Federalna vlada bez podrške parlamenta i građana- ceh plaćaju poplavljeni

  0

  Kada parlament odbije neki od, po procijenama vlade ključnih zakona, uobičajno je u demokratskim zemljama da premijer daje ostavku ili zatraži da se glasa o povjerenju vladi.

  jere-i-neka-595x340Nezakonito uspostavljena federalna vlada i njezin predsjednik Nermin Nikšić, čini se ni ne razmišljaju poštivati demokratske postulate, nakon što Federalni parlament nije prihvatio vladin prijedlog zakon o osnivanju federalnog fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće, piše Hrvatski Medijski Servis.

  Protiv su glasali ne samo zastupnici oporbenog SBB-a i dva HDZ-a, već i dio zastupnika Stranke demokratske akcije koja participira u Nikšićevoj vladi.

  Zastupnici nisu imali povjerenja u Nikšićevu vladu da bi joj prepustili da upravlja višemilijunskim donacijama.

  Tijekom zasjedanja Zastupničkog doma, iznijeli brojne zamjerke, a jedna od osnovnih bila je činjenica da je u radu budućeg fonda potpuno marginalizirana uloga Parlamenta.

  Izskazana je i sumnja kako će sredstva fonda biti zloupotrebljena jer će njime upravljati Vlada u kojoj sjede ministri opterećeni brojnim aferama.

  Indikator nepovjerenja u federalnu vlast je i to što je na poseban račun za pomoć nastradlima u poplavama uplaćeno znato manje novca nego na donatorski račun Vlade manjeg bh entiteta- Republike Srpske.

  Za razliku od F BiH Fond solidarnosti za pomoć poplavljenom stanovništvu u RS danas je u zgradi Vlade RS i službeno formiran. Na njegovom čelu je premijerka Željka Cvijanović, a osim nje, Upravni odbor Fonda će činiti pet članova Vlade RS, zatim gradonačelnici Bijeljine, Doboja, Prijedora i načelnik Šamca, pogođeni poplavama, Nada Arlov, predstavnik medija, te predstavnik Programa za razvoj Ujedinjenih nacija.

  Upravni odbor je odlučio da podjela vaučera u visini od 5.000 maraka za najpogođenija domaćinstva treba početi 2. ili 3. srpnja, a procjena je da će za ove namjene biti potrebno 150 milijuna maraka.
  “Mnogo je posla pred nama. Sada je najvažnije da će ljudi dobiti pomoć koja im je potrebna da saniraju posljedice poplava”, rekla je Cvijanović.

  Hože li kada i kako pomoć dobiti stradali u poplavama u F BiH? Na to pitanje još nema odgovora. Federalna vlast glavni je krivac za to, jer ignorira činjenicu da joj građani i Parlament ne prvi put iskazuju nepovjerenje./HMS/

  facebook komentari