Pratite nas

Fina odbila predstečajnu nagodbu za Index portal

Objavljeno

na

Županijsko državno odvjetništvo 27. siječnja ove godine podnijelo prijedlog za pokretanje stečajnog postupka

Nagodbeno vijeće Fine donijelo je danas rješenje kojim se odbacuje prijedlog Index portala d.o.o. za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, uz obrazloženje da je Županijsko državno odvjetništvo u siječnju već podnijelo prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tom tvrtkom, koja je jedna, ali ne i najvažnija preko koje posluje jedan od najvećih hrvatskih internetskih portala, www.index.hr.

Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi propisano je, naime, da prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe nije dopušten ako je nad dužnikom pokrenuti stečajni postupak, stoji u rješenju obavljenom danas na web stranici Fine.

U obrazloženju današnjeg rješenja Nagodbenog vijeća navodi se da je sredinom ovog tjedna zaprimljen dopis zagrebačkog područnog ureda Porezne uprave u kojem stoji da je Županijsko državno odvjetništvo 27. siječnja ove godine podnijelo prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Index portalom d.o.o. te da je taj zahtjev zaprimljen na Trgovačkom sudu 29. siječnja. I taj je dopis dostupan na web stranici Fine.

[box_light] Zbog nelikvidnosti i zaduženosti, Index Portal d.o.o. podnio je Financijskoj agenciji (Fina) prijedlog za otvaranje skraćenog postupka predstečajne nagodbe te plan financijskog restrukturiranja, objavljeno je početkom siječnja na internetskim stranicama Fine. Treba odmah istaknuti da se radi samo o jednoj od tvrtki preko kojih je poslovao portal index.hr. Glavnina poslovanja i vlasništvo domene odnose se na tvrtku Index Promocija.

Prošlu godinu Index portal završio je s gubitkom od gotovo 257.000 kuna. Usporedbe radi, u 2012. imao je gubitak od 48.000 kuna, stoji u izvješću o financijskom stanju i poslovanju te tvrtke.

Ukupni prihodi u 2013. iznosili su 654,6 tisuća kuna, dok su godinu ranije dosegnuli gotovo 1,6 milijuna kuna. Visina prosječnih mjesečnih troškova redovnog poslovanja u zadnjih godinu dana bila je 52,39 tisuća kuna.

Nedostatak likvidnih sredstava na kraju 2013. iznosio je 428,5 tisuća kuna.

Jedini dužnik Index portala je društvo Index promocija, zaduženo za prodajne aktivnosti, od kojeg potražuje 1,307 milijuna kuna.

Kako se navodi u izvješću, s obzirom na opću gospodarsku krizu u zemlji i vrlo lošu naplatu društva Index promocija, nisu se mogle kvalitetno zatvarati obveze oba društva, što je Index portal dovelo u vrlo nepovoljnu situaciju. Ključni problem pritom je nelikvidnost, uzrokovana slabijom naplatom potraživanja, što za posljedicu ima kašnjenje s plaćanjem obveza prema dobavljačima.

Planom financijskog restrukturiranja Index portala želi se smanjiti zaduženosti i skratiti broj dana naplate potraživanja.

Ukupna zaduženost te tvrtke na kraju 2013. dosezala je 1,96 milijuna kuna. Pritom su dospjele obveze s osnova poreza i doprinosa bile 1,05 milijuna kuna. Planom restrukturiranja predlaže se otpis zatezne kamate, te otplata tog duga u roku od tri godine u mjesečnim ratama, uz kamatu od 4,5 posto.

Prema dobavljačima, pak, dug iznosi 815,4 tisuće kune. Uz otpis kamata, Index portal predlaže da se dug otplati u mjesečnim ratama do maksimalno 60 rada ili zatvori putem kompenzacije ako je moguće.

Obveze prema zaposlenicima, pak, iznose 30.708 kuna, a otplatile bi se odmah nakon deblokade poslovnog računa.

Kako se ističe u planu financijskog restrukturiranja, Index portal u idućem 5-godišnjem razdoblju planira stabilizirati poslovanje. U tome razdoblju, kaže se dalje, može garantirati visoku kvalitetu poslovanja te će i dalje održavati svoj položaj na tržištu medija u Hrvatskoj.

U trećoj godini, pak, tvrtka bi zapošljavala novi kadar te aktivno tražila druge izvore sufinanciranja, u vidu potpora za zapošljavanje ili dodijeljenih poticajnih sredstava za promoviranje projekata od općeg dobra. [/box_light]

Politika+

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

17. listopada 1990. Prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije protiv SAD-a

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan, 17. listopada 1990. godine, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoju prvu povijesnu utakmicu.

Na Maksimiru je gost bila ekipa SAD-a, a Hrvatska je golovima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića slavila 2:1.

U toj legendarnoj utakmici za Hrvatsku su nastupili Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić, a još su zaigrali i Tonči Gabrić, Gregor Židan te Mladen Mladenović. Izbornik je bio bivši hrvatski nogometaš, reprezentativac, trener, danas nažalost pokojni Dražan Jerković.

Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću na zagrebački Trg bana Jelačića: pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odigrana je pred 30-ak tisuća gledatelja na stadionu Maksimir dan poslije postavljanja spomenika – 17. listopada 1990. u 19 sati.

Ideja provedena u tajnosti

Kada je Nogometni savez SAD-a objavio da želi u Europi odigrati dvije prijateljske utakmice za koje traže suparnike, tadašnji glavni urednik Sportskih novosti Darko Tironi prvi je inicijator ideje dovođenja američke reprezentacije u Hrvatsku.

Tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Mladen Vedriš i dopredsjednik Rudolf Sabljak zbog političke situacije u tom trenutku proveli su tu ideju u velikoj tajnosti, najviše uz pomoć hrvatskog iseljenika Ivana Opačka i Vinka Hotka, te Jure Klarića, direktora tvrtke Voće koja je platila 90.000$ za troškove dolaska gostujuće reprezentacije.

Nakon što su dobili ukupno četiri ponude, Amerikanci su se odlučili za utakmice s Hrvatskom i Poljskom, koju su pobijedili u Varšavi (2:3) par dana prije utakmice s Hrvatskom.

Ante Pavlović je tada kao glavni tajnik Jugoslavenskog nogometnog saveza potpisao dozvolu za odigravanje utakmice bez znanja ikoga drugoga u Beogradu i prijavio je Fifi, s obzirom da je Hrvatski nogometni savez u to vrijeme bio član Jugoslavenskog nogometnog saveza.

Unatoč pokušajima Jugoslavenskog nogometnog saveza da spriječi odigravanje utakmice, to im nije uspjelo jer je FIFA izdala dozvolu za odigravanjem. Slična stvar se dogodila i sa slijedećom utakmicom hrvatske reprezentacije protiv Rumunjske u Rijeci.

Kako je Jugoslavenski nogometni savez u pokušaju sprječavanja utakmice zaprijetio da će kazniti sve nogometaše uz Jugoslavenske lige koji nastupe na ovoj utakmici, Izbornik Jerković je, da bi izbjegao eventualne kazne, momčad sastavio uglavnom od igrača koji su tada već igrali izvan Hrvatske. Igor Štimac, Davor Šuker, Željko Petrović i Borislav Cvetković nisu bili u sastavu zbog ozljeda, a Zlatka Vujovića (PSG), Tomislava Ivkovića (Sporting), Srećka Bogdana (Karlsruher SC), Harisa Škoru (Torino FC) i Davora Jozića (AC Cesena) unatoč njihovim osobnim željama za sudjelovanjem njihovi klubovi nisu pustili na utakmicu jer nisu imali tu obvezu, s obzirom se utakmica nije igrala u terminu predviđenom za nastupe A reprezentacija.

Vlado Kasalo je došao na utakmicu iz Nürnberga bez dozvole svoga kluba i za to je po povratku platio klupsku kaznu od 25 tisuća njemačkih maraka, a Aljoša Asanović, strijelac povijesnog prvog pogotka, je također imao problem s klubom, francuskim FC Metzom, koji je imao važnu utakmicu četiri dana poslije, ali je uspio nagovoriti vlasnika kluba da mu ustupi mali privatni zrakoplov kako bi došao na utakmicu i zanimljivo je da je morao izaći u 58′ minuti utakmice samo zato da bi stigao na zrakoplov, koji je morao sletjeti nazad u Francusku do ponoći.

Izbornik Jerković složio je svoj stručni stožer tako da je uključio glavne trenere iz tadašnja četiri hrvatska prvoligaša, to su bili Zdenko Kobeščak iz Dinama, Joško Skoblar iz Hajduka, Vladimir Lukarić iz Rijeke i Ivica Grnja iz Osijeka.

Prije utakmice bogat kulturno-zabavni program

Prije same utakmice priređen je bogati program. Bilo je tu velikih balona aeronautičkog društva Coning iz Varaždina, u velikom mimohodu prodefilirali su 110 sinjskih momaka i vitezova viteškog alkarskog društva, šibenska limena glazba, folklorni ansambli KUD-ova ‘Petar Zrinski’ iz Vrbovca i ‘Ivo Lozica’ iz Lumbarde na Korčuli u narodnim nošnjama, te viteško društvo ‘Kumpanija’ iz Blata na Korčuli. U glazbenom programu su nastupili Dubrovački trubaduri, Krunoslav Cigoj i Tomislav Ivčić, a u poluvremenu je nastupilo još i Prljavo kazalište.[

Prvi pogodak na utakmici – a samim tim i prvi pogodak za hrvatsku reprezentaciju u novijoj povijesti hrvatskog nogometa – postigao je Aljoša Asanović u 29-oj minuti. Četiri minute poslije Ivan Cvjetković je povećao vodstvo na 2:0, a oba su pogotka postignuta uz asistenciju Marka Mlinarića. Tim je rezultatom završilo prvo poluvrijeme.

U drugom je poluvremenu reprezentacija SAD-a pogotkom Troya Dayaka u 80-oj minuti utakmice ostvarila konačni rezultat 2:1. Kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a najboljim igračem utakmice bio je proglašen Marko Mlinarić kojemu je nagradu uručio doajen hrvatskoga sportskog novinarstva Mladen Delić.

Ova utakmica ima poseban značaj i po tome što na njoj promoviran dres hrvatske nogometne reprezentacije, koji će poslije postati i ostati jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres, prema kojemu su nastali sve ostale inačice dresa do danas, dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za utakmicu.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati