FUP ipak “zauzeo” zatvor – Službenici FUP-a pretresaju KPZ Mostar

0

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, i uz naredbu Suda BiH, ovlašteni policijski službenici Federalne Uprave policije FBiH, vrše pretres Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru.

Pretres se vrši sa ciljem izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na izdržavanje zatvorske kazne osuđenika Dominika Ilijaševića zvanog „Como“, koji se nalazi u bjekstvu.

Nakon izuzimanja i pregleda dokumentacije, Tužiteljstvo BiH i policijske agencije nastavit će aktivnosti oko utvrđivanja odgovornosti osoba, koje su omogućile bijeg ovog osuđenika, tokom zatvorskog dopusta.

Bjekstvo Dominika Ilijaševića zvanog „Como“, izazvao je ugrožavanje sigurnosti i uznemirenost porodica žrtava ratnih zločina, za koje je Ilijašević osuđen na 15 godina zatvora.

Također, navedeno bjekstvo negativno se odrazilo na sigurnosnu situaciju i narušilo proces uspostave vladavine prava i pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu.

Tužiteljstvo  BiH zajedno sa policijskim agencijama i u saradnji sa Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, poduzima aktivnosti da se ovaj osuđenik uputi na izdržavanje zatvorske kazne, te da se procesuira i kazni za bjekstvo sa izdržavanja kazne u Bosni i Hercegovini. avaz

facebook komentari