Pratite nas

Füle odgovorio eurozastupnici Bušić: O čemu pričate? Bosanski Hrvati su visoko zaštićeni!

Objavljeno

na

Zdravka Bušić, zastupnica HDZ-a RH u Europskom parlamentu, uputila je nedavno upit Europskoj komisiji je li svjesna da, dok se nagađa i pretpostavlja što se zapravo zbiva u Bosni i Hercegovini, određeni procesi polako ulaze “na mala vrata”?

fuelesestorkalistopad

– Potpuno sam svjesna teškog socijalnog stanja u BiH, nezadovoljstva radnika bez plaća te frustracija mladih ljudi bez ikakve perspektive – navodi u svom pisanom upitu eurozastupnica Bušić. Ona smatra da “unatoč svemu tome moramo imati na umu da su nemiri i vandalizmi u BiH prouzrokovani i drugim problemima, osim onih socijalnih i gospodarskih”.

– Što Europska unija može poduzeti kako bi zaštitila prava manjina i prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH – upitala je zastupnica HDZ-a RH u Europskom parlamentu.

U ime Europske komisije odgovorio joj je povjerenik za proširenje Štefan Füle koji navodi kako u okviru praćenja procesa stabilizacije i pridruživanja kao i postupka pretpristupanja EU procjenjuje prava manjina u BiH.

Povjerenik Füle je podsjetio zastupnicu Bušić kako se u izvješću o napretku iz listopada 2013. navodi da je “pravni okvir za zaštitu manjina uglavnom utvrđen, no provedbu treba poboljšati te da utjecaj državne razine i Vijeća za nacionalne manjine entiteta na kreiranje politike ostaje slab”.

– Bosanski Hrvati u zemlji uživaju visoku razinu zaštite zbog statusa jednog od konstitutivnih naroda. S druge strane, Europski sud za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” utvrdio je da postoji diskriminacija “ostalih” kada je riječ o njihovoj mogućnosti kandidiranja na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda BiH – istaknuo je europski povjerenik u odgovoru.

Füle također podsjeća kako je Europska komisija bila aktivna tijekom 2013. i početkom 2014. kako bi pomogla političkim čelnicima pronaći rješenje za ovo pitanje, uključujući i na nekoliko proširenih sastanaka u Bruxellesu, Budimpešti, Pragu i Sarajevu.

– Zbog kontinuirane nemogućnosti postizanja dogovora između političkih čelnika, Komisija je obustavila napore u olakšavanju tog postupka – naveo je povjerenik Füle i istaknuo kako “sad institucije BiH moraju poduzeti korake za prestanak kršenja svojih međunarodnih obveza”.

– Nije jasno što uvažena zastupnica misli osvrtanjem na procese koji se “uvode na mala vrata”. Proces proširenja i pristupnih pregovora jasan je i transparentan te je definiran u brojnim zaključcima Vijeća i pregovaračkim okvirima – naveo je europski povjerenik za proširenje Štefan Füle odgovarajući u ime Europske komisije.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Najave

Velimir Bujanec: Za novu sezonu Bujice – spremni!

Objavljeno

na

Objavio

Velimir Bujanec najavio novu sezonu popularne emisije!

S VESELJEM OBJAVLJUJEMO: NOVA SEZONA BUJICE STARTA U PONEDJELJAK 02. LISTOPADA!

Zbog mnogobrojnih upita vjernih gledateljica i gledatelja dužni smo vam objasniti da ove sezone krećemo s malim zakašnjenjem – u našem se studiju instalira nova, moderna oprema pa će emisija izgledati još bolje, a produkcija kvalitetnije i atraktivnije.

Bujicu će preuzimati i neke nove lokalne televizije, tako da se od listopada vidimo na više od 10 televizija u Hrvatskoj, Herceg-Bosni i u našem iseljeništvu!

Već u prvom tjednu emitiranja najavljujemo ekskluzivne i relevantne goste, sučeljavanja i teme od kojih će mnoge zaboljeti glava, a koje ne smiju obrađivati neki drugi mediji…

ZA NOVU SEZONU BUJICE – SPREMNI!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati