Europe koju je nacrtala neka EU institucija Cela Vojvodina je sad po novom u Hrvatskoj i još samo da to potvrdi Euro parlament i ti si bre “Ujkica” Šta kažeš!!!?

    • HRSmoock

     Dosta zavisi i od ljudi i od okolnosti. Meni osobno ne bi smjetalo da se neka škola u Bgd. zove “Hrvatska” ili “Matoš” ili “Krleža”…Evo ovih dana ćitam kako ukidaju “Zagrebačku”. Tu mi žive jedan prijatelj i jedna bivša ljubav. Čitavog života je to za mene “Zagrebačka”. Prošlost se ne može obrisati. Živjeli smo zajedno od 1918. Nisam za “kopanje očiju” spornim figurama i sl…Ali između nas ne postoji ocean. :))

     • peppermintt

      ajde , pa škola je to ej . Ono pita te netko gdje ideš u školu a odgovor je -u Srbiju
      ajde biži.
      Pa znaš u Bg i bi tribalo biti naziva iz značajne hrvatske povijesti jer zapravo to i jest bio povijesno naš kraj 🙂 eto poduzmi štogod moremo i kumstvo sklopiti 😀

     • HRSmoock

      Da, da…Gdje god nogom staneš sve je srpsko ili hrvatsko. Nemoj da nam dođe neki Kelt i da nas sve za uši…:))

     • peppermintt

      nije sve ali ono što jest jest, pa prođi Srijemom il Vojvodinom lipo piše toponim-šor a to je znamo deco posve sigurno stara srpska reč :)))

     • HRSmoock

      Kako nije? Šor-ka. Pa onda..Mač-šor (mačor), to je stara serbatska riječ :)) Elem, i Srbi i Hrvati su dobili puno i ne znaju da cijene ono što imaju. Nije Hrvatska samo Zagreb i nije Srbija samo Beograd. Upinjemo za nekim “teritorijama”, a bagatelišemo ono što imamo. A klinci se iseljavaju u daleke zemlje.

     • HRSmoock

      Poseban dio: Što se kumstva tiče, ja to ozbiljno shvatam. A ne kao oni koji sekirom kuma…Tz, tz, tz.

   • kvot

    Pozdrav matori!
    Nabode li se šta sa strane?
    Nemoj da čakija zahrđa….

    • HRSmoock

     Al’ ne valja ni da se istupi! Pozdrav, kad ćeš da se ozakoniš, tj. registriraš…Lakše te je pratiti :))

     • peppermintt

      nije on ta slova još učio 😛 :)))

     • HRSmoock

      Ima neki pozitivan naboj između vas dvoje. Ko se bije taj se voli :))

     • peppermintt

      kako ono ti kažeš-pomjeri se s mjesta :))))))))))))))))

     • HRSmoock

      Hehehe..Evo sruših puding. Jao sve se prolilo…Nemoj tako….Najavi mi prvo.

     • Ljuta Trava

      Nek povede dečka u Hrvatsku ,registrira se i sve po zakonu .

      Hahahahahaahhaha

  • cleuna

   Ipak su zelembaći u tome nenadmašni.
   120 džamija u nepunih 20 godina i u samo jednom gradu…pa gdje to ima?

   • peppermintt

    je nišana na sve strane a naroda im sve manje, ali kako su ovi krenuli brzo će oni ištancat isti broj

    • cleuna

     Eto im.
     Samo iskreno,nije mi krivo zbog ovoga.
     Vraćaju im istom mjerom.

     • peppermintt

      znam cleuna, zato i velim ovo je inat-krst. Jer prisjetimo se ovo mjesto kao i još mnoga na brdima oko Sarajeva su, u isto vrijeme kad su i u nas doveli rezerviste , betonirani i pripremani položaji za postavljanje teške artilejrije kojom su Srbi tukli po gradu, kao i po nama.
      Ne smimo to zaboraviti.
      Ali ne bi jednako smjeli dopustiti ni da nas Srbi i muslimani uvuku u svoje interne obračune.

     • cleuna

      Ovo zadnje nikako…zašto bi se mu ti miješali.
      Ali muslići su prvi počeli s đamijama.

     • peppermintt

      u nas ti ima džamija koju zovemo kadrovska, e tamo ti idu oni koji pucaju na rukovodeća mjesta u muslića, ako muftija ne da pusulu ništa od položaja.
      Koliko smo mi tolerantan anrod pokazuje i ova činjenica, odnedavno muslimani masovno idu petkom na džumu, lipo s radnih mjesta odoše petkom u podne a plaća ide. Pitanje tko to dopušta? zakon jasno veli za vjerske potrebe možeš pored plaćenih blagdana uzeti i neplaćene dane na svoj zahtjev, a njima se ništa ne odbija. zašto bi mi svi financirali njihove vjerske potrebe? mi kad idemo na misu obavimo to mimo radnog vremena.

     • cleuna

      Da,a oni su prošle godine na fakultetu u Sarajaevu zakazali ispite 26.12 (na stipandan).
      Toliko o njihovoj toleranciji.

     • Ida Galić

      Štoli će zakazati slijedeće godine za Božić, strah me je i pomisliti!

     • cleuna

      Možda na sami Božić.

   • HRSmoock

    Niko nama ne zabranjuje da gradimo crkve. I trebalo bi stid da nas bude što nismo po 60 izgradili. I obnovili one koje su srušile naše vojske. To bi onako bio neki početak normalnosti.

    • cleuna

     Ali što će nam crkva u svakom susujedstvu?
     Evo ovdje kod mene zedam sela ide u jednu crkvu,dok je kod njih obrnuto….sedam džamija na jedno selo.

     • HRSmoock

      Pa izgleda da tako mora. I ja bih radije lovu utrošio na siromašne i gladne..Ali kad već igramo tu igru, zar poslije svega da odustanemo? Lijepih ovdje krajeva ima, šteta bi bilo prepustiti ih. Bilo kome.

     • cleuna

      Slažem se,ali što je bespotrebno to je samo inat i ništa više.
      Ali oni su ti koji vrše “zapišavanje terena” .

     • HRSmoock

      Bogme su osmislili dizajn, vidi se miljama uokolo. Ali reče mi jedan Poljak još 1996. Unproforac: “Jeste jeftinije izgraditi džamiju, a vi onda križ. na svako brdo”. Mislite o tome…

     • cleuna

      Evo samo da te podsjetim na jedan događaj od prije dvije godine.
      Novinar Večernjeg lista se obukao u šeika i kretao se cijelom Hrvatskom glumeći nekoga investitora pa je tako uspio javno izblamirati i gradonačelnika Makarske koj je nasjeo.
      I tako je došao i do Neuma gdje ljetuje sva ona bosanska raja.
      Iznad sam plaže u Neumu uzdiže se naša crkva koja se nikako ne može ne uočiti.
      Prvo što su oni rekli “šeiku” bilo je “pogledaj ti njihove crkve kako bode oći,ti nama u Neumu najprije napravi đamiju”.

     • HRSmoock

      Znaš kako, njihov prorok kaska za našim 700 godina. kako god okreneš, mlađi brat. Ja njima ne objašnjavam Muhamedove riječi, ali ne dam ni da oni osporavaju bezgrešno začeće i Sv. Duha. Život je takav. Neprestana borba. Nema opuštanja. Ko hoće da živi u miru, super….Neka mu Bog da svu sreću. A oni drugi, koji bi malo da svima sole pamet…Pa ni to nije ništa novo. “Ćeračemo se još”. Ako budemo radili pametno…Ih, Bog da nas vidi.

     • cleuna

      Znaš jako dobro da se yuga raspala što su neki htjeli biti malo “ravnopravniji” u odnosu na ostale.
      Pa evo sada Škotska.
      Sigurno bi došlo do otcjepljenja da Cameroon Škotima nije ponudio puno veće povlastice.Samo mi nije jasno kako ovi glupani u Sarajevu misle sačuvati BiH gaženjem prava onima koji su malobrojniji.Silom sigurno neće.

     • HRSmoock

      “Neke su životinje ravnopravnije od drugih”. Eh, ta “Životinjska frama”. Za socijalizam sam davno skužio recept. Računali su da svi vide da postoje ravnopravniji drugovi i da onda požele da uđu u taj krug. A raćunaju se samo drugovi članovi partije, ostali mogu da krepaju ili da izvole u inozemstvo, na “privremeni rad”. Suština je da prirodne procese ne možeš preokrenuti. Probali Rimljani, 500 godina se srmrzavali, pa digli sidro. Da ne pominjem “naše” Turke, Mlečane, K.U.K… Tito je htio da dobije Jugoslavene, ali nam je svima napravio problem. Jugoslavija je prestala postojati 6. aprila, ovo poslije je bio čisti kretenizam. Kako onda nazvati unitariste iz Sarajeva? Ako su Hrvati uspjeli da se otrgnu iz Jugoslavije, koja je bila mnogo jača od Federacije, kako ih misle zaustaviti? Ili Srbe u RS? Što, srediće prvo Hrvate, pa onda Srbe? Ili vice versa? Nemam više strpljenja za takve “genijalce”. Neće biti dobro, ako to bilo kome padne napamet.

     • cleuna

      Ako žele sačuvato ovo što oni zovu državom,mogu samo na jedan način.
      Realno sagledati činjenice i odlučiti jesu li za federaciju u pravom smislu te riječi ili nastaviti i dalje s ovom svojom idiotsko politikom kojom će oni sami rasturiti BiH.
      Iskreno meni je prihvatljivija ova druga opcija.

     • HRSmoock

      Ajmo bit realni. Federacija nije uspjela zbog njih. Jednostavno računaju da ih je više i Hrvate tretiraju gotovo kao taoce ne bi li održali kakve takve odnose sa RH. Sjeti se rata i 1993. Dok je 270000 muslimanskih izbjeglica našlo drugi dom u Hrvatskoj, što se dešavalo u središnjoj Bosni? Oni su zbilja neverovatni. Toliko su se pogubili u tom muljanju da više ne mogu da zbroje ni najosnovnije stvari.
      Molim Boga da se ne odluče na kakvu povijesnu ideju, plenume i što već može da im padne napamet. Inače…Bugojanska skupina će im izgledati kao grupa krišnovaca koja je došla djeliti one kolačiće.

     • cleuna

      Dosta su se zamjerili s druga dva naroda,ili kako oni kažu “pohazgumili se”.
      U slučaju nečega,čak bi se sa sjetom mogli sjećati proteklog rata.

     • HRSmoock

      Na njima je. Reforma je prvo neophodna u sarajevu. Moraju se otrgnuti mahalaškom i konačno preuzeti korake da stvore sustav koji vodi racionalnoj državi. Najgore je što sputavaju i nas. Davno bismo se riješili i Laktašenka i nekih drugih da još uvijek ne moramo da se bakćemo sa majorizacijom. Još malo pa će biti 20 godina ovog provizorijuma i ovoga puta ne možemo kriviti strance. Nije ovo 1878. ni 1908. Uostalom, RS i HB već funkcioniraju. Koga zabole za stolicu u UN? Biće i to, ako ovako nastave.
      Nego, računaju zbog lignje i picoustog da su u prednosti. Tako neki drugi pametnjakovići i unitaristi nisu vidjeli da je srušen zid 1990. Sve je to stoka, ona komunistička…

     • peppermintt

      logično, jer im šeici i financiraju gradnju svake džamije . Plaćaju im školovanje u arapskim zemljama studiraju arapski jezik i donose ga ovako pa tako u srednjim školama koje rade po BNPP imaš drugi strani jezik arapski.

     • cleuna

      Pogledaj samo ovo s prodajom zemljišta u Jajcu,sve pod krinkom nekih ulaganja u turizam.A da zlo bude veće,zemlja je u vlasništvu Hrvata i ni to nije spriječilo gradonačelnika da da svoj pristanak za prodaju arapskim “investitorima”.

     • peppermintt

      Tu bi po meni cleuna, ulogu imao i HNS jer koliko mi je poznato oni imaju i stručne službe koje bi se mogle pozabaviti ovim stvarima.

     • Ida Galić

      Ima jedan još mnogo veći slučaj prije jedno mjesec i po u Hrvatskoj Onaj šeik čini mi se iz Emirata obećavao Josipoviću i Milanoviću velike investicije u Turizam! Oni ga vozali helikopterom po cijeloj Dalmaciji i pitaj boga što još kad ništa od tih silnih investicija! Nasanjko ih ko djecu, a sad šute!!

     • cleuna

      Ma da.
      A gdje su ona pusta ulaganja koja su “dogovorili” s Katarom prije tri godine?

     • Ida Galić

      Nema toga, a tako će završiti i ovaj toliko opjevani milanovićev “poslovni put” u Sjedinjene države!!

     • cleuna

      E to je onaj “investicijski tsunami” koji su kukurikavci najavljivali.

     • Ida Galić

      U Hrvatsku ulazi samo tsunami siromaštva i bijede i ništa drugo!

     • HRSmoock

      E, čekaj da Vučić skuži da je i ovaj njegov šeik samo jedan lik iz skrivene kamere. :))

     • Ida Galić

      To su prikriveni vojni objekti od armiranog betona i dominiraju okolinom! Gori postave Mitraljez i da vidiš! Ja njima ne virujem ni da se krste!

     • HRSmoock

      Ja i nekima koji nisu muslimani ne vjerujem kad se krste. Još imaju one crvene knjižice…

 • kvot

  Šta sve pred izbore neće biti urađeno, napravljeno ili barem okrečeno.
  A onda 3 i po godine plandovanja na račun bezmozgaša..

  • HRSmoock

   Jbg. To je trend u čitavom svijetu. Vidim i Škoti dobiše povjećanje peMzija, opće blagostanje…Milina jedna…Neopisiva.

   • kvot

    I jesu Škoti neinteligentni za ove,
    londonske prostitutke,
    iz Doma lordova…
    Ali njihova stvar kako se “dogovore”,
    meni je svejedno.
    ————————————————————-
    Izbori su cirkus koji dobije završni pečat u Lengliju.
    Zar bi ikada imali predsjednika crnog muslimana,
    da nije trebalo zgaziti sve ove “diktatore”,
    koji su vladali naftom.

    Ajde matori,
    idem oštriti čakiju.
    Pozdravi mi Beograđanke….

    • HRSmoock

     Isto je ono 51:49 i 107 posto za voljenog vođu (ma ko on bio). Ovi sa zapada su samo pametniji i pokušavaju da stvore neki privid fer pleja. Onu drugu varijantu smo imali prilike upoznati (uglavnom preko leđa).
     Pažljivo sa oštrenjem :))
     Pozdraviću, ali tiho. Da neko ne javi tamo gdje ne treba :))

 • peppermintt

  i čemu naslov Federacaija traži, mi smo isto dio Federacije a ne tražimo uklanjanje, ne briga nas

  • HRSmoock

   Pa nešto baš i nije ostalo Hrvata i Srba u Sarajevu. Da se ljudi ne podsjete ma sliku i procente prije 1992.

   • peppermintt

    Hrvata ima nešto , Srba manje uglavnom su se preselili u mjesta s oznaka srpsko

    • HRSmoock

     Vidiš od svih Hrvata koje samo tamo znao, niko nije ostao. Jedan je Bog da mu dušu prosti, poginuo 1993. a ostali se ne namjevaju vraćati. Isto je ono za Bugojno što sam ti pričao. Gdje da se vrate? Kod bradonja?

     • peppermintt

      Imam ja rodbine tamo oni su di su i bili, ima čak i mladih odavde koji idu na studije u Sarajevo napose priko katoličkih ŠC di imaju smještaj. Sarajevo je najnesigurniji grad na širim prostorima, huliganizam i vandalizam svake vrste je u njemu.

     • Federacija federira.