Franjevci Chicaga objavit će rukopise Ante Brune Bušića

18

U ovoj ili najdalje u sljedećoj godini svjetlo dana ugledat će iznimno vrijedni rukopisi glasovitog hrvatskog emigranta i žrtve UDBA-e Brune Bušića koji do sada nikada nisu objavljeni, objavio je kustod fra Jozo Grbeš na proslavi 90. godišnjice Hrvatske franjevačke kustodije svetoga Jeronima u Chicagu koja je jedna od najvažnijih hrvatskih institucija izvan domovine, piše Večernji list BiH.

U Hrvatskom etničkom institutu, koji djeluje pri Kustodiji koja je pod patronatom hercegovačkih franjevaca, čuvaju se još nikada i nigdje objavljeni ni na vidjelo izneseni originalni rukopisi vodećeg hrvatskog intelektualca hrvatske dijaspore Brune Bušića.

Nakon što ga je ubila UDBA u Parizu 16. listopada 1978. godine, ti materijali doneseni su u ovaj Institut, gdje se čuvaju s drugim dragocjenostima, poput crteža i skulptura najpoznatijeg hrvatskog umjetnika 20. stoljeća Ivana Meštrovića.

Tiskara, institut…

Teško je pobrojiti sve za što su “odgovorni” franjevci i brojni Hrvati koji su bili okupljeni oko franjevačkog samostana, Instituta, nekadašnje tiskare… O tome je na 90. obljetnici utemeljenja govorio kustod fra Jozo navevši brojne značajne aktivnosti koje se nisu ogledale samo u pastoralnom radu, što je bila njihova prvotna misija, nego i potezima za očuvanje te ukupan razvoj i jačanje hrvatskog identiteta.

“Kada se iščitava povijest događanja, aktivnosti, podijeljenih sakramenata, onda je više nego jasno kako su franjevci na ovim prostorima sjeverne Amerike doista položili ispit svoje karizme bivajući u najizvornijem smislu misionari.

Njihovi pečati i tragovi jesu duboki i kvalitetni”, naveo je fra Grbeš na proslavi 90 godina Franjevačke kustodije Svete Obitelji. 
Franjevci su još tijekom Drugoga svjetskog rata u svojoj tiskari počeli izdavati Hrvatski katolički glasnik (od 1942.), Hrvatski kalendar (od 1944.) te Danicu (od 1945.).

Ti su časopisi bili s jedne strane nužni radi duhovnog informiranja i formiranja brojnih iseljenih Hrvata, a s druge strane, bili su odgovor na neka projugoslavenska glasila koja su izlazila u Americi i imala negativan utjecaj na hrvatske useljenike. Tiskara je proradila 1947. i djelovala je sve do 2004.

Fra Dominik Mandić

Tu su se tiskala i izdanja Hrvatskoga izdavačkog zavoda “Croatia” koji je pokrenuo poznati povjesničar dr. fra Dominik Mandić.

Franjevci u SAD-u uvelike su zaslužni i za hrvatsku slobodu, a javnosti je malo poznato kako su se 1954. u Bijeloj kući susreli s predsjednikom Dwightom Eisenhowerom kako bi mu posvjedočili što se događa u njihovoj domovini – fra Silvije Grubišić, kada su poput Dominika Mandića pisali povijest ili pak fra Mladena Čuvala kada su išli u američki Kongres svjedočiti ili moliti se te prosvjedovati u Washingtonu.

Brojni franjevci pri tome su ostavili duboki trag u djelovanju kustodije, od prvih fra Davida Zrne, fra Ljube Čuvala, fra Špire Andrijanića, fra Celestina Raguža…

Fotografije povodom 90. obljetnice ustupio nam je Ante Starčević potomak Oca nacije – Ante Starčevića.

 

facebook komentari

 • prepri43

  Međumrežjem kruži šala kako se ISIL-ovci preobućeni u franjevce švercaju u EU!
  https://uploads.disquscdn.com/images/537ecf4bc155951a64404b6375def65e38ab861c8581c9b71476c19502861a5e.gif

 • I ovi sa priloženog linka su bili u službi Hrvatske Države. Bruno je od njih mnogo naučio…

  Uz 20 – godišnjicu Hrvatskog Narodnog Odpora, HNO
  http://otporas.com/zasto-za

 • FRANO.PETRUŠIĆ

  KAKVE RUKOPISE MOŽE IMATI BRUNO BUŠIĆ KADA JE ČOVO NEUK, NIJE ZNAO NI GOVORITI PA U ČEMU JE VRIJEDNOST NJEGOVIH PRIMITIVNIH PISANIJA.MOŽDA ZA ALTAJSKO-MONGOLSKE TRIBALNO-ANTROPIDNE TALIBANE SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA, PA OSIM ZLOČINAČKE CRKVE U HRVATA KOJA JE SVOJE STEPINČEVSKSKE KRVOLOKE RASPROERILA PO CIJELOM SVIJETU TI RUKOPISI JOJ SLUŽE ,DA ONO MALO ,JOŠ MITSKIH VJERUJUĆIH DINARSKIH HAJDUKA UVESELJAVA UVRAĆANJE STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE..

  • Omnes Omnibus

   Nije znao govoriti po onom “Govori bre srpski, da te ceo svet razume”. Gdje si zalutao, jadni Franjo?

  • Agromentum

   Od kud vas odjednom? Čvrsto sam vjerovao da ste već u jednom od Danteovih krugova.

   • Plavac Plavi

    I ja mislio da je udbaški papak, “otegnuo papke”! 🙂

    • Lisica65

     Ko to!? Drug mate Yuzinić!?

     • Plavac Plavi

      Ovdje sm mislio na druga FRANU!! 🙂

     • Lisica65

      Aha!!

     • Maks

      Yuzinica sam danas branio na V. Listu – prvi put!!!

  • Alan B’Stard

   Nisi još umra Vrane!? Ne će te ni Bog takva

  • Ante

   Idi ti pisati ovakve i slične komentare na pročetnički portal Poskok. Tamo ćeš naći puno svojih istomišljenika.

  • Sivooki

   Jadni, nesretni čovječe…
   Nisi se susreo sa stvarnošću, jer ti iz glave viri petokraka i mozak ispran do bola.
   Potreban ti je prije svega ispovjednik, pa onda i stručnjak nekog drugog profila.
   Smiri se prije nego te Bog pozove na račun.

   • Maks

    Zasto ga ne izbrisete??

    • Sivooki

     Upravo jesmo…

     • Maks

      Vidim ga ja po facebooku, uvijek jedan te isti komentar star godinama . Od mene dobije po surli.:-)

     • Sivooki

      Čovjek je očito u velikim problemima.

     • Maks

      Ja sam mu vidio komentar ali nisam mogao odgovoriti – bez Reply