Pratite nas

Komentar

Fra Mario Knezović: Pomozimo onima koji su životima branili naše živote

Objavljeno

na

U organizaciji Koordinacije udruga borbenih postrojbi iz Domovinskog rata grada Splita i Hrvatske udruge Benedikt sinoć se u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu održala tribina pod nazivom

„Način na koji se vode sudski procesi protiv pripadnika HVO-a u BiH“.

Na tribini su gostovali i izlagali umirovljeni generali HVO-a Zlatan Mijo Jelić i Željko Šiljeg, a istom je moderirao Zoran Vrbatović. U ime organizatora prigodnim riječima obratio se Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Na sinošnju tribinu osvrnuo se i fra Mario Knezović:

A jedan od njih reče: „Tužne li sudbine. Oni koji su u ratu bili na Jadranu kao dezerteri sad nam kroje sudbinu, a mi koji smo branili narod i ratovali sad moramo bježati na Jadran“. Sinoć sam bio iznimno počašćen što sam kao svećenik, čini mi se jedini, bio među našim generalima i braniteljima koji su se okupili u Splitu na tribini.

General Zlatan Mijo Jelić i general Željko Šiljeg upoznali su prisutne, a dvorana je bila puna s 500 sudionika, o procesima protiv hrvatskih generala i generala HVO-a u Bosni i Hercegovini. Osobito mi bijaše dojmljivo da u svojim izlaganjima bijahu pripremljeni, logični, argumentirani, odmjereni, jasni i bez frustracije. Nisu u svojim govorima jadikovali i tražili sažaljenja. To je hrvatski vojnik.

Tražili su samo pravdu i pomoć hrvatskih institucija u BiH i Hrvatskoj jer kako kažu, nisu vodili privatni rat. Dragi bojovnici „istina je voda duboka“ ali u konačnici u toj vodi će potonuti oni koji sad misle da „plivaju“. Pomozimo onima koji su životima branili naše živote. Zlo treba osuditi, ali ne može se suditi narodu, a upravo to se optužnicama namjerava.

Kamenjar.com/ fb. Fra Mario Knezović

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

Objavljeno

na

Objavio

BEZ KOMENTARA – BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

“Grobovi u žitu vjekovima klet će, zaboravit nikad neće ih Hrvati!”

PITANJE ZA HRVATSKU VLADU: Kada će te ukloniti spomenik četničkom koljaču koji je organizirao masakr 12 hrvatskih redarstvenika?! Nije li neprimjereno da tako blizu mjesta zločina bude spomenik zločincu?

(P.S. Upravo ovakve “argumente” koristili ste prilikom uklanjanja ploče HOS-a u Jasenovcu, komentirao je Velimir Bujanec)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Nova zdrava stremljenja u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Politički i društveni život u Hrvatskoj nije odavno bio tako živahan i buran.

Teško se povremeno i snaći u poplavi zahtijeva, predbacivanja, optuživanja, vrijeđanja i svakakvog jada koji se može čuti, vidjeti i pročitati od dičnog Sabora do jugo tiskovina, od sociologa, političkih komentatora, novinara i dakako, uvijek spremnih, sve više rastućih, nevladinih udruga.

Niču poput gljiva poslije kiše a radni narod za čija prava „se oni bore“, koji u velikom broju jedva preživljava, te dragocjene udruge sve jako dobro plaća. Pada mi na pamet jedna akcija koja se zalaže za primjenu Istambulske konvencije u Hrvatskoj.

Jedna od prvih koja je jako zagovara je bila udruga BABE koja je tražila od naših predstavnika u Belgiji da se zauzmu za prihvaćanje konvencije. Više elemenata, više djelova ima u toj konvenciji. Tako i potreba da se ljudima, djeci i onima starijim, u jednom trenutku svog života omogući da se odluče što su. Jesu li muškarci ili žene. Bez obzira na spol. On nije važan.

To je neki zastarjeli privjesak koji sili ljude već oko sto tisuća godina koliko bi moglo biti da je nastala ljudska vrsta, da  često budu ono što nisu. Vrlo zanimljivo. Kad sam tu mogućnost prenio na sebe vidio sam da i nije tako nevažno i bedasto, kako sam u početku mislio. Ako se odlučim promijeniti rod što mi konvencija omogućava ne bi se dogodilo ništa loše. Što više, mogao bih doprinijeti, jer obzirom na struku ali i posao u kući i oko kuće, više kao žena nego što sam do sada kao muškarac. Razmislit ću. No, u razmišljanju sam otišao korak dalje.

Što bi na većoj razini, na nacionalnoj mogle značiti takve promjene. Kad bi primjerice jedan moj kolega promijenio rod mogli bi dobiti na čelu gore spomenute udruge dvije Sarnavke umjesto jedne kao što je sada. Kakva bi to samo bila progresivna snaga u našoj državi. Mogli bi se uvjeriti i turski i drugi svjetonazorski identičan ostali brojni svijet da prihvati Istambulsku konvenciju. Dakako, u cijelosti. Ne samo nazadna Hrvatska i Europa u većem dijelu. To bi uistinu bio veliki korak u progresivni slobodan svijet. Živi bili pa vidjeli.

Damir Letinić/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati