Pratite nas

Vijesti

FEDERALNA VLAST NA NEUSTAVAN NAČIN SMANJUJE OVLASTI ŽUPANIJA, PREKO NOĆI OSTAJU BEZ SVOJIH RESORA

Objavljeno

na

Monopolizacija političke moći na štetu županija. Federacija BiH uzela prostorno uređenje, istraživanje i koncesiju na eksploataciju nafte, plina…  Umjesto da se ispoštuje odluka Ustavnog suda Federacije BiH po kojoj je Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti ne trebaju postojati, jer su ovi resori prema Ustavu u nadležnosti županija, Vlada FBiH donosi odluku o proširenju njihova djelokruga rada. Federalna Vlada je na inicijativu Federalnog ministarstva kulture i sporta, a zbog, kako su objasnili, obveze proizišle iz Zakona o mladima, dala novu ovlast ovom neustavnom ministarstvu koje će se u budućnosti zvati Federalno ministarstvo kulture, sporta i mladih.

Monopolizacija moći

U postupku monopolizacije političke moći federalne vlasti su iz ovlasti županija izuzele upravljanje prostornim planovima. Kad se pojavila rasprava oko Zakona o prostornom planu i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH, županijske i općinske vlasti s hrvatskom većinom proglasile su ga nezakonitim i neustavnim. Zbog toga su organizirane javne rasprave po županijama na kojima sudjeluju i čelnici općina, iz kojih je trebao proisteći zajednički zaključak u kojem će se od Ustavnog suda tražiti preispitivanje ustavnosti Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta. Na prošloj sjednici Vlada FBiH donosi odluku da se u sastavu Federalnog ministarstva prostornog uređenja utemelji zavod za prostorno planiranje FBiH, pod obrazloženjem da se omogući kontinuitet u izradi planskih dokumenata. Prije tri tjedna federalna Vlada donijela je Zakon o istraživanju nafte i plina, prema kojem županije neće imati nikakve ovlasti nad ovim strateškim energentima. Na osnovi strateškog plana i programa energetskog sektora Federacije Bosne i Hercegovine, kako piše u zakonu, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije jedino priprema prijedlog o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije.

Centralizirani resursi

Na prijedlog ovog ministarstva Vlada donosi odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru FBiH. Rušenje moći županije ogleda se i kroz zakon o jačim ovlastima Agencije za državnu službu FBiH. Ovim potezom se županijske agencije stavljaju u podređen položaj u odnosu na Agenciju na razini FBiH zbog čega je reagirao Ustavni sud FBiH. Tužbu na Ustavnom sudu FBiH je prvo dobila Zapadnohercegovačka županija, a u presudi se jasno naglašava kako ona po Ustavu ima pravo na upravljanje ovim resorom. Iz Agencije su objasnili da se ne radi u ukidanju ovlasti, već harmoniziranju zakona i pravila.

Vecernji.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati