Pratite nas

BiH

Federalni parlament danas bira čelnike Federacije

Objavljeno

na

Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas (ponedjeljak) bi trebali izabrati predsjednika i dopredsjednike Federacije BiH. Sjednica Zastupničkog doma sazvana je za 11 sati, dok bi Dom naroda trebao zasjedati u 13 sati.

Središnje izborno povjerenstvo u srijedu je ovjerilo zajedničku listu kandidata o kojima će se danas izjasniti Federalni parlament, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Klub Hrvata u Domu naroda za predsjednika F BiH kandidirao je dopredsjednika HDZ BiH Marinka Čavaru, bošnjački klub za dopredsjednicu ovog entiteta Meliku Mahmutbegović dok je Milan Dunović kandidat DF-a dobio podršku jednog izaslanika Demokratske fronte i četvorice izaslanika SDP-a

U petak je istekao rok za žalbe na odluku SIP BiH, koje su se mogle podnijeti Apelacijskom odjelu Suda BiH.

Prema odredbama čl. 2 Ustava Gederacije BiH izbor za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva prihvaćanje zajedniĉke liste tri kandidata za predsjednika i potpredsjednika, većinom glasova u Zastupniĉkom domu, a zatim i većinom glasova u Domu naroda, ukljuĉujući većinu kluba svakog konstitutivnog naroda.

Ukoliko ni jedna lista kandidata ne dobije potrebnu većinu u oba Doma, postupak kandidiranja se ponavlja. Ukoliko i u ponovljenom postupku jedan od Domova odbije zajedniĉku listu, smatrat će da su kandidirane osobe izabrane prihvaćanjem liste u samo jednom domu, piše Hrvatski Medijski Servis.

Nakon izbora čelnika Federacije, kako je najavljeno, Predsjedništvo BiH trebalo bi imenovati mandatara Vijeća ministara, kojeg bi potom, najvjerojatnije na sjednici koja je zakazana za 11 veljače potvrdio Zastupnički dom Parlamenta BiH. Kao što je poznato kandidat za mandatara je kadar SDA Denis Zvizdić.

Očekuje se kako će nakon izbora čelnika F BiH i mandatara Vijeća ministara odmah početi pregovori vladajućih koalicija o rasporedu resora u Vladi F BiH i Vijeću ministara BiH, te o programima dviju vlada. Vladajuću koaliciju u F BiH čine HDZ BiH, SDA i DF, dok je kandidat za federalnog premijera poduzetnik iz Gradačca fadil Novalić. Uz tri spomenute stranke iz F BiH koaliciju na razini BiH čini još i Savez za promijene predvođen SDS-om, iz RS.

Inače, sutra bi Zastupnički dom Parlamenta FBiH trebao usvojiti odluke o privremenom financiranju izvanproračunskih korisnika (Federalni zavod MIO, Zavod za zapošljavanje i Zavod za zdravstveno osiguranje/reosiguranje) za prva tri mjeseca ove godine, koje je već potvrdio Dom naroda.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati