Pratite nas

BiH

Ferdinand Habsburški konačno je dočekao primjeren ispraćaj iz svog dragog Sarajeva

Objavljeno

na

Pod utjecajem srpske i jugoslavenske propagande, svjetska povijest kvalificira polupismene atentatore kao disidente. Istovremeno odlazi u suprotnost i prezentira ih kao djecu kojoj carsko osiguranje nije pridavalo značaj. Cilj je providan: umanjiti ulogu velikosrpske Crne ruke i uvesti u sve fiktivnu Mladu Bosnu, koja simbolički izražava nevinost i amnestira Srbiju.

9781137278531_custom-bcd797228bd566639f02ed51202c0df68c06fffd-s6-c30Nadvojvoda Ferdinand bit će dostojno ispraćen sa zakašnjenjem od 100 godina, tek u ovu subotu, 28. lipnja 2014. Za tu civilizacijsku gestu današnje Sarajevo zaslužuje svaku pohvalu. Mnoge će atentatore na europsku Hrvatsku učiniti nesretnim nastup Bečke filharmonije, povodom 150. obljetnice rođenja Richarda Straussa. Planirano je izvođenje djela Haydna, Schuberta, Brahmsa, Ravela i Josefa Straussa. Srbija prosvjeduje protiv “dostojanstvenog ispraćaja okupatora”. Čemu tolika strka? U Velikom ratu, koji je uslijedio, poginulo je samo 10 milijuna ljudi, a ranjeno je jedva 20 milijuna nesretnika. Značajnija Rusija gleda pozitivno na istu komemoraciju. Nadvojvoda Franz Ferdinad od Austrije sahranjen je u dvorcu Artstetten, koji danas ukrašava austrijsku komemorativnu kovanicu od 10 eura.

Nije lako. Zlo se dogodi, ali na tome ne ostane, jer slijedi krivotvorenje činjenica. Pod utjecajem srpske i jugoslavenske propagande, svjetska povijest kvalificira polupismene atentatore kao disidente. Istovremeno odlazi u suprotnost i prezentira ih kao djecu kojoj carsko osiguranje nije pridavalo značaj. Cilj je providan: umanjiti ulogu velikosrpske Crne ruke i uvesti u sve fiktivnu Mladu Bosnu, koja simbolički izražava nevinost i amnestira Srbiju. Da bi obični atentatori dobili aureolu revolucionara, jako je važno sakriti da su zapravo bili kamikaze, oboljele od tada smrtonosne tuberkuloze. Umjesto da odu do našeg Jadrana i tamo zaliječe svoje crve, odlučili su za slavu srpstva otići sa ovoga svijeta koju godinu ranije. Ferdinandova supruga Sofija oporavila se od tuberkuloze na Lošinju.

Osim što Srbi i dalje slave atentatore kao najveće srpske nacionalne heroje, sličan pristup plasiraju i mnogi “hrvatski” autori. Posebno je nevjerojatna perspektiva Miljenka Jergovića. Iz svog rodnog Sarajeva pobjegao je ispred granata koje su na grad ispaljivali oni koji slave Gavrila Principa. Uvjerava nas da je atentator Gavrilo bio fin momak, kozmopolit i zagrižljivi Jugoslaven. “U osnovi ti mladi ljudi i nisu imali drugog plana, osim da ustrijele habsburškog vojvodu.” Ovdje napominjem da je Jergović izjavio kako ima određeno razumijevanje za Dražu Mihailovića. Jergović je rođen 1966. i nudi se kao krunski svjedok da su nakon atentata na Franju Ferdinanda porazbijani srpski dućani širom BiH, i da je proveden linč onih koji su po svome imenu i prezimenu bili sumnjivi.

Erzherzog Franz Ferdinad von Österreich-Este i njegova supruga Sophie Chotek, Herzogin von Hohenberg, zvjerski su usmrćeni prije 100 godina, nekoliko godina prije gušenja Monarhije, koju je nadvojvoda Franjo Ferdinand trebao preuzeti i koju je namjeravao reformirati i federalizirati. Beograd je radije ušao u rat s moćnijom Austrougarskom nego da dozvoli formiranje hrvatske republike sve do Drine. Bila je Bosna ilirska, avarska, turska i austrijska, ali Srbija nije dozvolila da konačno postane hrvatska. Zločin se isplati – polovicu današnje BiH čini takozvana Republika Srpska. Famozni Atentat u Sarajevu provela je velikosrpska Crna ruka, koja je zapravo bila dio srbijanske obavještajne topologije.

Zlo ima svoje začarane putove. Godine 1889. princ Rudolf počinio je samoubojstvo u svojoj lovačkoj kućici u Mayerlingu. Karl Ludwig odrekao se nasljeđivanja krune u korist svog sina Franje Ferdinanda, da bi 1996. umro od groznice. Ferdinand je kao strastveni lovac upoznao Australiju, Novi Zeland, Nove Hebride, Solomonovo otočje, Novu Gvineju, Tajland, Hong Kong, Japan, Kanadu i mnoge druge destinacije, da bi na kraju u Sarajevu postao lovina. Nije bio rasist, ali možemo ga prozvati za specizam, kao nekakvu plemićku naviku lova na divljač. Loveći zvijeri i nove vidike, Ferdinand je dobio široke spoznaje o etničkom bogatstvu svijeta, napuštajući koncepciju okoštale Monarhije, u korist podjarmljenih nacija. Kada je 1908. anektirana BiH, Ferdinandu je bilo prirodno priključenje Hrvatskoj, koliko i samoj Monarhiji.

Atentat u Sarajevu na Ferdinanda i Hrvatsku zapravo je bio atentat na cijelu feudalnu Europu, u ime novoformirane srbijanske dinastije Karađorđevića, zatečene u civilizacijskom kašnjenju – njegovala je tradiciju krvne osvete. S druge strane bilo je umreženo europsko plemstvo. Među precima Sofije Chotek bilo je nekoliko europskih prinčeva, pa Albert IV, grof od Habsburga i Elizabeta od Habsburga, sestra njemačkog kralja Rudolfa I, kojemu je bio potomak i Franjo Ferdinand, koji je opet nosio titulu kraljevskog princa Mađarske i Bohemije. Franjo Ferdinand rođen je 1863. u Grazu, kao najstariji sin Ludwiga od Austrije (mlađeg brata Franje Josipa i Maximilijana).

Kako je Sofija stradala pored svog Franje? Franjo Josip pristao je na brak Franje Ferdinada i grofice Sofije Chotek uz uvjet da se kvalificira kao morganatski, kao brak između osoba nejednakog društvenog ranga, poznat i pod nazivom ljevoruki brak, jer mladoženja na vjenčanju simbolički svojom lijevom rukom drži desnu ruku mlade. Nezgodna kvaka je u tome da djeca nemaju pravo na prijestolje. Sofija nije sa svojim suprugom dijelila njegov status, titulu ili privilegije. U javnosti se nije mogla pojaviti pored njega, pa niti u njegovoj kočiji! Vjenčanje je obavljeno 1. srpnja 1900. u Reichstadtu u Bohemiji (danas češki Zákupy) u najužem krugu. Od carske familije bila je prisutna Ferdinandova maćeha, princeza Marija Terezija od Braganze i njene dvije kćeri. Sofija je dobila titulu princeze od Hohenberga (Fürstin von Hohenberg), koja je evoluirala do titule vojvotkinje od Hehenberga (Herzogin von Hohenberg), uz oslovljavanje “Njena visost”.

Austrougarska nije imala kolonijalne ambicije, što je Franju Ferdinanda u određenom smislu smetalo. Zalagao se za jačanje austrougarske mornarice. Malena Srbija bila je komunikacijska smetnja prema Bliskom istoku, napose glede planirane trase za Bagdad. Tada nitko nije ozbiljno uzimao pretenzije malene srpske državice, koja se tek odvojila od Turske. A u Srbiji su tajno jačale manufakture oružja. Dvadeset godina prije Atentata u Sarajevu, Svetozar Miletić objavio je u “Zastavi” zloslutnu poruku Jovana Pavlovića, upućenu zastupnicima Hrvatskog sabora: “Neka se malo prošetaju po Kragujevačkim arsenalima kroz šumu pušaka i topova, koji će nekad, kad dođe zeman da se potpraše, grmljavinom i rikom svojom opredeljivati šta je Srpstvo, što li ime srpsko” (Nikša Stančić, pogovor knjige “Mihovil Pavlinović – Hrvatski razgovori (1877)”, Nakladni zavod Globus 1994. str. 305).

Franjo Ferdinand gledao je pozitivno na autonomiju nacija u Monarhiji, a prema Mađarima je gajio određenu antipatiju. Kada sve zbrojimo, možemo zaključiti da je Hrvatska do Drine onemogućena baš zato što je Ferdinand objavio takav program. Prvi put kada su Habsburzi odlučili odigrati korektno prema narodima u Monarhiji, prilagođavajući se vremenu koje dolazi, sve se raspalo. Sva sila krivotvoritelja povijest troši nadljudske napore da nas uvjeri kako je BiH anektirana 1908. i već 1914. nedostatak Turske postao je kršćanskim Srbima nepodnošljiv! Srbi su stotinama godina trpjeli muslimansku tursku prevlast, ali su se kršćanske Austrougarske zasitili odmah.

 Tvrtko Dolić/dnevno

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati