Filozofija u Hrvata neki dan

0

Nešto je trulo u hrvatskoj filozofiji

Lijepo je za čuti i vidjeti da se učenici natječu. Državna natjecanja iz matematike, informatike i slična, redovito su vrlo zanimljiva jer pobjednici državnih natjecanja svako malo osvajaju izvrsna mjesta na svjetskim natjecanjima. Takva natjecanja su festival darovitosti, kreativnosti i rada učenika i nastavnika, no nije sa svim natjecanjima tako. Tamo gdje bismo se najmanje nadali nailazimo na dosta nejasnoća. Ni manje, ni više nego u filozofiji.

Hrvatska filozofija sa svojim tisućljetnim nasljeđem danas na mnogim razinama pokazuje loše rezultate. Nešto je trulo u hrvatskoj filozofiji od školskih natjecanja do centara znanstvene izvrsnosti. Pisalo se o niskoj kolikoći i kakvoći znanstvene produkcije hrvatskih filozofa (čemu sam se i sam pridružio jednim člankom http://hrcak.srce.hr/91248). Pisalo se o krajnje iracionalnoj dodjeli sredstava filozofskim projektima koji nikako ne opravdavaju svoje postojanje. Pisalo se o dvojbenim centrima znanstvene izvrsnosti među kojima ima i filozofskih. Čak se u svjetski priznatim časopisima konkluzivnim argumentima pobijalo neke filozofske projekte i neke centre znanstvene izvrsnosti što nikako nije omelo nadležne i odgovorne u dodjeli enormnih novčanih sredstava, „enormnih“ barem u okvirima tuzemne filozofije (ovdje sam se pridružio kolumnom http://barometar.vecernji.hr/analyses/hrvatska-znanstvena-zabokrecina/). U tom kontekstu sljedeća napomena ne bi trebala zvučati pretjerano šokantno, ali bi nas ipak trebala barem blago uznemiriti.

Slučaj školskog natjecanja iz filozofije ljeta Gospodnjeg 2015.

Natjecanje iz filozofije (ali i logike, što mi ovdje nije tema) održano je na razini škola u utorak 10. 02. 2015. godine u 13:00 sati u skladu s odlukom nadležnog tijela. Pobjednici školskih natjecanja ići će na međužupanijsko natjecanje, te dalje na državno natjecanje. U samim prijavama za školska natjecanja u nekim županijama, tj. školama, uopće nije bilo rubrika za filozofiju (niti logiku), iako u tim školama postoje ti predmeti. Kako god bilo, nastavnici su uspjeli prijaviti i održati školsko natjecanje. Ovdje je pravilnik nejasan jer nije jasno kad se ide sa školskog na županijsko, a kad na međužupanijsko, pa zatim na državno. Vjerojatno u slučajevima kad je u nekoj županiji samo jedna škola koja bi samim time bila i najbolja u županiji. Ne, nepostojanje rubrike za prijavu školskog natjecanja iz filozofije (i logike), koje se a propos ne održava prvi put, ipak je propust.

Ovdje se stvari kompliciraju. Prema uputama autora natjecanja, tj. MZOS-a, AZOO-a, HFD-a i HLU-a postoje samo tri razine natjecanja: školsko, (među)županijsko i državno. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu je suprug nastavnice filozofije u jednoj srednjoj školi jedne županije. Ako je slučaj da je njezina škola testove dobila na vrijeme, a neke ne, onda je to pogodovanje temeljem nepotizma. Time bi učenici njezine škole, kako nemaju konkurenciju, automatski bili najbolji u županiji i otišli bi direktno na (među)županijsko, tj. državno natjecanje. No zaista mi je teško povjerovati u nepotizam u ovom području i na ovoj razini. No, ako je to slučaj, onda je to malo veći propust.

U toj istoj županiji postoji pet škola koje imaju predmet „Filozofija“. Neki nastavnici filozofije u nekim školama niti u 12:00 sati spomenutog utorka nisu dobili testove. Tek nakon intervencije kod Državnog povjerenstva natjecanja iz filozofije dobili su iste. Ne znam kako se dobivanje testova u 60-ak minuta prije natjecanja može držati razumnim rokom dostave testova. Kad su članovi povjerenstava školskih natjecanja usred natjecanja, tj. od 13:00 sati nadalje, uočili pogreške, odgovor više instance je bio da je pogreška uočena tog istog utorka 10. 02. 2015. ujutro bez daljnjeg objašnjenja o tome što i kako postupati dalje, bez isprike, bez upozorenja! Ovo je, bez daljnjeg, propust za koji u svjetlu prethodno spomenutog možemo dvojiti kako je slučajan. Bjelodana nestručnost.

Šećer dolazi na kraju. Ispit s pitanjima iz filozofije sadrži manju pogrešku, jer se dva puta pojavljuje pitanje broj 10 pri čemu se radi o različitim pitanjima pod istim rednim brojem. U esejskom dijelu ispita pogreška je nešto veća. Naime, u prvoj temi za esej dan je navod Aristotela, a ispod navoda u zagradama piše „Platon“ što nedvojbeno nije Platonov, nego Aristotelov tekst. Dakle, test sadrži pogrešku u numeraciji pitanja i navodima jedne teme eseja. Ove pogreške ukazuju na nevjerojatnu aljkavost i površnost odgovornih članova Državnog povjerenstva natjecanja iz filozofije, ili pak osobe odgovorne za sastavljanje ispita za natjecanje koju je zasigurno autoritetom i službom trebao delegirati tkogod iz spomenutog Državnog povjerenstva. Vremenik natjecanja objavljen je i popravljen tijekom 12. mjeseca 2014. godine tako da je navedeno Povjerenstvo imalo dovoljno vremena za satavljanje ispita i provjeru samog sadržaja i forme istog.

Nadam se da deblji kraj u cijeloj priči na koncu nisu izvukli nedužni učenici nadareni za filozofiju, jer u Hrvata je oduvijek bilo malo filozofa, a najveća bi šteta bila upropastiti talent, dar, kreativnost i trud, koji je i inače rijedak, a napose u tako čudnovatoj pojavi kao što je filozofija.

Četiri zdravorazumska pitanja

Članova spomenutog Državnog povjerenstva ima niti manje, ni više nego četrnaest, tj. dvanaest članova, tajnica i predsjednik. Njih 14 nije našlo shodnim:

(1) Provjeriti mogu li se ispravno prijaviti školska natjecanja iz filozofije?

(2) Jesu li obrasci za prijave natjecanja ispravni i odaslani na vrijeme?

(3) Jesu li ispiti sastavljeni formalno i sadržajno stručno i točno?

(4) Jesu li ispiti dostavljeni školama u razumnom roku prije početka školskih natjecanja?

Propusti se svakako događaju. Svi griješimo. Ja sam zadnji koji bih trebao prigovarati. Naime, nisam član takvog Državnog povjerenstva, ali filozof jesam, doduše ne bogzna kakav. Po mom skromnom sudu, ovdje bi se spomenuto Državno povjerenstvo trebalo žurno očitovati, ispričati se ukoliko je odgovorno, ili ukoliko su odgovorne osobe koje je ono delegiralo i obvezati se na procedure kojima će se cijela stvar učiniti djelotvornijom i imunom na ovakve čudnovate propuste.

*Ovaj tekst napisan je temeljem anonimne dojave. Uz informacije, dostavljene su mi fotografije ispita i tablica na kojima je jasno vidljivo kako uopće ne postoji mogućnost prijave natjecanja iz filozofije (i logike) i navedene pogreške u ispitima. Ni na koji način nisam profesionalno vezan uz spomenuta natjecanja, uz rad u srednjoj školi, niti uz rad navedenog Državnog povjerenstva. Istina, filozofa je u RH malo, isto kao i nastavnika filozofije, čak manje nego zastupnika u Hrvatskom saboru, i svi su za sve barem čuli, vjerojatno su se upoznali, a moguće je kako se i bolje poznaju, te je stoga naglasak na riječ profesionalno više nego važan.

Za ovu priliku klasičan školski skeč Rowana Atkinsona „Fatal Beatings“.

Piše:Kristijan Krkač

facebook komentari