Pratite nas

Naši u svijetu

Franjevci Chicaga objavit će rukopise Ante Brune Bušića

Objavljeno

na

U ovoj ili najdalje u sljedećoj godini svjetlo dana ugledat će iznimno vrijedni rukopisi glasovitog hrvatskog emigranta i žrtve UDBA-e Brune Bušića koji do sada nikada nisu objavljeni, objavio je kustod fra Jozo Grbeš na proslavi 90. godišnjice Hrvatske franjevačke kustodije svetoga Jeronima u Chicagu koja je jedna od najvažnijih hrvatskih institucija izvan domovine, piše Večernji list BiH.

U Hrvatskom etničkom institutu, koji djeluje pri Kustodiji koja je pod patronatom hercegovačkih franjevaca, čuvaju se još nikada i nigdje objavljeni ni na vidjelo izneseni originalni rukopisi vodećeg hrvatskog intelektualca hrvatske dijaspore Brune Bušića.

Nakon što ga je ubila UDBA u Parizu 16. listopada 1978. godine, ti materijali doneseni su u ovaj Institut, gdje se čuvaju s drugim dragocjenostima, poput crteža i skulptura najpoznatijeg hrvatskog umjetnika 20. stoljeća Ivana Meštrovića.

Tiskara, institut…

Teško je pobrojiti sve za što su “odgovorni” franjevci i brojni Hrvati koji su bili okupljeni oko franjevačkog samostana, Instituta, nekadašnje tiskare… O tome je na 90. obljetnici utemeljenja govorio kustod fra Jozo navevši brojne značajne aktivnosti koje se nisu ogledale samo u pastoralnom radu, što je bila njihova prvotna misija, nego i potezima za očuvanje te ukupan razvoj i jačanje hrvatskog identiteta.

“Kada se iščitava povijest događanja, aktivnosti, podijeljenih sakramenata, onda je više nego jasno kako su franjevci na ovim prostorima sjeverne Amerike doista položili ispit svoje karizme bivajući u najizvornijem smislu misionari.

Njihovi pečati i tragovi jesu duboki i kvalitetni”, naveo je fra Grbeš na proslavi 90 godina Franjevačke kustodije Svete Obitelji. 
Franjevci su još tijekom Drugoga svjetskog rata u svojoj tiskari počeli izdavati Hrvatski katolički glasnik (od 1942.), Hrvatski kalendar (od 1944.) te Danicu (od 1945.).

Ti su časopisi bili s jedne strane nužni radi duhovnog informiranja i formiranja brojnih iseljenih Hrvata, a s druge strane, bili su odgovor na neka projugoslavenska glasila koja su izlazila u Americi i imala negativan utjecaj na hrvatske useljenike. Tiskara je proradila 1947. i djelovala je sve do 2004.

Fra Dominik Mandić

Tu su se tiskala i izdanja Hrvatskoga izdavačkog zavoda “Croatia” koji je pokrenuo poznati povjesničar dr. fra Dominik Mandić.

Franjevci u SAD-u uvelike su zaslužni i za hrvatsku slobodu, a javnosti je malo poznato kako su se 1954. u Bijeloj kući susreli s predsjednikom Dwightom Eisenhowerom kako bi mu posvjedočili što se događa u njihovoj domovini – fra Silvije Grubišić, kada su poput Dominika Mandića pisali povijest ili pak fra Mladena Čuvala kada su išli u američki Kongres svjedočiti ili moliti se te prosvjedovati u Washingtonu.

Brojni franjevci pri tome su ostavili duboki trag u djelovanju kustodije, od prvih fra Davida Zrne, fra Ljube Čuvala, fra Špire Andrijanića, fra Celestina Raguža…

Fotografije povodom 90. obljetnice ustupio nam je Ante Starčević potomak Oca nacije – Ante Starčevića.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati