Pratite nas

Fifini uvlakači Šuker, Vrbanović i Beusan

Objavljeno

na

Katastrofalno suđenje protiv Hrvatske osim nekolicine Brazilaca nije vidjela samo nekolicina dobro pozicioniranih Hrvata

Hrvatska može postati svjetski prvak ako će se ovaj Mundial igrati na Playstationu, izjavio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker i pritom dobro nasmijao okupljene brazilske novinare u Rio de Janieru, gdje je čelnik našeg nogometa prisustvovao predstavljanju nagrade koja će se na World Cupu dodjeljivati najboljim igračima utakmica.Slobodna Dalmacija, 10. lipnja 2014.

Da, tako je uoči prvenstva govorio Davor Šuker, dodvoravajući se brazilskim novinarima, ružno podcjenjujući reprezentaciju koja na dresovima nosi grb saveza čiji je on predsjednik. Sada, nakon utakmice koju je Hrvatska izgubila protiv Brazila uz sramotno navijačko suđenje u režiji FIFA-e i izvedbi izvjesnog japanskog suca, izjavljuje: „Ne želim razgovarati o sucu. Dokazali smo da smo momčad koja ne poznaje strah. Svijetu smo pokazali naš nogomet. Naši su igrači bili sjajni. U igri je još šest bodova i to je jedino o čemu trebamo razmišljati.”

Nogometni funkcionari Šuker i Vrbanović

Razumije se samo po sebi da igrači i stručni stožer trebaju uvijek razmišljati jedino o nadolazećim utakmicama. Ali u svezi tih utakmica predsjednik HNS-a Šuker može i dati svoj obol te se boriti da uvjeti za igru na tim utakmicama budu ravnopravni za Hrvatsku, prvenstveno suđenje. To mu je posao, za to je plaćen. Ali Šuker po ne znamo koji put očito razmišlja da mu je bolje dodvoravati se vrhuški FIFA-e.

Slično misli i izvršni predsjednik HNS-a Davor Vrbanović kad kaže: „Ne ćemo se žaliti na suđenje. Pred nama su još dvije utakmice u skupini, protiv Meksika i Kameruna. Ne želimo da naša moguća žalba utječe na suđenje i na tim ogledima.”

Prema Vrbanovićevim riječima, dakle, FIFA bi se mogla osvetiti Hrvatskoj kad bi se žalila. No, prije će biti da je jedini razlog za njegov strah od FIFA-inih glavešina posve osobnoga razloga. Gospoda Šuker i Vrbanović ne žele se zamjeriti toj vrhuški, već joj se preko leđa Hrvatske reprezentacije dodvoravaju, ili kako bismo narodski rekli, uvlače .

Vječiti i jedini HTV-ov ekspert za suđenje Mateo Beusan

Već spomenutoj dvojki treba dodati i Matea Beusana, HTV-ovog sudačkog eksperta s uvijek savršeno uredno poštucanim brkovima. Uoči utakmice s Brazilom uvjeravao nas je, naime, kako je japanski sudac „najbolji azijski sudac”. Onda je nekoliko dana kasnije, opravdavajući grješke uzbekistanskog suca rekao da je dotični „već pet godina najbolji azijski sudac”.

Komentirajući suđenje na utakmici Hrvatska-Brazil nije ni spomenuo očit prekršaj nad hrvatskim igračem prije trećeg gola Brazila. Poništenje gola kojeg je Hrvatska postigla nakon navodnog prekršaja Olića nad brazilskim vratarom ocijenio je, već čitatelji unaprijed sigurno znaju, opravdanim. I zdušno je, zajedno s Prosinečkim, ušutkao trećeg komentatora, novinara Antona Samovojsku, koji je tvrdio da se u sva tri slučaja (uključujući nepostojeći jedanaesterac) radi o evidentnim pogrješkama sudaca na štetu Hrvatske.

Mateo Beusan, jedini i vječiti sudački ekspert HRT-a, koji pri tome komentira kao da mu za to plaćaju sudačka povjerenstva FIFA-e i/ili UEFA-e. Isto je, sjetimo se, branio suca koji je besramno izbacio Hrvatsku s prošlog prvenstva Europe u korist financijski atraktivnije Španjolske.

Nakon što se prašina slegla i pročitale sve reakcije, dojma smo kako su zapravo jedini u cijelom nogometnom svijetu koji su tvrdili i tvrde da se ne radi o tri katastrofalne pogrješke na štetu Hrvatske, uz brazilske nogometaše i trenera, HRT-ovi komentatori Mateo Beusan i Robert Prosinečki. Čak je i FIFA to neizravno priznala, odlučivši da ne će kazniti Niku Kovača zbog nepriličnih izjava „jer je rekao istinu”! A Niko Kovač je jasno i glasno rekao ono što je i trebalo reći, da je suđenje bilo sramotno!

Zapravo, postojala je i četvrta kapitalna pogrješka, a to je žuti, a ne crveni karton Neymaru zbog udaranja laktom Modrića. A Beusan priča nebuloze da “lakat nije upotrijebljen kao oružje”, a svi mogu vidjeti da Neimar nije uopće gledao loptu nego Modrića.

Opisana uvlačenja nisu na žalost u Hrvatskoj ništa novoga. Toga smo se nagledali u prošlosti kad Hrvatska nije bila slobodna država, a čini se da ćemo to gledati i još neko vrijeme.

Posebno je razočarao Davor Šuker, koji u svojoj narcisoidnosti i želji da uđe među, kako on misli, „velike igrače” u UEFA-i i FIFA-i, poput Platinia, Blattera i ostalih, ne vidi da će on za njih uvijek biti „tamo neki iz Hrvatske”, ili „tamo neki s Balkana”. To se pokazalo i prije nekoliko dana. FIFA je, naime, objavila popis 100 najvećih nogometaša u povijesti svjetskih prvenstava. I, zamislite, na tom popisu nema niti jednog Hrvata, pa ni Davora Šukera, koji je bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Francuskoj na kojem je Hrvatska osvojila broncu, i službeno, nakon Zidanea, drugi najbolji igrač tog prvenstva!

Uvlakači, ugledajte se na igrače

Gospoda uvlakači bi se trebala zamisliti što bi bilo s Hrvatskom i hrvatskim narodom da se hrvatsko vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom 1991. postavilo prema Hrvatska repkameđunarodnoj zajednici na čelu s UN kao što se oni sad postavljaju prema UEFA-i i FIFA-i? Tada bi Hrvatska bespogovorno prihvatila i poštovala rezoluciju UN o embargu na uvoz oružja. Pa Hrvatske ne bi bilo, u najboljem slučaju bi joj nedostajala trećina teritorija, a zasigurno ni vi ne biste zauzimali pozicije koje zauzimate.

Svjesni smo da bi se mnogi od tih vrlih „objektivnih” eksperata i tada znali dobro uhljebiti. No, velika većina hrvatskog naroda ne bi danas, između ostalog, imala dvadesetak sjajnih momaka koji su se u Brazilu, pod vodstvom, nakon Zvone Bobana, drugog legendarnog kapetana reprezentacije Nike Kovača, borili, bore se i borit će se za čast i slavu Domovine, na radost i ponos velike većine Hrvata. A Hrvati su zaslužili, baš kao i ti momci u Brazilu, da Hrvatski nogometni savez vode i komentiraju suđenje, ljudi koji Hrvatsku vole više od svog džepa.

D.J.L./hkv.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kultura

Hrvatska književnost ni do dana današnjega nije se uspjela oporaviti od posljedica Drugog svjetskog rata

Objavljeno

na

Objavio

Isječak naslovnice K.Kraljević: "Čiji je Velebit?" Mile Budak, Madrid 1968.
Knjigozori Miljenka Stojića

Hrvatska književnost ni do dana današnjega nije se uspjela oporaviti od posljedica Drugog svjetskog rata. Mnogi, naime, njezini stvaratelji ostali su zatrpani u kojekakvim rovovima ili jamama, a njihovim preživjelim istomišljenicima onemogućeno je stvaranje.

Jugokomunisti su silom kovali novog čovjeka i novu književnost. Pomagale su im u tomu prodane duše. Ostali su se prikrivali ili su se kajali za zablude.

Maja Pavelić Runje nastoji nam pred oči iznijeti autohtonu hrvatsku veličinu, književnika Milu Budaka. Pita se ako ga treba i dalje držati u zaboravu zbog njegova političkog angažmana, ne bi li onda to trebalo učiniti i s Miroslavom Krležom, Jurom Kaštelanom i nizom drugih hrvatskih književnika, da ih ne nabrajamo. Ona je postavila upit, a hrvatska će književnost morati smoći snage ispravno odgovoriti na njega.

Maja Pavelić Runje, O ljudima, o životu u književnom djelu Mile Budaka, Naklada Trpimir, Zagreb, 2017.

Budakova djela tiskana su u 25 svezaka. Autorica je istražila 16 naslova te brojne novele i pripovijetke rasute po časopisima i novinama. Plodove rada razvrstala je u 12 poglavlja, usredotočena na pojedine teme. Dobila je tako prilično zaokružen pogled na književni rad Mile Budaka i bez pridržaja podastrijela ga čitateljstvu.

Mogli bismo zaključiti da iz svega iskače dobro koje je u srži Budakova stvaranja i dobro koje je u srži njegove ličnosti. Najdraže su mu bile obiteljske teme, nastale u vrtlogu života hrvatskog čovjeka u njegovoj Lici. Iako kao književnik nastoji ne uvlačiti u književno djelo političke teme, to je ipak bilo nemoguće. Politika je počesto odlučivala o životu i smrti hrvatskog čovjeka.

Za neke ovo je točka prijepora i slabost Budakova književnog djela. Očito nisu čitali ili se ne žele prisjetiti židovskog pisca Jehude Amihaja. Bio je pripadnik elitnih židovskih postrojbi i poslije u pjesmu pretočio ne samo svoja općenita životna iskustva već i svoje domoljublje. Za sve je dobio mnoge nagrade i priznanja, a Budak vješala, po nekima metak, opet po nekim drugima završio je u raljama divljih zvijeri u zagrebačkom zoološkom vrtu. Tek stasalu mu kćer Grozdu najprije su jugokomunisti silovali te nakon toga ubili je u Crngrobu kraj Škofje Loke. Tako su oni uobičajeno radili.

Iz rečenoga se dade zaključiti da nije zapravo obješen Mile Budak, već hrvatska književnost. Morala se prestati baviti temama koje zanimaju dušu hrvatskog čovjeka, a početi se baviti temama nastalima na iščašenim filozofskim naklapanjima. Krleža je možda ponajbolji primjer za to, a Ivo Andrić primjer snalaženja. Iako je u ime Beograda potpisao pristup Jugoslavije hitlerovskom Trojnom paktu, ipak je sačuvao živu glavu.

Ovakvih nam knjiga zaista treba kao kruha svagdašnjega. Ne samo da upoznajemo nekoga pisca u njegovoj biti, nego i skidamo nepravedno navučene povijesne koprene. Milu Budaka, i slične, treba učiti u školama. Povjesničari će, pak, stvoriti ocjenu o njegovom političkom djelovanju. Maja Runje je za sve imala i znanja, i volje, i hrabrosti. Imaju li ih neki drugi za neke druge pisce?

Miljenko Stojić

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Kineski proizvođač baterija ulaže 30 milijuna eura u Rimac Automobile

Objavljeno

na

Objavio

CEO Camela Liu Changlai rekao je da su nakon dubinskog proučavanja tržišta zaključili da je Rimac savršeni partner jer je lider tehnologije električnih vozila na mnogim područjima.

Od ukupnog uloženog iznosa, 3 milijuna eura ide u Greyp

Najveći azijski proizvođač baterija, Camel Group, sklopio je ugovorni sporazum o investiciji 30 milijuna eura s tvrtkama Rimac Automobili i Greyp Bikes te njihovim osnivačem i čelnikom Matom Rimcem, čime je zaključeno najveće izravno strano ulaganje u jednu hrvatsku tehnološku tvrtku, priopćili su jutros iz Rimca.

Od ukupnog uloženog iznosa, 3 milijuna eura ide u Greyp. Ulaganje će biti upotrijebljeno za pokretanje novih proizvoda, širenje proizvodnog kapaciteta i globalno širenje tvrtki.

Ulaganje će nam pomoći za daljnje ubrzanje rasta, uvođenje novih proizvoda na tržište i proširenje naše globalne prisutnosti. Dva su ključna područja izgradnja nove vrhunske proizvodne jedinice za tehnološku stranu našeg poslovanja i pokretanje električnog superautomobila nove generacije koji ćemo predstaviti svijetu iduće godine – rekao je Mate Rimac.

CEO Camela Liu Changlai rekao je da su nakon dubinskog proučavanja tržišta zaključili da je Rimac savršeni partner jer je lider tehnologije električnih vozila na mnogim područjima.

Tijekom brojnih posjeta Hrvatskoj, najviše su ostali impresionirani dubokom vertikalnom integracijom u tvrtki, dodao je.

 

Foto: Rimac

Jeremy Clarkson: Rimac mi je promijenio mišljenje, Concept One je briljantan!

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati