Federaciju BiH utemeljili su predstavnici dva nacionalna entiteta- HRHB i RBiH

2

Zapjenjeni velikobošnjački unitaristi koji Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu nazivaju “zločinačkom paradržavom” valja podsjetiti kako su upravo predstavnici Hrvatske Republike Herceg Bosne i Republike BiH, koji su bili ratni entiteti hrvatskog i bošnjačkog naroda, a ne nikakvi građani, konstituirali Federaciju BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Ovo su povijesne činjenice. Nakon što je uspostavljeno primirje između HVO i Armije R BiH i pod pokroviteljstvom SAD stvoren vojni savez radi zajedničkog suprostavljanja velikosrpskoj agresiji na BiH, predstavnici bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka u Washingtonu su, 1. ožujka 1994. godine, potpisali preliminarni Sporazum o stvaranju Federacije Bosne i Hercegovine koja će omogućiti konfederaciju s Republikom Hrvatskom.

Taj sporazum potpisali su ministar vanjskih poslova RH dr. Mate Granić, premijer  RBiH dr. Haris Silajdžić i predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg Bosne Krešimir Zubak. Oni su se suglasili da će biti osnovan Prijelazni odbor na visokoj razini, koji će poduzeti hitne i konkretne korake radi osnivanja Federacije i Konfederacije. Odbor je započeo s radom 4. ožujka 1994. godine u Beču i nastojao je do 15. ožujka 1994. godine donijeti:

1. Ustav Federacije Bosne i Hercegovine;
2. Prethodni sporazum o Konfederaciji između Republike Hrvatske i predložene Federacije BiH;
3. Sporazum o vojnom rasporedu na području predložene Federacije BiH;
4. Prijelazne mjere za ubrzanje osnivanja Konfederacije i Federacije BiH, uključujući, gdje je to moguće, stvaranje državnog ustroja kako je to naznačeno u Okvirnom sporazumu, kao i sve ostale mjere koje će se smatrati potrebnima.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva R BiH Alija Izetbegović potpisali su u Washingtonu, 18. ožujka 1994. godine Okvirni sporazum o konfederalnim vezama između Republike Hrvatske i buduće bošnjačko-hrvatske federacije u Bosni i Hercegovini. Premijer R BiH Haris Silajdžić i predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg-Bosne Krešimir Zubak potpisali su u Washingtonu tekst Nacrta ustava federacije Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Dana 30. ožujka 1994. godine, Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je velikom većinom glasova Ustav Federacije BiH kojim se uspostavlja Federacija Bosne i Hercegovine “na teritoriju s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom”. Temeljem odredbi washingtonskog sporazuma da na snazi ostaju sve odluke i zakoni Hrvatske Republike Herceg Bosne i Republike BiH sve do usvajanja novih, zamjenskih u Parlamentu F BiH. tako su i danas u F BiH na snazi mogi zakoni,  pa i o obilježavanj dana uspostave HZ HB, zahvaljujući kojoj je stvorena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH i spašena Bosna i Hercegovina

Washingtonski sporazum je trebao biti samo prva faza dogovora, dok je druga faza trebala biti uključivanje srpske strane u pregovore. Prema toj zamisli, Republika Srpska je trebala nestati, a Bosna i Hercegovina bi na cijelom prostoru bila županijski uređena zemlja. U nekoliko svojih javnih istupa ovo je potvrdio i potpisnik sporazuma Krešimir Zubak, no kasnije su Amerikanci odustali od te ideje.

Upravo su vojne operacije Hrvatske vojske i  HVO-a- vojske Hrvatske Republike Herceg Bosne kojima je oslobođena Hrvatska, spašena bihaćka krajina, a srpske snage potisnute prema Banja Luci spasile Bosnu i Hercegovinu, prisilile Miloševića i Karadžića da pristanu na prekid rata i Daytonski mirovni sporazum, koji je očuvana BiH. Da je njezino očuvanje ovisilo o Izetbegovićevoj, Komšićevoj i Nikšićevoj tzv. Armiji R BiH, koju Hrvati ne nazivaju zločinačkom iako je držala desetostruko više logora, te pobila i protjerala desetostruko više Hrvata, nego HVO Bošnjaka, Bosne i Hercegovine danas, izvan svake razumne sumnje, ne bi bilo. Podsjetimo samo da je u trenutku potpisivanja daytonskog sporazuma muslimanska vojska tzv. Armija R BiH kontrolirala 28 posto teritorije BiH.

I u kreiranju Daytonskog mirovnog sporazuma, opet su sudjelovali najviši predstavnici Hrvata Krešimir Zubak i Jadranko Prlić, ranije predsjednik Predsjedničkog vijeća i predsjednik Vlade F BiH, a nakon uspostave hrvatsko bošnjačke federacije predsjednik F BiH i zamjenik federalnog premijera. Kako je Zubak, zbog gubitka Posavine odbio parafirati Daytonski sporazum, to je učinio Prlić, ali ga je Zubaak, ipak potpisao 14.prosinca 1995. u Parizu.

Dogovor o konfederaciji Republike Hrvatske s Federacijom Bosne i Hercegovine, nikada nije zaživio. Tadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić navodi kako je prihvatio taj prijedlog iako je bio svjestan da, ako se i postigne, nikada neće zaživjeti. Granić je potvrdio da je bila riječ o obmani predstavnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Slično je i revidiranje Washingtonskog sporazuma na štetu Hrvata, jer su brojne ovlasti ukinute županijama. Novouspostavljena federalna ministarstva prosvjete i kulture, te energetike su formirana suprotno sporazumu, budući da su ove nadležnosti, prema dokumentu, morale biti na županijskoj razini. Jednako je s pitanjima radija i televizije jer je Federacija BiH dobila isključivi nadzor nad spektrom frekvencija.

Uz to, Washingtonskim sporazumom je dopušten ustroj vijeća hrvatskih županija koje bi “koordiniralo politiku i aktivnosti u pitanjima od zajedničkog interesa”, no unatoč dopuštenju, 2001. godine taj pokušaj visoki predstavnik Wolfgang Petritsch je zaustavio. Petritsch je osim toga ukinuo paritet u Vladi F BiH u kojoj je bio podjednak broj ministara i zamjenika ministara Hrvata i Bošnjaka, te izmjenio način izbora delegata u nacionalne klubove Doma naroda, omogućujući da Bošnjaci mogu izabrati jednu trećinu Hrvata u hrvatski klub Federalnog Doma naroda i tako izabrati cijelu izvršnu vlast u F BiH bez predstavnika Hrvata, što se  dogodilo u dva mandatna razdoblja.

Danas, 16 godina kasnije, Federacija BiH kao i BiH je još uvijek u problemima. Stalno nezadovoljstvo Hrvata položajem samo su neki od pokazatelja da je Federacija BiH i BiH na raskrižju. Ili će se preoblikovati u državu u kojoj će sva tri naroda biti ravnopravna ili će se raspasti./HMS/

facebook komentari

 • pepy

  budimo realni, u ovakvu Federaciju smo natjerani silom

 • Harvosko_sarce

  Zapjenjeni velikobošnjački unitaristi Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu nazivaju “zločinačkom paradržavom”.
  Podsjetimo te velikobošnjačke unitariste iz koje su države putovale granate prema Hrvatskoj. Po Dubrovniku, Županji, Slavonskom Brodu. Iz koje su države polijetali zrakoplovi i raketirali Hrvatsku. Iz Bihaća, Mostara, Banje Luke…

  Nema tu “nije to naš rat”, kako reče Alija Izetbegović. Čim propuštaš netkog u agresiji na tu državu, onda si sudionik. Srbi su istaknuta strana, a velikobošnjački političari, kako se čini, igrali su igru tihog pristanka na agresiju na Hrvatsku, računajući valjda da će ušićariti ulizivanjem Srbima.

  Tko je ono htio propustiti tenkove kroz Široki Brijeg na Hrvatsku? Iz koje je ono države Banjolučki korpus?

  Hrvatska je oslobađala BiH. BiH nije oslobađala Hrvatsku.

  Političari, počnite jednom više postavljati ta pitanja!