Pratite nas

Reagiranja

Frljići bi sada hapsili i sudili

Objavljeno

na

Nakon što su dobili što su tražili

Nakon niza provokacija Olivera Frljića, intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, netko je na raznim mjestima fasade ovog kulturnog hrama nacrtao ustaške simbole te sprejem ispisao prezime ekstremnog ljevičara, Jugoslavena – Frljića. Pojedini mediji skloni ovom intendantu isticali su da se to dogodilo zbog “nekoliko performansa (sic!) čelništva HNK.” Za riječ se odmah javio i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

  • Iscrtavanje ustaških simbola na zgradi kazališta je sramotno djelo koje zaslužuje svaku osudu. (…) Većina autora takvih grafita ne zna povijesne činjenice i Frljića kritiziraju zbog njegovog rada kroz koji analizira bolne povijesne istine, a one očito ne idu uz zamišljenu sliku hrvatske povijesti koju dio naših sugrađana ima u svojim glavama. Grafiti će biti uklonjeni u što kraćem roku – naglasio je Obersnel.

Ovim činom (zamislite!) zgroženi su intendant Oliver Frljić i glavni dramaturg i ravnatelj riječke Opere Marin Blažević, jer se radi, kako su istaknuli, o zaštićenom spomeniku kulture u gradu Rijeci! Stoga, rekli su, očekuju reakciju ne samo nadležnih institucija nego i onih predstavnika kulturne javnosti, napose kazališne, koji su proteklih tjedana raspirivali mržnju spram umjetničkog programa riječkog kazališta.

Ma nemoj!

Dakle, frljići su tek sada shvatili da je riječ o “zaštićenom spomeniku kulture”, a to ne znači da jedino ti i takvi smiju i mogu, primjerice, na Dan neovisnosti umjesto hrvatske državne zastave stavljati onu pod koju oni spadaju, a to je zastava pedera i lezbača.

Kad su provocirali javnost, a poglavito hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskoga rata sa svojim “performasama”, (čitaj: glupostima i mržnjom), to je bila “sloboda govora”, to je bilo “nešto novo”, a sad im je netko vratio. Oni bi da se sve njihove protivnike uhiti i da ih se po kratkom postupku likvidira, jer oni i samo oni imaju pravo vrijeđati, klevetati i unositi razdor među Hrvate. Ističu da je Slobodan Prosperov Novak izjavio da “Frljić nije ništa drugo nego jedan ustaški intendant”. Pa, što je u tome čudno? Čovjek ima takvo mišljenje o bivšem dečku Danijele Trbović. Taj i takav intendant, koji nije ništa drugo nego najveća hrvatska kulturna sramota, nedavno je na nekoj srpskoj televiziji izjavio da je on Jugoslaven! A protiv koga su se hrvatski branitelji borili u hrvatskom Domovinskome ratu?

No, ne bi se složili da je Frljić “ustaški intendant”. Prije bi bilo da je “regionalni”, tj. Jugoslavenski ili najbolje i najtočnije rečeno -. “redatelj pedera”.

Inače, Rijeka nije zaslužila da na čelu kazališta ima takve ljude. A to da se na Frljićevim predstavama okuplja nekoliko stotina gledatelja (što on naziva “gužvom”) samo je znak da ga u ovoj sredini toliko uvažava i cijeni, od sto dvadeset tisuća stanovnika, koliko ima samo grad Rijeka!

Stoga, razni frljići, što ste se zapjenili onim što ste vidjeli na fasadi kazališta – Ljudi, o vama, jednostavno imaju takvo mišljenje, a mišljenja su različita.

Vrijeme je da HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci ponovno postane hrvatsko kazalište, a da frljići odlepršaju u Banja Luku, Beograd ili Novi Sad, gdje im je i mjesto.

Mladen Pavković

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

HASANBEGOVIĆ O ODLUCI USTAVNOG SUDA: ‘Ova odluka je povratak cenzure iz vremena komunizma’

Objavljeno

na

Objavio

“NDH bila nacistička i fašistička tvorevina”: Ustavni sud donio važnu i dalekosežnu odluku.

Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom, pita Hasanbegović

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima još nije dalo preporuke za tretman tih režima, a Ustavni sud već je jasno definirao NDH kao negaciju temeljnih vrednota ustavnog poretka Hrvatske.

Stoga je teško očekivati da bi Vijeće svojim preporukama, koje Vlada namjerava pretočiti u zakon, moglo ići ispod razine odluke Ustavnog suda kojom je poništena odluka Općinskog vijeća Čačinaca od 11. travnja 1997., a kojom je jedna ulica dobila naziv 10. travnja. Izdvojeno je mišljenje imao sudac Miroslav Šumanović, izabran prošle godine kao kandidat HDZ-a, koji smatra da nije na Ustavnom sudu da određuje povijesne istine i da ne postoji društveni konsenzus o karakteru NDH.

Prije desetak dana skupina povjesničara, među kojima je i Zlatko Hasanbegović, uputila je apel protiv propisivanja službene istine. Njega je dosad online potpisalo preko tisuću ljudi. Hasanbegović ističe da su htjeli upozoriti upravo na stvari kakva je odluka Ustavnog suda.

– Značajan dio ozbiljne srednjostrujaške historiografije krši tu odluku. Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom?

Ova odluka predstavlja poziv na povratak cenzure iz vremena komunizma. Moj bi stav bio jednak i da je Ustavni sud, skupina nekompetentnih ljudi izabranih temeljem političke trgovine, procjenjivao jugoslavenski komunizam. Pozivam premijera Plenkovića da raspusti Vijeće, jer je Ustavni sud već dao pravorijek, rekao nam je Hasanbegović.

Dakle, podizanje (vraćanje) biste Ive Lole Ribara i crvena zvijezda petokraka sukladne su ustavnim vrednotama hrvatske države. Za Dom spremni i Ulica 10. travnja nisu.
Još malo pa će i svi Hrvati koji su rođeni 10. travnja biti proglašeni protuustavnom kategorijom. Jadni smo, da jadniji ne možemo biti.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Dijele lekcije, a kad se upali svjetlo bježe kao miševi!

Objavljeno

na

Ovoga je dosta. U zadnje vrijeme relativno mnogi dijele lekcije hrvatskim braniteljima. Netko kaže da treba konačno  priznati i reći istinu, da nisu svi „branitelji“ bili branitelji! Zatim zamjeraju pojedinim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata da se ponašaju i da svojim zahtjevima podsjećaju na SUBNOR, što izaziva osjećaj nelagode.

Zatim ističu da su pojedinci izmanipulirani, od političara i političkih stranaka, da se odnos društva prema njima značajno promijenio, u smislu da ih se drugačije doživljava i gleda, da su izgubili na dignitetu i zaslugama koje su neupitne. Uz to neki pišu da se mnogi branitelji još i danas srame „akcija“ u Savskoj, odnosno onog šatora i njihovih samozvanih lidera.

Nu, priznaju braniteljima da su oni ispred svih, jer su to zaslužili obranom Domovine narušenim zdravljem i izgubljenim životom.

Dakle, „oni su ispred svih“, ali moraju i trebaju biti poput ovčica. Nisu oni ti koji se trebaju buniti što njihova djeca nisu zaposlena, što dobar dio njih nema nikakvo zaposlenje, što neki već i kopaju po kantama za smeće ili „uživaju“ gledajući tajkune, odnosno njihovu imovinu koju su opljačkali dok su se oni borili. Ako se pobune, onda su „izmanipulirani“, onda je to tek „šačica“ ili mala skupina branitelja, koji predstavljaju sami sebe. Govore i da ima iznimno mnogo braniteljskih udruga, a ne vide da raznih humanitarnih, vinogradarskih, pčelarskih, konjskih, alkoholičarskih i tko zna kakvih sve ne ima daleko, daleko više. One im ne smetaju, jer nisu „izmanipulirane“ i jer među njima nema „lažnih“ članova!

Branitelji nisu mala djeca, pa da se svatko s njima može igrati kao s lutkama na koncu. Osim toga, što znači da nisu svi „branitelji“ branitelji? Branitelji su oni koji su stekli status branitelja. To bi isto tako bilo da netko kaže da su većina rukovoditelja firmi – „kriminalci“, pa da zbog toga „nitko“ ne želi kupovati njihovu robu. Druga je stvar što pretežno oni koji su rat proveli u podrumu „cijene branitelje“, ali ne i one koji su „branitelji“, a nisu branitelji. U tome je „kvaka“. Na taj način se naprosto vade zbog čega ne žele pomagati akcije branitelja, jer oni bi pomagali kad bi svi branitelji bili branitelji, ali kad među njima ima lažnih i sličnih (što oni znaju!), e onda ne bi. To su priče za malu djecu.

Branitelj je branitelj. I točka.

U zadnje vrijeme sve se češće čuje da pojedine braniteljske udruge podsjećaju na SUBNOR. To ih smeta. A ne smeta ih što istinske udruge SUBNOR-a još uvijek postoje, što su sve brojnije, i obilno su financirane državnim novcem, kao recimo četničke Novosti, pupovčev SNV i druge,  s ciljem da ruše sve što hrvatski diše!

Tko se od tih braniteljskih dušobrižnika bunio na srbijanske derneke koje svako malo priređuju razni  pupovci? Da, bune se, ali tako da ih nitko ne čuje.

A kad „zagrmi“ neka braniteljska udruga ili neki branitelj to „ne čuju“ ili se pak svim sredstvima negativno okreću prema tim ljudima i govore i pišu kako su „isti kao partizani“ ili „komunisti“ i tome slično.

Stoga, vi koji ste u vrijeme rata bili u mišjim rupama, koji ste u to vrijeme „studirali“  ili plesali  Žikina kola, koji ste se obogatili na grbači  hrvatskih dragovoljaca i stradalnika odite u tri „pm“ i ne dijelite nam lekcije!

Jaki ste samo kad je ugašeno svjetlo, a kad se upali nema vas nigdje!

Da to ste vi!

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati