Pratite nas

BiH

Fra Markešićnjakov pečat

Objavljeno

na

Da nije ovog Sarajeva, stvarno čovjek ne bi znao što bi pisao. Ali, izgleda da ćemo u budućnosti imati puno tema, jer je počeo proces decentralizacije toga drevnoga komunističkoga grada. Javio se doajen sarajevske političke elite, crveni fratar – fra Luka Markešić, koji je jako nervozan i nezadovoljan, te se pita tko to dijeli pečate bez njega. Jer certifikat na sve pečate u BiH, a čini mi se i u Europi i u svijetu, ima samo Sarajevo, na čelu s ovim fratrom i bošnjačkom političkom elitom.

Neki se mlađahni bivši fratar Ivan Tolj drznuo dijeliti pečate kome on hoće, i to napraviti tako radikalan zaokret od prošle godine kad je Sarajevu dodijelio dva pečata za Sejdića i Fincija, da bi sad iste dodijelio dvojici papa, bivšem papi Benediktu XVI. i papi Franji.

Odmah je fra Luka osjetio opasnost te je napisao pismo Papi da pod hitno vrati pečat, jer je to pečat HDZ-a i Hercegovaca, koji su inače po fra Luki genocidan i fašistički narod, te kako je jednom rekao, boluje od virusa H1N1, odnosno ptičje gripe. Tako je govorio taj dobri komunistički pastir iz Sarajeva.

Ali čini mi se da se ovaj put dobro zaletio. Jer ako ćemo govoriti terminom iz starog olimpijskoga grada Sarajeva, fra Ivan Tolj je puno brži, jači i spretniji. Dok fra Luka skuplja pečate i pretvara ih u muhore za Sarajevo, centralizirajući tako BiH, fra Ivan ih sam proizvodi i sam dijeli kome hoće po čitavoj regiji, a i svijetu.

Iako su se njih dvojica vrlo dobro slagala kad je pravljena prva platforma, fra Ivan je kao mlad čovjek evoluirao i shvatio besmislenost te politike. On zna kamo ide svjetska politika. Čovjek ima takvu moć, što se kaže u narodu, bez kucanja ući i kod pape, i kod Merkelove i svih relevantnih političara u Europi koji su se pitali ili bi se trebali pitati na ovim prostorima.

Što će biti nakon nove Jalte?

Tako je udario junak na junaka, s tim što su šanse za pobjedu puno više na strani Styria grupe. Jer, tko imalo kuži politiku, sve može shvatiti iz dvije rečenice Wesleyja Clarka koji je u jednom intervjuu poručio onima koji su za Putina, neka idu u Rusiju, velik je Sibir, te je napao Njemačku što ne ulaže na Balkan. Tko ima oči i uši, prokužit će što to znači. Jalta je uvijek bila tamo gdje je bila – na Krimu. Ali sad je samo administrativno postala dio nove Rusije. Pa da vidimo gdje će sporazum iz Jalte na ovim prostorima biti proveden. Hoće li granica biti Drina ili će biti negdje drugo. Po znakovima, čini mi se da barem ovaj prostor Hrvatske i Federacije BiH sigurno će pripasti Europi, a samim time i političkom utjecaju Njemačke.

Stanje u Sarajevu bi se moglo objasniti poznatom Krležinim Sukobom na književnoj ljevici, prije Drugog svjetskog rata.
Njemačka je krenula s implementiranjem dviju rezolucija Vijeća Europe, to su rezolucija o totalitarnim sustavima i rezolucija o federalizaciji BiH. To su prvo osjetili oni udbaši kosovci, koji su ostali iz Titovog režima i tajne službe koje faktički drže svu vlast na ovim prostorima, pod komandom engleske tajne službe MI6. Jer, sav novac koji je Engleska u posljednjih stotinu godina uložila na ovim prostorima, uložila je upravo u tajne službe, ništa u gospodarstvo, financije, ekonomiju… Za razliku od Njemačke koja bi još više i ulagala da tu ne vladaju te službe koje sve napore ulažu kako bi ljudi bili za komunizam i

Putina. E, neće moći!

Najveći dan za Hrvate poslije priznanja hrvatske države bio je onaj kada je ta zemlja primljena u NATO, te kada je George W. Bush u Zagrebu rekao Sanaderu: ”Od danas pa ubuduće, američki narod i Amerika stoje iza Hrvata. Tako da će u ovoj novoj Jalti Amerika podržati narode koji pripadaju europskom i euroatlantskom kulturnom krugu. Sarajevski i zagrebački komunisti su postali nervozni jer imaju tu informaciju da će nakon 70 godina napokon morati letjeti s političke scene.
Pošto ti narodi ne mogu sami napraviti lustraciju, tako i u pristupnom sporazumu se nikad nije diralo to pitanje, ali izgleda da je krenulo, jer mora. Tako da u skorijoj budućnosti očekujem da će Njemačka od Rusa kupiti nekoliko onih golemih zrakoplova – Antonova, pa će svakih sat vremena slijetati i u zagrebačku zračnu te u sarajevsku vazdušnu luku, kako bi kupila ove komuniste da prave društvo Perkoviću i Mustaču.

Sarajevsko sikterisanje Bandića

Da sam u pravu, dokazuje i odluka Gradskog vijeća Sarajeva prema kojoj se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću oduzme titula počasnoga građanina. Razlog je taj što je napravio verbalni delikt, a u komunizmu se zbog toga išlo u zatvor na tri mjeseca do tri godine. Tako taj Bandić, koji je puno učinio za svakoga, te koji se zbog toga puno žrtvovao, sikterisan je iz Sarajeva.

Ali, zašto? Oni su u njemu uvijek vidjeli Škutora i Hercegovca, a to znači fašista i ustašu. No, pošto je Bandić puno lukaviji i mudriji od njih, već dvije godine nije član komunističke partije – SDP-a. Kako bi dečko uspio, morao je upasti ne u zmajevo gnijezdo nego u gnijezdo troglavog zmaja, odnosno na prostore bivše Jugoslavije koji su bi trebali prozapadnjački orijentirani. To je najprije Slovenija u kojoj su i sad komunisti na vlasti, iako je službeno dio EU. Tamo su Zmajčeki. Drugi prostor je BiH, odnosno Federacija. U reprezentaciji su zmajevi. Izađeš na ulice i vidiš da je i sad Tito glavni. I na kraju, tu je komunistička Republika Hrvatska, gdje je Bandić, kao bi postao gradonačelnik Zagreba, morao ući u Društvo braće hrvatskog zmaja. To je vrlo zanimljivo društvo. Meni to nikad nije bilo jasno, jer sam znao da je za katolike zmaj uvijek bio simbol sotone. Onda sam malo pročitao o tom društvu koje je osnovano od nehrvata i koji su uvijek bili i ostali protiv svega što je hrvatsko i katoličko.

Naša kraljica Hrvata Gospa, kao pobjednica nogama gazi troglavog zmaja. Više kamenih vrata u Zagrebu, gdje se nalazi Majka Božja od kamenitih vrata, jedino je mjesto na svijetu gdje se sotona nalazi više Gospe. Ali, Bandić će polako izaći, jer su molitve njegove majke Blagice puno jače od sotone i njegova nauma.

Postoji jedan mudru Hercegovac koji je imao tu sreću da nije završio puno škole, pa je i sad najpametniji i najmudriji – Anđelko Leko. On je još 1990. kad su se vršili demokratski procesi znao da će se sve provoditi preko komunista, tako da je Bandić bio jedan od rijetkih Hercegovaca koga je Leko poslao u SDP, znajući da samo tako može ostvariti svoje ambicije, a i njegove. On je to i ostvario. Učinio je puno materijalnog dobra, a najmanje sebi. No, dolazi vrijeme da se i duša spašava. Jer, nije nama Hercegovcima drago kad mu Mesić stavlja one bedževe zlikovca Tita.

Bandić je svakako na putu spasenja. Pomažu molitve, jednog se zmaja već kutaris’o – ovog sarajevskog. Još se samo treba riješiti Tita i ostale braće zmaja, te u konačnosti postati predsjednik jedne demokršćanske stranke, sa socijalnim kršćanskim naukom, a to je ova stranka Bayerna, CSU. Onda će to biti Milan Bandić sa spašenom dušom i glavom, kojeg mi cijenimo i volimo.

Dinamo može biti samo Croatia

Kad tako ljudima činiš dobro, obično ti vraćaju zlom. Ista je situacija i sa Zdravkom Mamićem. On je u komunističkom klubu, ta oni su mu i dali ime Dinamo. Ja nikad nisam navijao za taj klub, ali sam uvijek znao da je glavni u Hrvata, pa sam se radovao njegovim uspjesima. Jer, ovakva Hrvatska, bez ovakvog Dinama i Zdravka Mamića, nikada ne bi imala svoju reprezentaciju. Tjeranjem njega iz Dinama, hrvatski nogomet i sport bi apsolutno bili unakaženi. To i žele ovi komunisti na čelu s ministrom Jovanovićem. Maminho jest onakav kakav je, ali ga Bog voli, a i čuva ga Gospa Međugorska. Tako da oni koji piju limunade s C-vitaminom ništa neće moći Mamiću koji će doživotno biti predsjednik Dinama. Kad počne lustracija u Hrvatskoj, samo ću ga još zamoliti da vrati ime, jer Tuđman nije imao nikakve strateške greške. Ne može se zvati ni građanski ni HŠK. Pošto se nalazi u glavnom gradu svih Hrvata, samo se može zvati Hrvatski športski klub Croatia. Mamiću, samo to još napravi, pa ću i ja početi navijati za taj klub.

Kad si moćan, svi ti se ulizuju, a kad padneš, svatko ide protiv tebe. To je prispodoba iz života bega Rizvanbegovića. Kad je pao s vlasti, onda su ga naopako zavezali za leđa magarca, proveli ga kroz Stolac i kroz Mostar. Sva svjetina mu se rugala i gađala ga kamenjem te mu psovala. Od tog silnog svijeta, samo je jedan čovjek stajao sa strane i mirno to gledao. Niti je psovao, niti je gađao. Onda je stražar koji je vodio Rizvanbegovića reče: ”Beže, što te onaj ne udara niti psuje?” A mudri beg Rizvanbegović mu odgovori: ”Mora da mu za života nisam ništa dobro učinio.”

P.S.

Dobri pastir fra Luka Markešić nikad ne miruje. U pauzi između pisanja pisma papi Franji, odmah je dao muhur drugu Martinu Ragužu, tj. svoju stranku Hrvatski narodni savez, tako da mu pomogne u daljnjem političkom razrađivanju te, kako je on naziva, genocidne i fašističke Hercegovine. E moj Martine, neka ti je Bog na pomoći!

Piše: Marin Topić/pogled.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Iz ovih krajeva otići će još 100 000 ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Nezaposlenost mladih od kojih stvaramo izgubljene generacije najveći je od bezbroj problema s kojima se bori Bosna i Hercegovina, a za koje političke elite niti imaju rješenje niti žele raditi na poboljšanju.

Podaci CIA-e za 2017. godinu vrlo su jasno i govore o današnjoj katastrofi BiH – BiH je vodeća po ovom statističkom podatku sa 62,8 posto nezaposlenih mladih.

Isto tako, podaci govore kako je populacija mladih mnogo bliža granici siromaštva nego populacija odraslih te da oni koji nisu nastavili školovanje čine najveći udio u siromašnoj populaciji – njih 57 posto! Naravno, nikoga u takvim okolnostima ne treba čuditi situacija u kojoj iz BiH posljednjih godina mladi i školovani ljudi bježe “glavom bez obzira”.

O tom problemu govorio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović prigodom sastanka s predstavnica vlasti u USŽ-u rekavši kako je taj problem prisutan u svakom dijelu BiH, a u Krajini možda izraženije jer je granica EU pred vratima.

Mladi bježe u inozemstvo

– Kako bi se to promijenilo moramo stvoriti ambijent tim ljudima da vjeruju u svoju državu. Ovo je naša domovina i ovdje treba živjeti, ali ni to neće biti dovoljno. Premoćna je zapadna ponuda koja se nudi, prije svega u Austriji i Njemačkoj. Njima naši ljudi trebaju, oni su dio snažne industrijske i obrazovne kulture, a mi smo dio europske tradicije, kazao je Čović. Isto tako, jasno navodi kako će se negativni trendovi nastaviti ukoliko država nešto ne uradi.

– Što je najgore poticat će ga upravo te zemlje jer njima naprosto treba takva kadrovska struktura. Ukoliko ste pratili plan njemačke kancelarke za iduću godinu, i to uz uvjetovanje novih partnera u vlasti, jeste novih 200 tisuća ljudi izvana. Računamo kako će tu biti bar 100 tisuća iz ovih krajeva. Ako ne napravimo strategiju onda ćemo biti u velikim problemima. To što mladi ljudi odlaze više nije političko pitanje, nije pitanje jednog naroda, jedne politike. Jednostavno, odlaze svi. Čak i investitori koji dolaze iz tih krajeva kod nas ne daju takve uvjete radnicima kakvi su u Švicarskoj ili Austriji, istakao je Čović.

Zapošljavanje mladih

Problem zapošljavanja mladih bio je i tema dvodnevne  međunarodne konferencije “Program garancija za mlade kao prevencija nezaposlenosti mladih” na kojoj se razgovaralo o mogućim rješenjima problema koji muči čitavu regiju.

– Zapošljavanje mladih, kao jedne od ugroženih grupa na tržištu rada, predstavlja izazov za sva regionalna i nacionalna tržišta rada, rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Dodaje da zbog toga sve javne službe za zapošljavanje veliki dio svojih aktivnosti usmjeravaju na povećanje zapošljavanja ove populacije jer je to preduvjet za kvalitetan život i napredak mladih u svim zemljama.

Cilj konferencije je razmjena najboljih praksi u zapošljavanju mladih među zemljama članicama Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (VAPES), sa posebnim naglaskom na prenošenje iskustava i praksi u zapošljavanju mladih u EU putem programa “Garancija za mlade”. Konferencija, koju su organizirali Agencija za rad i zapošljavanje i VEPES, prilika je da se usporede raznovrsne mjere, utjecaj koji na definirane mjere imaju politike, odobreni proračuni, sustav obrazovanja, sustav rada službi za zapošljavanje.

Isto tako, tijekom konferencije bit će predstavljeni dosadašnji rezultati i iskustva o provođenju mjera za zapošljavanje mladih, a poseban naglasak bit će na programu “Garancija za mlade” koji se sprovodi u EU.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici službi za zapošljavanje Austrije, Azerbajdžana, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Francuske, Hrvatske, Kine, Mađarske, Slovenije, Švedske, Turske, kao i zavoda za zapošljavanje RS-a, FBiH i Brčko distrikta, te županijskih službi.

BiH na trećem mjestu po nezaposlenosti u svijetu

facebook komentari

Nastavi čitati