Fred Matić je za vrijeme dobrovoljačkog staža bio na ljetovanju, a sada živi sa ženom akranovca

1

Matić je cijelo vrijeme svoga dragovoljačkog staža proveo na ljetovanju u obrani Crikvenice i Krka

Prenosimo jedan vrlo zanimljiv intervju Braniteljskog portala s Vinkom Mažarom, prvim zapovjednikom obrane Borova Naselja i Trpinjske ceste, u kojemu Mažar otvoreno i odgovorno ministra branitelja Predraga Freda Matića optužuje da je lažirao svoj ratni put. Što se je Mažar rekao o Fredu Matiću pročitajte u intervjuu:

https://i0.wp.com/www.dnevno.hr/i/10054571/004/957/10097/1_51fa65a045d16.jpg?resize=400%2C262
Vinko Mažar

• Gospodine Mažar, vi ste 1. Zapovjednik obrane Borova Naselja i Trpinjske ceste, što bi prema podacima objavljenim u Registru branitelja podrazumijevalo da ste u tom razdoblju bili zapovjednik i aktualnom ministru Predragu Fredu Matiću. Možete li nam opisati kakav je Predrag bio vojnik?

– Zaista mi je žao što za tog čovjeka tada nisam čuo, niti sam imao prigodu upoznati ga 1991. godine, ali sam za njega i njegova junačka djela saznao tek 1994. godine kada se aktivirao u urudžbenom uredu Glavnog stožera HV, i to odmah kao načelnik i kada je počeo sa medijskim samopromoviranjem.

• Znači li to da je Predrag Matić lažirao svoj ratni put i da se lažno predstavlja kako dragovoljac?

– Odgovorno tvrdim da za to vrijeme nije sudjelovao u obrani grada Vukovara, ali to isto za obranu Crikvenice i Krka ne mogu reći.

• Možete li protumačiti određene dijelove ratnog **** gosp. Matića, te nam objasniti kako neki upitni dijelovi mogu biti bodovani kao borbeni sektor. Primjerice boravak u sigurnosti Glavnog stožera?

– Njegov ratni put počinje mobilizacijom sredinom listopada ’91. godine kada su ga iz podruma dječjeg vrtića prisilno istjerali vojni policajci, gurnuli mu oružje u ruke i potjerali na prvu crtu. Do tada je bio na borbenoj zadaći organiziranja obrane Crikvenice od navale srbočetničkog agresora.

• Dojam je da se obzirom na malobrojnost, svi branitelji Vukovara međusobno poznaju, a što je vidljivo i kroz snimljene serijale o obrani Vukovara. Kako da niti u jednom djeliću nema takvog heroja kakav je Predrag Matić?

– Obzirom da ima mjesec dana mobiliziranog ratnog staža za koje vrijeme je nekoliko **** bježao s bojišnice i ostavljao rupe u crti obrane, to ne bi bilo zgodno iznositi u javnost kao svjedočanstvo o ratnom putu.

• Uništiti 9 oklopnih vozila ravno je velikom junaštvu. Znate li tko svjedoči tim pothvatima?

– Samo 9? Mislim da je prije nekoliko godina bilo daleko više, ali o njima svjedoči on sam, ili je u međuvremenu s obzirom na poziciju na kojoj se nalazio i trenutno se nalazi (a koju sustavno zloupotrebljava za osobne interese) pronašao nekoga tko će svjedočiti da je to tako.

• Ljudi koji su mobilizirali i kako neki tvrde “izvlačili” Predraga Matića iz podruma još i danas su živi, možete li nam reći njihova imena i možete li nam opisati kako je izgledala mobilizacija Predraga Matića? Zašto se sudionici toga događaja to ne usuđuju javno iznijeti?

– Hvala Bogu živi su na njegovu nesreću, a to su bili vojni policajci Ostojić i Đumić. Nakon izvlačenja iz podruma, gurnuto mu je oružje u ruke. Trebao je biti prebačen na Sajmište, ali je molio policajce da ga dodjele na dio Borova Naselja, jer na Sajmištu ne pozna nikoga. Obzirom da je isprovocirao branitelje svojim lažima i nastupima u medijima, neki o tome javno govore zadnjih nekoliko godina, dok se mnogi ne usuđuju to govoriti javno jer se boje se da im ne naudi obzirom na trenutnu poziciju u društvu.

https://i2.wp.com/www.braniteljski-portal.hr/var/ezflow_site/storage/images/novosti/drustvo/branko-borkovic-predrag-matic-bi-trebao-vratiti-cin-odlicja-i-mirovinu/2278-1-cro-HR/Branko-Borkovic-Predrag-Matic-bi-trebao-vratiti-cin-odlicja-i-mirovinu.jpg?resize=414%2C278

Predrag Fred Matić

• Kako je onda moguće da Predrag Matić ima status dragovoljca Domovinskog rata pored živih svjedoka da je mobiliziran i zašto mu u ratnom putu stoji da se priključio obrani Vukovara još u lipnju 91.?

– Tko zna na koji način je došao do potvrde toga datuma, ali je sigurno i provjereno da je cijelo vrijeme svoga dragovoljačkog staža proveo na ljetovanju u obrani Crikvenice i Krka.

• Možete li nam opisati kakva je to bila postrojba PSZNG Vukovar? S obzirom da je upisana kao postrojba kojoj je pripadao Predrag Matić, mi ju kolokvijalno nazivamo Podrumska Satnija.

– U njegovom slučaju, naziv je više nego dobar. U stvarnosti to je naziv za dragovoljce koji su se spontano počeli organizirati u obrani svoga grada, vidjevši opasne prijetnje počevši od četničkog mitinga na Gazimestanu, balvana u okolici Knina, napada na policijsku postaju u Pakracu, zasjedu na Plitvicama i masakr 12 redarstvenika u Borovu selu.

• Kako je moguće da je Predragu Matiću boravak u zarobljeništvu tretiran kao borbeni sektor dok iz provjerenih izvora znamo da je nekim zarobljenim braniteljima Vukovara zarobljeništvo tretirano kao skrb ? neborbeni sektor.

– Ako je to definirano zakonom tada mora biti primijenjeno na svakoga i to na isti način. Predrag Matić u tome ne može biti iznimka.

• Poznato je da je u vrijeme koje se navodi da je proveo u toj postrojbi Predrag Matić zapravo proveo na moru, kako je moguće biti na dva mjesta istovremeno, na prvoj crti obrane i na plaži? Jeste li sigurni da nema brata blizanca?

– Istina je da ima brata koji je isto tako zajedno sa Predragom bio u pomoći obrane Crikvenice i Krka. Kada se Predragov brat 94. godine oženio za sestru generala Crnjca, tadašnjeg načelnika personalne GS-a, to je Predrag odmah iskoristio da se zaposli u urudžbenom uredu GS-a, a nakon toga je počeo svoj munjeviti ratni put po različitim uredima glavnog stožera i ministarstva branitelja.

• Je li vam poznato kada se točno Fred Matić vratio u Vukovar i pod kojim uvjetima te kako je provodio vrijeme do mobilizacije u njegovom gradu koji je gorio?

– Poslane su okružnice primorskim općinama kojima se zahtijevao organizirani povratak djece u Vukovar pod obrazloženjem početka školske godine. Tako se krajem kolovoza 91. u Vukovar vratilo 20 autobusa djece. Vidjevši u medijima o povratku djece u Vukovar, i pomislivši da više nema pogibeljne opasnosti, Crikvenički dragovoljac Vukovara se odlučio sa nekolicinom istomišljenika također vratiti početkom rujna 91.god. To je bila pogrešna procjena, a natrag se nije moglo bez posebnih propusnica jer su bili vojni obveznici. Iako nije imao izlaza, ni tada se nije uključio u obranu grada, nego se sakrivao u dječjem vrtiću i sigurnim podrumima sve do prisilne mobilizacije.

• Na koji način je Predrag Matić dobio 9 odličja i tko ga je mogao za to predložit sukladno proceduri za koju znamo da se morala poštovati?

– Obzirom da je lažirao dragovoljački staž, kao i pričuvni čin bojnika, vjerojatno mu nije bio problem odraditi i odličja.

• Kako je moguće dobiti odličje Red Hrvatskog Križa, kada je to odlikovanje dodjeljivano samo za teško ranjavanje, a Predrag Matić nije ni lakše ranjen?

– Kada jednom prijevara uspije, više se ne može stati.

• Kako je Predrag Matić dobio čin brigadira kada je poznato da nikad nije zapovijedao ni desetinom?

– U srpnju 94. godine uključuje se kao djelatna vojna osoba u GS i to odmah na poziciju načelnika urudžbenog. Za start na višu poziciju potreban mu je i visoki čin. To mu je odrađeno telefonskim pozivom obiteljskom linijom i to ništa manje nego čin pričuvnog bojnika. Iako je mobiliziran i nije imao zapovjednu dužnost, za mjesec dana obrane grada ničim ne može opravdati dodijeljeni tako visoki časnički pričuvni čin. Po uredima i preko svojih veza dalje nije bilo problem u ubrzanom promoviranju u više činove. Isto tako smo svjedoci da je u medijima cvilio kako je oštećen što nije dobio generalski čin, a poslije kao savjetnik predsjednika govori da mu ga je Josipović nudio, ali ga moralni Predrag nije prihvatio?!

• Šezdeset posto oštećenja organizma na temelju PTSP-a je najviše što se može procijeniti, a te su dijagnoze sukladno tome i najteže. Kako čovjek za kojega bi se moglo postaviti pitanje može li samostalno funkcionirati sa tako teškim dijagnozama, može ikome biti savjetnik?

– Vjerovatno je tako teško psihički poremećen dolaskom u logor sa svojim prijateljem srbinom Jeftićem, koji se također sakrivao od mobilizacije i vjerojatno odrađivao obavještajne poslove za terorističke armade, a koji ga je po dolasku u logor preko svojih prijatelja postavio za šefa spavaonice. Tako je izbjegao i torture, a što mu je Predrag vratio na način da ga je Mesiću predložio za visoko odličje, što je ovaj sa oduševljenjem i odradio. Vjerojatno se cijela hrvatska javnost pita o predsjedniku države i vlade kojima je osoba sa tolikim postotkom ptsp-a savjetnik i ministar branitelja. Zacijelo to govori više o njima nego o njemu. Kada je postalo jasno da će javnost negativno reagirati na ministra branitelja koji ima toliki postotak ptsp-a, on je jednostavno odlučio ozdraviti i skinuti nekoliko desetaka postotaka invalidnosti. Ne znam je li to patentirao, ali je svakako mogao kandidirati za medicinski fenomen, jer je to vjerojatno jedinstveni slučaj u svijetu.

• Znate li nešto o zaustavljanju crvenog vozila, a u kojem je bio gospodin Matić i neka tehnička oprema koju je na taj način pokušao “sačuvati” od agresora?

– O tome bi vam više mogao govoriti policajac Tarle koji je neposredno upoznat sa slučajem tehničkih aparata u crvenom vozilu.

• Gdje su u to vrijeme bili njegovi roditelji, kao i osoba sa kojom sada živi?

– Poznato je da su mu roditelji ostali u okupiranom Vukovaru, i nisu imali problema jer mu je majka srpske narodnosti . Na poleđini svoje knjige objavio je pismo iz logora roditeljima u Vukovar ali kada je vidio da se razotkrio, u drugom je izdanju to zaboravio. Na tom istom papiru vidi se brisanje i ispravljanje deklarirane nacionalnosti. Svetlana Ceca Patković je osoba sa kojom sada živi, a koja je došla iz Beograda poslije Oluje, gdje je živjela sa arkanovcem. Sada ima optičarsku radnju kod tržnice Špansko, a njezin brat vodi sličnu radnju u Vukovaru.

• Vi ste podnijeli kaznenu prijavu protiv Predraga Matića. Na koje institucije i zbog čega točno? Što je danas s tom prijavom?

– ODO – u Vukovar sam 2009. godine ukazao na ove kaznene radnje i krivotvorine ali do danas nisam dobio povratnu informaciju niti bilo kakav poziv za dodatno pojašnjenje istih.

• Većina vukovarskih branitelja ipak podržava Predraga Matića i svjedoči o njegovu herojstvu, kako to komentirate?

– Volio bih vidjeti popis tih istinskih branitelja koji ga podržavaju.

• Za kraj, imate li kakvu poruku vezano uz objavu Registra ili ministru osobno?

– To je udbaško-kosovsko djelo, a tome najbolje svjedoči njegovo slaganje sa Savom Štrbcem. Ja ga osobno žalim, jer je izgubljen u vremenu i prostoru, a zbog roditelja različite nacionalnosti ne zna kome pripada pa se tako zavisno od situacije i deklarira.

 Braniteljski-portal

facebook komentari

  • EMINƎM

    da fredy ima imalo srama propao bi u zemlju,