Fratarska kula, Tinovo mjesto rođenja…

5

Vrgorac je, između ostalog, prepoznatljiv po kulama iz davne prošlosti koje su od posebnog povijesnog značaja za Tinov grad. Jedna od njih je tzv. Fratarska kula ili kula Cukarinovića bega.

tin10Riječ je o prvoj kuli u nizu, počevši od zapada, koja se jasno ističe na crtežu iz 17. st. U to vrijeme Mlečani su kulu darovali fratrima koji su u njoj stanovali do izgradnje župne kuće 1906. g.

U obnovljenoj kuli smještena je župna zbirka sakralnih predmeta i dokumenata, rukopis Tina Ujevića i Tinov posmrtni križ s Mirogoja. Godine 1998. na kulu je postavljena spomen-ploča kao mjestu pjesnikova rođenja. Inače, te su građevine ovdje, kao rijetko gdje u Dalmaciji, po broju i smještaju naglašene u naselju, što je osobitost gradnje starog Vrgorca. Dodajmo još kako su nekoć zaista služile kao sigurna prenoćišta fratrima, putopiscima i državnim poglavarima.

Jedno je sigurno, vrgoračke kule čuvari su prošlosti, mnogih tajni i legendi.

[ad id=”40551″]

D. Šabić

facebook komentari

 • vivana

  Velik I slavan pjesnik,ali nažalost I jugoslaven.

  • Lilith

   Čudi me da ga Srbi ne svojataju!? 🙂

   • HRSmoock

    Kako ne? On je ovdje omiljen lik, doduše…Niko ga ne trpa pod Srbina. Pravimo grešku ako naše pisce i pjesnike teramo na neko posjebno izjašnjavanje. Recimo, ovdje u Srbiji pok. Mirka Kovača smatraju izdajnikom, a zbog toga ga ignorišu kao pisca. Jedno je književno djelo, drugo su politički stavovi ili barem pogled na neku situaciju, događaje…No, u zemljama gdje su knjige kupovane da se slažu sa regalima u dnevnim sobama…Ili danas, kada se knjige kupuju kad ih dijeli neki dnevni list :))
    Obožavaju Andrića, a nikada ga nisu čitali.

  • HRSmoock

   Ah, nemojte tako. On je u panslavizam i jugoslavensku ideju vjerovao kada je to bilo u modi i kada se nije znalo kako će to izgledati :)) Tako su mu isto i komunisti nakon rata žestoko zamjerali što je radio kao prevoditelj.u NDH. Niti je on bio komandant logora niti je pravio bilo koju od Jugoslavija.
   Čovjek je bio veliki pjesnik, možda i najveći hrvatski pjesnik…I po tome ga treba pamtiti. A bilo je i drugih boema, ali to je opet fruga disciplina.

 • vivana

  Ne,mi se ne odričemo Tina.On je naš hrvatski pjesnik.Pjevao je on I o Srbima,kao I sve druge političke guske u magli.Bilo je u Hrvatskoj velikih ljudi onoga vremena,koji nisu bili panslavisti,ali su za to platili životom.Zamislite od koga?