Pratite nas

Magazin

Forrest Gump 20 godina kasnije: tri ideje u filmu koje nas nastavljaju izazivati

Objavljeno

na

Kada sam ponovno sjeo i pogledao film shvatio sam da se u njemu događa puno više – čak i više nego što sam se na prvu sjetio – te bi nam sastavljanje duge liste onemogućilo ulazak u dublje razmišljanje i raspravu o samom filmu. Stoga sam odlučio ovaj članak napisati više u dubinu negoli u širinu. Time sam htio ukazati na bogatstvo i vrijednost samog filma, umjesto da napišem nostalgičan i pojednostavljeni popis stvari u filmu kojih se ionako svi sjećamo. Forrest Gump je film koji nas poziva da živimo punim životom unatoč nemirnim vremenima. Ovakva priča dobro ispričana ne progovara samo o važnim stvarima u životu već nam govori i o nama samima. Forrest na početku filma to dobro objašnjava: „Moja mama je uvijek govorila da možeš puno toga reći o čovjeku po njegovim cipelama. Kamo idu i gdje su bile. U životu sam nosio dosta različitih cipela.“ Istina, nismo li svi?

Iako inače nisam sklon kopati po filmovima u potrazi za kršćanskim krepostima samo zato da bi zvučalo suvremeno (osobito ako redatelj prilikom snimanja nije imao slične namjere), u ovom slučaju mi se same od sebe nameću neke provokativne svetopisamske teme koje mi se čine povezanima s ovim filmom.

Normalno, film nas uči lekcije koje su nam svima intuitivno poznate. No postoje neke stvari koje često izgubimo iz vida i iskreno, još ih se borimo shvatiti – kamoli neprestano živjeti.

Ovo je par zapažanja, ključnih ideja iz samog filma, koje nas izazivaju kao ljude i kao kršćane.

Slobodna volja ili predestinacija?

Ova je tema obično rezervirana za rasprave na forumima ili Facebooku (čini mi se da kalvinisti imaju istančan nos za pronalazak ovakvih rasprava). Pitanje između slobodne volje ili predestinacija nalazi se u samoj srži Forresta Gumpa. Poručnik Dan predstavlja predestinaciju („Svi imamo sudbinu! Ništa se jednostavno ne događa samo od sebe! Sve je to dio većeg plana!“), a mama predstavlja slobodnu volju („Vjerujem da svi mi određujemo svoju sudbinu.“). Ovo je rasprava univerzalnih razmjera, ne samo zato što odgovor utječe na našu sudbinu – već i na naš osobni identitet. Postoji li neki „viši plan“ prema kojem smo se rodili i čiji smo sada dio? Ili smo svi mi gospodari svoje sudbine? Jesu li, možda, obje tvrdnje krive? Jesmo li mi poput pera na kraju filma koje vjetar nasumično nosi prema svojoj volji? Forrest se muči s ovim pitanjem kroz cijeli film, nesiguran koju bi ideju izabrao, sve dok na kraju filma ne doživi svojevrsno prosvjetljenje. Vjerujem da Forrest dolazi do ispravnog zaključka („možda se obje stvari događaju istovremeno“) i priča o njegovu životu – priča o neočekivanim iznenađenjima i izazovima – to potvrđuje.

Mudrost moje mame

“Mama je uvijek objašnjavala stvari tako da sam ih mogao razumjeti.“ Postoje brojni razlozi kojim nas ovaj film stalno privlači. Mislim da je ključan razlog Forrestova mama koja nam kroz cijeli film donosi osnovne, ali važne istine o životu. Neki filmski kritičari tvrde da se radi o previše pojednostavljenom gledanju na život, ponešto naivnoj mudrosti, i to je možda istina. No ta istina odzvanja! Mislim da smo u životu prečesto cinični. Previše iskompliciramo sam život, razloge zbog kojih se nešto u našim životima događa, pa čak i ljude koji su dio tog istog života. Ponekad je dobro – čak i nužno – poput Forrestove mame pogledati na život kroz „pojednostavljene naočale“, objasniti stvari koje nam se događaju tako da ih sami možemo shvatiti. Forrest to iskreno čini kad god nam kaže: „Netko je glup, ako čini gluposti“, „Trebaš uraditi najbolje što možeš s onim što ti je Bog dao“ ili „Moraš staviti prošlost iza sebe prije nego što možeš krenuti naprijed“.

Nešto slično i Isus radi sa svojim učenicima kada im govori kroz prispodobe. Pričati o Kraljevstvu Božjem bilo bi prekomplicirano i uzvišeno za shvatiti, pa je Isus svojim učenicima morao pričati priče koje su mogli shvatiti. Istina je da su učenici često bili zbunjeni nakon priče, ali ne samom pričom. Oni su bili zbunjeni oko toga kako primijeniti samu priču: „Da, učitelju, sve to zvuči dobro. No zašto nam to govoriš?“ Oni nisu uspjeli shvatiti priču, ne zato što su bili glupi, već zato što su bili odrasli. Ovo me dovodi do najvažnije ideje koju nam film nudi.

Budite kao djeca!

On dozove dijete, postavi ga posred njih i reče: „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko“ (Mt 18,2-3)

Prilikom ponovnog gledanja Forresta Gumpa ova mi se ideja nametnula sama od sebe. Radi se o jednostavnoj poveznici, koja ima dalekosežne učinke. Znanje i stručnost često nisu ono što bi trebali biti te nas mogu iscrpiti i učiniti ciničnima, pa čak i dovesti do gubitka vjere. Sve to može oblikovati naš duh u nešto što nije baš kršćanski usmjereno. Ne bismo trebali sažalijevati Forresta zbog toga što ima niži IQ – trebali bismo težiti prema naravi koju njeguje.

MSDFOGU EC011

Kod Forresta su očite njegove osobine, njegova dobrota, blagost i velikodušnost. Njegova nevinost. Postoji atribut koji često ne povezujemo s nevinošću dok ga Forrest utjelovljuje gotovo instinktivno, a to je moralna jasnoća. Na osnovnoj, ali važnoj razini, Forrest jako dobro razlikuje dobro od zla i to jako brzo. To ga motivira na djelovanje. Kada se prema nekomu odnosi loše ili ga se tuče (poput Jenny koja se nalazi u vezi u kojoj je zlostavljana), Forrest se ne povlači, on nije kukavica – on djeluje. On se bori. On brani. On štiti. On ne pristupa problematičnoj situaciji kroz intelektualnu psihoanalizu, već vidi nekoga u potrebi i djeluje (tako je isto činio i u Vijetnamu – naprosto jer je osjetio da je pravi trenutak za djelovanje). Njegova nevinost nije njegova slabost. Ona je njegova snaga. Možda nam se čini jednostavno promatrati Jenny i osuđivati je zbog njezina vlastitog izbora – što nije izabrala bezuvjetnu ljubav koju joj Forrest tako očito nudi – gruba istina je da smo svi mi više poput Jenny nego što smo nalik Forrestu. Mi ne žudimo samo za stvarima, već i za snovima, pretvarajući naša nadanja u naše idole. Te nas strasti odvlače od stvari koje su istina, koje donose mir, koje nam pružaju ljubav i tjeraju nas prema stvarima koje donose kaos i krive stranputice. No u našim glavama Jenny je odrasla osoba, a Forrest je glupan? Slično se događa i s poručnikom Danom koji se hrva sa sudbinom koja je zakazala ispuniti ono što je on sam za sebe zamislio i što su mu drugi obećali. Kao proizvod tog hrvanja poručnik Dan postaje ljut na Boga. Možda nećemo odobravati poteze koje čine Jenny i Dan, ali trebali bismo razmisliti što nam oni otkrivaju o nama samima.

Biti kao Forrest? Kamo sreće da smo svi mi tako naivni. Svijet bi bio bolje, nježnije i pravednije mjesto.

Mogao sam napisati još jedan članak o tome kako redatelj Robert Zemeckis stvara niz snažnih trenutaka u svome filmu. Kada se Forrest oslobađa od okova svoje proteze… kada se Forrest i Jenny ponovno susreću pored reflektirajućeg bazena… kada se poručnik Dan ponovno pomiruje s Bogom i nakon nekog vremena susreće Forresta kao promijenjeni čovjek. Ili po meni najsnažniji trenutak – kada Forrest saznaje da je otac, te ga preplavljuju izmiješani osjećaji. Prilikom svakog od tih trenutaka preplavljuju me osjećaji i pojavi mi se knedla u grlu.

Svi bi nas ti emotivni trenutci u Forrestu Gumpu trebali izazvati. A taj izazov bi se mogao kratko izreći na sljedeći način: prestani biti poput Jenny, prijeđi kroz stanje poručnika Dana i na kraju postani kao Forrest Gump.

I to je sve što imam reći o ovome.

[ad id=”40551″]

Jeffrey Huston,  Crosswalk.com

Prijevod: Nenad Palac/Bitno.net

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Magazin

Bujanec: Zaustavljanjem Thompsona žele spriječiti hrvatsko zajedništvo

Objavljeno

na

Objavio

Ima li ijedna tema koja već godinama intrigira hrvatsku javnost i služi kao svojevrsna dijagnoza našeg društva od fenomena Thompsona?

On je figura oko koje se odvija ključna podjela u Hrvatskoj, na ove i na one, na jedne i na druge, na lijeve i na desne, gornje i donje

U nedjeljnjoj epizodi Božanstvene komedije na Laudato TV-u gostovao je poznati novinar s liberalne strane političkog spektra Jurica Pavičić i, kao njegov antipod s desne strane, Velimir Bujanec prenosi direktno.hr

U prvom je prilogu gostovao Jurica Pavičić, pisac i novinar. Na pitanje što mu sve smeta kod Thompsona, odgovorio je: “Jako učestalo koristi nacistički pozdrav kao priziv u svojoj pjesmi, to je temeljni razlog”.

“Tekstovi su impregnirani nacionalističkom mistikom koja je po mojem mišljenju zapravo poganska”, nastavio je, razgovarajući s novinarom katoličke televizije Laudato.

Kao proučavatelj kulture, rekao je, više voli gledište po kojemu se “prava ideologija vidi u stilu, a ne u tekstu”.

Ono što mu je posebno zanimljivo kod Thompsona jest, tvrdi Pavičić, što je “po svojem muzičkom idiomu najjugoslavenskiji glazbenik koji postoji”, pa mu je zato “na paradoksalan način drago da Thompsonova muzika postoji, jer pokazuje da postjugoslavenski nacionalizmi izviru iz istog jugoslavenskog supstrata”.

Priznajući da je opći društveni kontekst ranih 1990-ih bio ratni, Pavičić je ustanovio kako su mu zapravo i najsimpatičnije Thompsonove pjesme iz tih godina, a ne one “kolonijalne i molećive” kao “Stop the War in Croatia”.

Kao problem koji se javlja kasnije Pavičić je istaknuo “konstrukciju ideološke mistike koja se pojavljuje u kasnijim pjesmama, paravjersko djelovanje s mačem kao u kralja Arthura te neukusno korištenje benediktinskih oznaka”.

Bujanec: Zaustavljanjem Thompsona žele spriječiti hrvatsko zajedništvo

Završni gost Božanstvene komedije bio je urednik i voditelj emisije Bujica Velimir Bujanec.

Na početku priloga, Bujanec se osvrnuo na Thompsonov nedavni koncert na Šalati i novinare jednog portala koji su “obrijali svoje neuredne brade, istuširali se i okupali” i došli u ono za što su mislili da je VIP loža. Napisali su da tamo nisu vidjeli nikakve poznate osobe.

No očito su, nastavio je Bujanec, pogriješili mjesto, jer u toj svojoj VIP loži vidjeli ni Joea Šimunića, ni Željka Glasnovića, ni Željku Markić, ni Brunu Esih,.

Govoreći o medijskom praćenju Thompsonovih nastupa, Bujanec je rekao kako su ti novinari o koncertu na Šalati izvijestili “kao da su vidjeli Crnu legiju na ulazu u Staljingrad, krvavih očiju i čeljusti kao u vampira iz Sumrak sage”, a zapravo je riječ o “tisućama mladih koji su tri sata pjevali s Thompsonom i nisu željeli da napusti pozornicu”.

Na voditeljev upit zašto se u medijima stalno vrti jedna te ista priča, Bujanec je ustvrdio da je to zato jer se želi spriječiti “hrvatsko zajedništvo koje demonstrira Marko Perković Thompson”.

“To dolazi iz medija i udruga plaćanih iz hrvatskog državnog proračuna”, nastavio je, “koji se nikad nisu pomirili s nastankom suvremene demokratske hrvatske države, i koji nikada Marku Perkoviću Thompsonu neće oprostiti devedesete”.

O Thompsonu možemo govoriti na dva načina

Osporavaju HOS-ov pozdrav s jednakim žarom kao i kunu ranih devedesetih godina, a nju je osobno odobrio dr. Franjo Tuđman, dodao je.

“Možemo o Thompsonu govoriti na dva načina”, nastavio je Bujanec. “O svjetonazoru koji promiče, ali i o najkvalitetnijoj produkcijskoj razini, od bine i razglasa do rasvjete. Odite na koncert Rammsteina i vidjet ćete produkciju možda i nižu od Thompsonove”, rekao je.

To iritira ljevičare, jer oni bi željeli da se ništa ne čuje i da kvaliteta bude loša, zaključuje Bujanec. “Hrvatima je teško oprostiti uspjeh, čak i unutar same ljevice”, dodao je.

“Ja kupim svaki Thompsonov koncert, ne skidam ga s interneta jer želim pokazati da ga cijenim”, rekao je voditelj Bujice. “Koncert na Šalati je bio komercijalan, a lijevi izvođači imaju firme koje otkupljuju ulaznice i onda ih dijele svojim zaposlenicima”.

Thompson je čovjek koji na hrvatskoj glazbenoj sceni najviše puni proračun, poentirao je.

Snimajući prilog u kafiću na Šalati, voditelj i Bujanec našalili su se kako sjede baš na crnim stolcima. “Nadam se da nećemo završiti u Pupovčevom biltenu i izvješću State Departmenta”, rekao je Bujanec.

‘Thompsonov poster vjerojatno gađaju strelicama’

Na pitanje koketira li Thompson ipak malo s ustaštvom, Bujanec je odgovorio: “Mislim da promovira pozitivne hrvatske vrijednosti iz Domovinskog rata 1990-ih, koji je temelj hrvatske države”.

“Riječ je o ljudima koje žalim jer su 1990. godine izgubili svoju državu, koja se zvala Jugoslavija, i sada moraju pronaći krivca. Vjerojatno doma imaju Thompsonov poster i gađaju ga strelicama”, našalio se.

Na pitanje zašto Thompson ne prizna da je pjevao pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” ako je to doista istina, Bujanec je odvratio kako poznaje Thompsonov životni i profesionalni put, te kako je ta pjesma namontirana u emisiji Latinica, gdje je Denis Latin djelovao sukladno svojim političkim uvjerenjima, i pustio audio verziju za koju nikad nije dokazano da reproducira Markov glas. “Riječ je o podvali, što je on već i demantirao”, dodao je.

“Interesantno je kako je to problem, a nije problem kada ministri iz Milanovićeve bivše Vlade pjevaju ‘od Vinkovci do Pakraca nema više pravoslavca’, ili kada Stipe Mesić u Australiji pjeva ustaške pjesme, ili kada Drago Pilsel baca kamenje na sinagoge u Argentini. Ali zašto je njima to oprošteno? Ako izdaš Hrvatsku i primiš 30 srebrnjaka, sve ti je oprošteno, a ako ostaneš na hrvatskom putu onda ti ništa neće biti oprošteno”, rekao je Bujanec.

Mi smo svi žrtve onoga što Trump u svojim istupima zove “fake news”, istaknuo je.

“U Slunju sam bio svjedok kad je policajac procijenio da je na koncertu 50 000 ljudi, a kasnije se ispričao Thompsonu u backstageu, da su na nalog iz Karlovca morali objaviti da ih je bilo samo 15 000”, prisjetio se Bujanec.

Je li Hasanbegovićev poklon marcipanska ploča?

Ne želim opet uvaliti Bernardića kao s čestitkom za svadbu, rekao je Bujanec, “ali znam mnogo ljevičara i liberala koji vole Thompsonove pjesme. Glazba nema politički predznak”.

Na voditeljevo pitanje o tome kakv je Thompson osobno, Bujanec se prisjetio svoje nedavne svadbe.

Ustvrdio je da je to što mu je Thompson pjevao na svadbi možda i najveći dar njegovoj ženi, kojoj su dva strica poginula u Vukovaru, a borili su se s HOS-ovim pozdravom “Za dom spremni” i Thompsonovom pjesmom “Bojna Čavoglave”.

“I meni je to bio najljepši dar, uz ploču koju mi je poklonio dr. Zlatko Hasanbegović, iako neću reći je bila od marcipana ili nije”, našalio se.

Što se tiče Thompsonove osobnosti, Bujanec se prisjetio anegdote sa svojeg vjenčanja gdje su za istim stolom sjedili Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Ivo Banac i njegova supruga Andrea Feldman, koja je često percipirana kao osoba liberalne orijentacije, i koja je ostala šokirana nakon što je upoznala Thompsona, ustvrdivši da on uopće nije onakav kakvim ga prikazuju lijevi mediji, nego topla osoba koja zrači ljudskom, domoljubnom i kršćanskom energijom.

Na pitanje o najdražoj pjesmi Bujanec je odgovorio da mu je to “Ljutu travu na ljutu ranu”, a na molbu da zapjeva je odgovorio:

“Ja se u životu mislim baviti samo novinarskim poslom, a to bi bila potpuna antireklama. I Dante bi se zgrozio kada bih zapjevao”, zaključio je, pokazujući na sliku Dantea Alighierija, maskote emisije.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO – Žestoka rasprava u Otvorenom: Borci koji su poginuli braneći Hrvatsku 1991., nisu birali mjesto gdje će poginuti

Objavljeno

na

Objavio

Treba li ukloniti ploču poginulim pripadnicima HOS-a iz Jasenovca? Je li na njoj stari hrvatski pozdrav ili dio ustaške ikonografije? Kako će Vlada riješiti ovaj slučaj?

Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno u kojoj su gostovali povjesničari Zlatko Hasanbegović, Tvrtko Jakovina i Ante Nazor te dubrovački biskup Mate Uzinić.

Za dom spremni je ustaški pozdrav, ali zakonita znamenja HOS-a trebaju se isticati bilo gdje u Hrvatskoj te ploča HOS-a u Jasenovcu treba ostati, rekao je zastupnik i povjesničar Zlatko Hasanbegović u večerašnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u.

Povjesničar Ante Nazor rekao je da je činjenica da se taj pozdrav u tom obliku javlja tek u razdoblju ustaškog pokreta. – Međutim, kad govorimo o ploči u Jasenovcu, govorimo o ploči HOS-a, borcima koji su poginuli braneći Hrvatsku 1991., nisu birali mjesto gdje će poginuti – rekao je Nazor.

Rekao je da ima razumijevanja za to da taj pozdrav dijelu stanovnika nije prihvatljiv, ali da oni moraju prihvatiti da drugima nisu prihvatljivi neki drugi simboli. Na pitanje kako bi on riješio situaciju odgovorio je: – Ja bih razgovarao, sigurno ne bih postavio na tom mjestu, međutim, kad je već postavljeno, mogu razumjeti one koji su postavili tu ploču – rekao je Nazor.

– U svakom slučaju, ta je ploča tu gdje je i ja je ne bih micao bez dogovora – dodao je. Nazor je rekao da su oni koji su radili amblem HOS-a imali na umu NDH i ustaški pokret, ali da je takav kakav je i da bi najgore bilo micati dijelove tog amblema. – Ovo je trenutak kada jasno treba reći da je Hrvatska stvorena na Domovinskom ratu – poručio je Nazor. Povjesničar Tvrtko Jakovina rekao je da je ZDS ustaški pozdrav te da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slagala ili nije znala ili su joj krivo napisali da je to stari hrvatski pozdrav.  – Ta ploča opterećuje Hrvatsku, a zašto je premijer, koji ima sve poluge u rukama, ne može maknuti, to je druga stvar – rekao je Jakovina.

Zlatko Hasanbegović rekao je da je i kao povjesničar i kao političar jasno rekao da nema nikakve sumnje da je ZDS neodvojivi dio baštine ustaškog pokreta te da se u tom cjelovitom obliku ne pojavljuje prije razdoblja ustaškog pokreta i kasnije NDH. Druga činjenica je, rekao je, da napose 2017. godine u modernoj Hrvatskoj nema razloga za posezanje za bilo kakvim simbolima propalih političkih baština ili poražene NDH, posebice mladih ljudi jer to mogu zlorabiti oni koji u svakoj hrvatskoj državi vide ustašku državu. Spomenuo je Univerzijadu 1987., kada na logu nije bilo slova U već stilizirani Y. Međutim, rekao je, zakonita znamenja HOS-a trebaju se isticati bilo gdje u Hrvatskoj. – Ulazimo u jedan vrlo sklizak teren stanovitog licemjerja, da ta ploča ne može biti u Jasenovcu – mjestu, ne radi se o spomen području – a da može biti negdje drugdje. To je potpuna besmislica – rekao je Hasanbegović.

Dodao je da ne bi trebao kontekst Drugog svjetskog rata i logora jedini obilježiti Jasenovac. Jasenovac je bio mjesto instrumentalizacije, rekao je, dodajući da se zalaže za nastavak povijesnih istraživanja kojima bi se utvrdila cjelovita istina o logoru. Rekao je da Jakovina, koji je rekao da je u logoru poginulo oko 90.000 ljudi, barata ciframa. – Ova kontroverza je nametnuta od stanovitih politikanata koji su je iskoristili u svrhu političke trgovine i ucjene HDZ-a, koji je nažalost pristao na te ucjene. Odvija se jedna vrsta političke trgovine – rekao je Hasanbegović te u tom kontekstu spomenuo potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

Nazor je rekao da kad govorimo o HOS-u ne možemo govoriti o fašističkim amblemima i postrojbama. – Štitili su tadašnji Ustav, bili su podređeni regularnim postrojbama – rekao je Nazor. Jakovina je rekao da se nikada u nijednoj emisiji nije govorilo o uništavanju partizanskih spomenika. – Trg maršala Tita je pomaknut, ali ustaška ploča je ustala, s ustaškim sloganom – rekao je Jakovina. Jakovina je rekao da je prvi predsjednik Franjo Tuđman maknuo šefove HOS-a kako bi te postrojbe bile inkorporirane u Hrvatsku vojsku. – Nije pošteno prema Hrvatskoj vojsci da se naglašava mala skupina – rekao je Jakovina. Nazor je rekao da taj pozdrav nije bio dominantan, ali je postojao.

Hasanbegović je na pitanje o eventualnom mijenjanju imena novih ulica rekao da nije bilo riječi ni o kojem konkretnom imenu osim Trga maršala Tita. Rekao je da 2017. u Zagrebu imamo ulicu “zloglasnog” Vlade Ranogajca. – Postoje stvari o kojima treba raspravljati, ne možemo ih ignorirati, možemo lamentirati o okretanju budućnosti, ali mi zapravo ne raspravljamo o prošlosti. Kada raspravljamo o vrednotama na kojima počiva moderna hrvatska država, mi zapravo raspravljamo o budućnosti – rekao je Hasanbegović. Odgovarajući Jakovini rekao je da je upravo Tuđman odlikovao Matu Skeju, ratnog zapovjednika HOS-a. Biskup dubrovački Mate Uzinić rekao je da mi u Hrvatskoj još nismo završili Drugi svjetski rat te da nas to koči. Podržao je rad Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kako bismo otkrili pravu povijest. – bilo je žrtava i na jednoj i na drugoj strani kao što je bilo i zločinaca na jednoj i na drugoj strani. A mi ne trebamo biti pripadnici niti jedne niti druge strane, nego trebamo pokušati graditi, stvarajući jedan konsenzus vezano i za jednu i za drugu stranu, zajedničku stvarnost – rekao je Uzinić.

Dodao je da mu se čini da se u našem društvu svaki put kako nekako krenemo naprijed se iz ormara izvuče argument koji se nekako tiče povijesti. – Nisam pobornik nekih teorija zavjere, ali taj tko to stalno izvlači na površinu ne čini dobro ovom hrvatskom društvu – rekao je Uzinić. – To stalno vraćanje natrag nije dobro – dodao je. Hasanbegović je rekao da podjele iz prošlosti ne mogu nestati te da se ne može stvoriti zajednički sveobvezujući pogled na prošlost. – Ne trebamo posezati za totalitarnim pristupom gdje bi se nametnuo, dekretirao jedan zajednički pogled na prošlost – rekao je Hasanbegović, dodajući da moramo doći do minimalnog suglasja o tome na kojim temeljima počiva Hrvatska. – HOS treba ostati jer je HOS-ova ploča s tim simbolom isključivo dio baštine koja je nastala nakon 1990. godine – rekao je Hasanbegović. Jakovina je rekao da ustaški pozdrav nema mjesta nigdje u Hrvatskoj, a Hasanbegović je rekao da se u ozbiljnoj državi zapravo uopće ne može voditi raspravama treba li spomen-ploča sa zakonitim obilježjima bilo gdje biti istaknuta. Uzinić je rekao da ne smatra da su zabrane rješenje. – Mi smo pjevali potajno Bana Jelačića kad je bio zabranjen, sada kada je dozvoljen, nitko ga više ne pjeva – rekao je biskup.

facebook komentari

Nastavi čitati